Що почитати у вільний час? Топ-10 книг від редакції «20 хвилин»

Що почитати у вільний час? Топ-10 книг від редакції «20 хвилин»
  • Читати – модно, а під час війни – ще й корисно! Відкриваєте будь-яку книгу і занурюєтесь у неймовірну історію пригод, кохання чи розслідування. Перерви з книгою дозволяють відволіктись від негативу і розслабитись.
  • До Всесвітнього дня книголюба, що відзначають 9 серпня, редакція видання «20 хвилин» вирішила поділитись з читачами переліком улюблених книжок.

Ми пропонуємо до вашої уваги ТОП-10 класних книг. Тут ви знайдете і найромантичніші історії кохання, і українську літературу, детективи та навіть історичну фантастику. Сподіваємось, наша добірка не залишить вас байдужими. Тож хутчіш гортай і обирай щось для себе.

«Жінка, яка має план», Мей Маск

Ця книга сповнена інсайтів з краплиною гумору. У ній зосереджена мудрість, набута протягом непростого і насиченого життя. Зараз всі знають Мей Маск як вишукану, чарівну жінку, якій вже за 70 років. Натомість ще декілька років тому її будні були наповнені тяжкою працею, постійною гонитвою за кращим життям для себе та власних дітей, а також боротьбою із зайвими кілограмами. Та завдяки завзятості, бунтарському духу жінка все подолала і тепер із власного досвіду може розповісти, порадити жінкам світу як попри труднощі дійти до своєї мети.

Відео дня

«Три товариші», Еріх Марія Ремарк

Один з найвідоміших романів німецького письменника-романіста Ремарка. Він був написаний ще у 1936 році, але є дуже  популярним і нині. Війна обпекла душі людей, і рани ще не загоїлись. Але все можна подолати, коли поруч є два товариші та кохана. «Три товариші» – мабуть, найкрасивіша історія людських почуттів, що описується на сторінках книжки.

«Бог завжди подорожує інкогніто», Лоран Гунель

Як не пропустити в житті ті можливості, що воно нам пропонує? Знайти своє призначення й втілити у реальність свою заповітну мрію? Відповіді на ці та інші важливі питання знайдете на сторінках відомого бестселера. Перед читачами розгортається історія паризького юнака. Його життя повне інтриг і пригод, а він постійно знаходиться в пошуку свого місця в житті, бореться зі страхами й комплексами за особисте щастя та професійний успіх. Поради й завдання, що даватиме врятованому на межі відчаю Алану його таємничий наставник, – універсальна та ефективна методика розвитку особистості від психолога та письменника Лорана Гунеля.

Цикл книжок «Темна вежа», Стівен Кінг

Цикл налічує вісім романів, в кожному з яких автор описує пригоди групи стрільців дорогою до Темної Вежі – містичного місця, яке утримує всесвіт від руйнування і хаосу. За сюжетом Роланд – останній живий член королівського ордену Стрільців і його завданням є пошук цієї вежі. Коли-небудь він відшукає її, а поки на нього чекає довгий, небезпечний шлях по світу, в якому керує чорна магія. Серія поєднує багато жанрів, включаючи фентезі, наукову фантастику, жахи, і елементи вестерну.

 «Мистецтво відпочинку. Як перевести подих у сучасному світі», Клаудія Гаммонд

Якщо ви увесь свій час приділяєте справам і не залишаєте кілька годин на відпочинок, то збиваєтесь з природного життєвого ритму, знищуєте межу між діяльністю й бездіяльністю. Насправді ж це має бути чергування і  ми повинні ставитися до спочинку так само серйозно, як і до діяльності. У своїй книжці Клаудія Гаммонд пояснює, що, як і чому найбільш заспокійливо діє на різних людей. Тут ви знайдете чіткі та дотепні дороговкази до збалансованого життя, де мрія справді відпочити й нарешті розслабитися стане дійсністю.

Пам’ятай про українське

Не варто забувати і про наших українських письменників. Адже їх романи, повісті, детективи також отримують чимало міжнародних нагород і є популярними в світі. Крім того, це гарна нагода для поціновувачів російської літератури нарешті віддати її на макулатуру і детальніше ознайомитись з творцями рідного краю.

«Блискавка на голе гілля» Богдан Мельничук, Лілія Костишин

Повість створена на основі мандрівного сюжету, що розповідає про правдиве щиросердне кохання юнака і дівчини з двох ворогуючих сімей. Він – син міського голови, а вона – донька перукарки. Стосунки підлітків гартуються у непростих випробуваннях. Діти ще не мають досвіду їх подолання, а тим паче, коли це пов’язано з рідними людьми. Проте кохання дає підліткам мудрість і силу не згоріти між двох вогнів, бути чесними у ставленні до батьків. Але вдається це лише ціною свого життя.

