Як буде тривала тривога, випускникам доведеться вдруге проходити тестування

Як буде тривала тривога, випускникам доведеться вдруге проходити тестування

Чи буде цього року у Тернополі урочиста хода випускників, як відзначатимуть свято «Останнього дзвоника» і як проходитиме мультитест у школах Тернопільщини, дізнавалися журналісти «20 хвилин».

Претендентів на «золоту» медаль цьогоріч на Тернопільщині майже на сотню більше, ніж торік. Дев’яті класи області закінчує на пів тисячі випускників більше, а одинадцяті — на 200, ніж у 2022-2023 навчальному році. Про це повідомила начальниця Департаменту освіти та науки ОВА Ольга Хома.  

 

Дату, час і місце — не розголошувати

Особлива увага цьогорічних святкувань Останнього дзвоника, випускного та здачі мультипредметного тесту — на безпеці. Тому ані час, ані місце проведення усіх заходів не повідомляють і просять утриматись від поширення такої інформації. А також уникати скупчення людей і обов’язково спускатись в укриття, якщо лунатиме сигнал тривоги.

Відео дня

— Щодо гучних святкувань випускних та свята Останнього дзвоника — рекомендуємо утриматись від цього, — каже Ольга Хома. — Проте кожен заклад освіти це самостійно вирішує. Просимо утриматись від масового скупчення людей та не надто афішувати інформацію про час, місце і дату проведення.

Від гучних святкувань точно варто відмовитись, каже Ольга Хома. І наголошує всім освітянам області, аби провели інструктажі з дітьми щодо поводження з небезпечними предметами.

— Ми третій рік у війні, і щороку наголошуємо про безпеку, — каже головна освітянка Тернопільщини. — Вже добре, що цьогоріч ми мали можливість навчатись в очному форматі.

Свято Останнього дзвоника на Тернопільщині здебільшого проведуть в останній день травня.

А от коли і де проходитиме мультипредметний текст — інформацію не розголошують. Кожному, хто зареєструвався, інформацію персонально надішлють в електронний кабінет, — де і коли певний випускник писатиме тести. І, якщо ЗНО складали в різні дні — кожен предмет окремо, мультипредметний текст здаватимуть протягом чотирьох годин в один день. Серед предметів три обов’язкових, — математика, українська мова та історія. Четвертий предмет на вибір.

 

Якщо на тесті — тривога?

— Можливість перескласти тест на додатковій сесії буде лише у тих, хто пропустив тестування з поважної причини, причому має цьому підтвердження та докази, — наголошує Ольга Хома. — В іншому випадку заява не приймуть. Якщо лунатиме сигнал тривоги — тестування зупинять, всі мають спуститись в укриття. Якщо тривога буде нетривалою, цей час додадуть після відбою, і випускники зможуть продовжити іспит. Якщо повітряна тривога триватиме кілька годин, тестування перенесуть на додаткову сесію.

Дев’ять класів цьогоріч на Тернопільщині закінчують 11 297 учнів, з них свідоцтва з відзнакою отримають 1 217 дітей. Одинадцятикласників буде 5 708, із них є 172 претендентів на срібні медалі та 750 - на золоті.

Торік, для порівняння, в Тернопільській області було 10 889 випускників 9 класу та 5 558 - одинадцятикласників. Золоті медалі отримали 664 випусників, срібні — 160. Свідоцтво з відзнакою у 2023 році отримали 1 208 дев'ятикласників.

 

Урочистої ходи не буде

— Урочистої ходи випускників, яка була традиційною в Тернополі в минулі роки, — не буде. Все через питання безпеки, — запевнила начальниця управління освіти та науки міськради Ольга Похиляк.

У 2023-2024 навчальному році заклади загальної середньої освіти у Тернополі закінчать 1 575 школярів та школярок. З них 210 претендентів на золоту медаль і ще 43 на срібну. Великої розбіжності у цифрах, якщо порівнювати з минулим роком, немає, повідомила заступниця начальниці управління освіти і науки міськради Ірина Сум.

— Звісно, враховуючи вимоги законодавства і продовження воєнного стану, масові заходи призупинені, — повідомила Ірина Сум. — Документи про освіту вручать випускникам, це будуть невеличкі урочистості в межах закладів, але без особливого пафосу і значного скупчення людей. Є загальні рекомендації і вимоги воєнного стану. Усі заходи потрібно проводити з дотриманням заходів безпеки і де є укриття, що можуть вмістити всіх присутніх на святі.

Відповідальність за безпеку під час вручення атестатів нестимуть організатори, тобто адміністрація певної школи. Якщо випускники вирішили святкувати далі — відповідальність лежить на батьках,  які організували свято. Заклад освіти відповідає лише за проведення офіційної частини — вручення атестатів, наголошують в управлінні освіти та науки.  

 

По годині — на кожен предмет

Щодо мультипредметного тесту, випускникам дадуть по годині на кожен предмет. Між ними перерва 20 хвилин. Вся детальніше інформація є на сайті українського Центру оцінювання якості освіти.

— Ті, хто здобув середню освіту за кордоном, також матимуть можливість скласти мультипредметний тест у спеціально створених пунктах тестування у країнах, де вони проживають, — пояснила Ірина Сум. — Відповідно, на підставі результатів тестування, випускники можуть подавати документи до вступу до вищих навчальних закладів в Україні.

Навчальні заняття у  Тернополі завершать 31 травня, у школах проведуть здебільшого лінійки. З формою часом і місцем проведення і що це має бути за захід, школи визначають самостійно, каже Ірина Сум. Окрім традиційних шкільних лінійок, деякі школи проведуть альтернативні святкування у парках, матимуть тематичні локації. При цьому керівники закладів повинні забезпечити дотримання заходів безпеки.

 

Довідка

У 2023-2024 навчальному році в школах Тернополя здобували освіту 29 834 учнів. Із них 1 558 — за індивідуальною формою навчання, перебуваючи за кордоном.

За інф управління освіти і науки міськради.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ірина Кальмук

    А діти, що винні? Тест можна здати і наступного дня. А то не можна зменшити кількість предметів? Цікаво чи самі в міністерстві здадуть за годину один предмет?
  • Olesya

    Це не можна покласти обладнання  у бомбосховищі для здачі тестів????

keyboard_arrow_up