Що має бути у тривожному наплічнику школяра і як бути з ідентифікацією дитини (ДЛЯ ОБГОВОРЕННЯ)

Що має бути у тривожному наплічнику школяра і як бути з ідентифікацією дитини (ДЛЯ ОБГОВОРЕННЯ)
  • Поліція надала рекомендації, що має бути у тривожній валізці учня. Чому батьки незадоволені переліком?
  • Наліпки на одяг, браслети, беджі, магніти чи значки: що ви брали для своїх дітей для ідентифікації? Пишіть у коментарях за і проти.

Перші дні навчання у воєнний час додали клопоту і учням, і батькам, і вчителям. Адже окрім наплічника із навчальним приладдям та підручниками-зошитами, у кожного учня має бути ще один — тривожний.

Чіткого переліку, що туди покласти, немає. Є лишень рекомендації. Всі розуміють, що у час війни ця валізка дітям потрібна, проте як бути із вагою, яку має виносити на собі дитина? Але найбільший градус напруги викликало обговорення питання обов’язкової ідентифікації дитини. Там має бути ім’я та прізвище, інформація про клас і школу, групу крові дитини та мобільний номер бодай одного з батьків.

Все про валізки - індивідуальні і для класу

Отож, поліція надала свої рекомендації, що має бути у валізці.

Відео дня

У наплічнику завжди має бути:
пляшка питної води;
* поживні батончики або снеки (обирайте корисні, наприклад, сухофрукти);
* записка, у якій вказані ПІБ дитини, контактні дані батьків та ближніх родичів (імена, телефони, адреси);
* телефон та заряджений павербанк;
* індивідуальний набір необхідних ліків з запасом на кілька днів;
* комплект змінної білизни та одягу;
* можна покласти улюблену іграшку (це допоможе дитині заспокоїтися в укритті).

— Важливо не перевантажувати наплічник школяра та зберігати у школі те, що дозволяє адміністрація, — радять у поліції. — Все інше  — їжа, вода, засоби гігієни, ковдри, ліхтарики, універсальна аптечка тощо, має заздалегідь підготувати і забезпечити заклад освіти.

Вміст евакуаційного рюкзака для класу/групи

Вчитель має підготувати свою тривожну валізу для дітей. У ній мають бути блокнот із твердою палітуркою, олівець та ручка. Обов’язково покласти ліхтар та батарейки до нього. Потрібно подбати про запас води та аптечку, запастись масками, а також:
* туалетний папір, вологі серветки, антисептик;
* радіо+батарейки;
* термоковдри;
* клейонка;
*пакети для сміття;
* свисток;
* мотузка, ножиці;
* маркери;
* енергетичні батончики для всіх дітей;
* повербанк;
* відро.

У деяких країнах наявність такого рюкзака у класах є обов’язковою, повідомив на власній сторінці у Фейсбук освітній омбудсмен Сергій Горбачов. Для українців це перший подібний досвід.  Служба освітнього омбудсмена дала деякі пояснення щодо шкільних тривожних валіз. 

— Рекомендовано взяти відповідальність за рюкзаки батьківським комітетам, — радить Сергій Горбачов. — Школа не має права вимагати від батьків «дати гроші» на їх закупівлю, це не є законним. Але у цей час комітети можуть самостійно скласти рюкзаки для своїх дітей, та підготувати.

За і проти засобів для ідентифікації школярів 

У соцмережах серед батьків розгорілись дискусії як щодо вмісту валізок, їхньої непомірної ваги, запитань щодо потреби, скажімо, у змінному одязі і що це саме має бути. Думки батьків розділились: одні нарікають на зайву навантаженість на дітей, і як вони мають щодня тягати два наплічника до школи. Інші стверджують, тривожна валізка потрібна. І в областях, де триває активна фаза бойових дій, чимало людей пошкодували, що не зібрали такої заздалегідь. Дехто з батьків іронізував, мовляв, може ще наволічки з піжамою дати. Інші їм відповідали, що змінна білизна і одяг потрібні зокрема для молодших школярів, якщо в стресовій ситуації станеться прикрість або дитина не встигне в туалет. Щодо води і перекусів – з цим погодилась більшість батьків.

Але найбільш гарячі дискусії щодо засобу ідентифікації школярів. Серед всіх запропонованих варіантів ми обрали найтиповіші.

  1. Магніти з нанесеною на них інформацією. Плюс – відносно невисока вартість, до 100 грн, і зручність: магніт можна прикріпити щодня до нового одягу. Мінус – магніти можуть бути небезпечними для дітей.   
  2. Беджі. Коштують дешево, в межах 30 грн, можна вмістити всю потрібну інформацію. Але у більшості шкіл виступили проти такого методу ідентифікації. Мовляв, під час тривоги і через скупчення дітей його легко можна загубити.
  3. Браслети. Вартість одного – від 50 до 250 грн. Аби отримати такий, потрібно до 7-14 днів, адже великий наплив замовлень. З мінусів батьки називають можливу алергічну реакцію та те, що вони натирають руку.
  4. Наліпки на одяг. Вони кріпляться на одяг школяра за допомогою праски. У комплект входить 50 штук, вартість в середньому 75 грн. виробники запевняють, що така наліпка триматиметься під час прання. І нарікають, що цей вид ідентифікації був би добрим для тих, хто має шкільну форму. Іншим щодня на новий одяг ліпити наліпки – не підходящий варіант.
  5. Значки. Вони недорогі, в межах 50 грн. Але такий легко загубити, щойно він розстебнеться. Крім того, дитина може вколотись.

Який варіант для свого школярика обрали ви і чому? Поділіться своїм досвідом у коментарях.

Коментарі (1)
  • Дарина Широкова

    Це мені ні як не допомогло, не сайт а просто жах!!!

keyboard_arrow_up