«Ґудзик», Ірен Роздобудько

На сторінках свого роману українська журналістка Ірен Роздобудько розповіла історію про зраду, кохання, що змушує робити дивні вчинки та сковує думки. Про кохання, яке не принесе щастя. На прикладі описаного виру подій авторка показує, що трагедія може початися з малих деталей. Наприклад, з  ґудзика, який так легко втратити і так складно знайти.

«Не озирайся і мовчи», Макс Кідрук

Чотирнадцятирічний Марк Грозан забуває про власну безпеку і погоджується на гру у паралельній реальності. Використовуючи звичайний ліфт, хлопець разом із сусідкою Сонею відправляються у світ, де немає знущань і безпричинної жорстокості. Лише там вони відчувають себе захищеними та безтурботними. Єдине правило, що мають дотримуватися діти у ліфті – не озиратись і мовчати. Такі умови дітям не до вподоби. Та чи притримають вони свою цікавість? Чи зможуть зберегти власне життя?

«Черешні з коньяком», Ніка Нікалео

Роман пронизаний чутливістю й переживаннями. На 192-х сторінка книги перед читачем розкривається історія журналістки Олени. Жінка опиняється у непростій ситуації: її шлюб тріщить по швах. Вона спробує перетерпіти, а потім — відволікти себе від проблем. Її біль і гра заходять надто далеко. Шукаючи втіхи у свого однокласника, Олена робить помилку, що, можливо, зможе змінити усе її життя і довести: ніщо не було даремним.

 «Коханці Юстиції», Юрій Андрухович

Цей роман про людей, які потрапили у неймовірно складні чи досить трагічні ситуації. Ці ідеалісти та бунтівники прагнуть виправити недосконалий світ, але, роблять це якось по-своєму. Особлива краса цього роману полягає в тому, що автор зумів у ньому поєднати в одне ціле історичний антураж, документальні свідчення, легенди та містику.

Що читають тернополяни?

Зі слів завідувачки відділу міського абонементу Тернопільської обласної універсальної бібліотеки Віри Горошок, з початку повномасштабного вторгнення кількість читачів у закладі значно збільшилась, серед них і 100 переселенців.

– Приємно бачити серед читачів не лише людей 40 і більше років, а й молодь. Навіть наймолодші приходять з батьками і обирають для себе дитячу літературу. Наразі люди переважно питають україномовні книжки або ж українських авторів. Це нас дуже тішить. Звичайно, є ще ті, хто любить читати російською, але відсоток малий, – каже пані Віра.

Щодо жанру літератури, то читачі надають перевагу інтелектуальній літературі, містиці, трилерам, мелодрамам, історичним романам. Неабияк зацікавились тернополяни темою голокосту та іншими історичними подіями, що відіграли важливу роль у становленні України. Пані Віра озвучує нам перелік найпопулярніших книг сьогодення.

–  Це і роман Вільяма Голдінга «Володар мух», і роман Рей Бредбері «Кульбабове вино». Неабиякою популярністю спалахнула книжка Джорджа Орвелла «1984», постійно за неї питають і беруть на ознайомлення. А ось «Ловець повітряних зміїв» Халеда Госсейні не стоїть на полиці бібліотеки більше доби. Також не забувають і про творчість Стівена Кінга, Джорджо Мойес. Люди приходять, дивляться і вже обирають те, що їм до вподоби, – каже вона.

Чималий арсенал і українських авторів міститься у бібліотеці. Так, на полицях ви знайдете твори Сергія Жадана, Володимира Лиса, Софії Андрухович та Віталія Запеки. Ці автори завжди були в тренді, каже Віра Горошок. Та і зараз любов читачів до них велика. Натомість в тіні залишається поезія.

– Якщо ви обожнюєте читати, обговорювати книжки, то ми запрошуємо вас до нашого читацького клубу. Він відновив роботу нещодавно. Наразі учасники читають книжку Джорджа Орвелла «1984». А вже в останній четвер серпня всі зберуться у бібліотеці і діляться враженнями. Чекаємо на всіх бажаючих о 16:00, – закликала пані Віра. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Александр Мироничев

    Приємно чути, дякую
  • David Starr

    Як людина, яка колись читала усе, що тільки можна скажу, що паперові книги - то алергічно-хімічний пережиток минулого. Тепер тільки електронна книга з підсвіткою - зручно і безпечно.

keyboard_arrow_up