Щоб ви змінили б у святкуванні останнього дзвоника? (Опитування)

Щоб ви змінили б у святкуванні останнього дзвоника? (Опитування)

26 травня у тернопільських школах провели свято останнього дзвоника. В багатьох закладах він пройшов у традиційному радянському стилі. Ми розпитали, що поміняли б в шкільних урочистостях жителі міста.

 

Михайло Антонець згадує свій власний випускний у фізико-математичній школі. Двадцять років тому його однокласники провели театралізовану постановку, в якій учні були переодягнуті в костюми різних математичних символів. Персонажі дійства рятували королеву Математику від зазіхань царя Мінуса Великого. У текст пєси були вплетені елементи більш звичного святкування. До прикладу, переможці олімпіад і творчих конкурсів, по ходу вистави нагороджувались королевою медалями і грамотами нібито за доблесні подвиги при обороні фортеці. Випускники відпливали на човні у Країну Дорослих, звідки мали повернутись повними знань, щоб в майбутньому самим очолити королівство.

- Не вистачає театральності, більшого різноманіття. - каже Михайло Антонець. - Ще непогано, якби на сцену допускали школярські колективи. Знаю, що у майже кожній школі є свій рок-колектив або група, яка грає кавер-версії західних хітів. Вони могли б порадувати безплатним концертом. Прийшов на випускний свого сина, а там дискотека 19 століття - вальс і народні пісні. Не має бути такого.

Перекладач Марія Лемех пропонує організувати фотоконкурс “Ностальгія”. Кожен старшокласник може зібрати власну галерею із світлин різних років навчання і приклеїти її на спеціальну дошку, яка б стояла у дворі школи. Випускники змогли б поглянути на своє дитинство і символічно попрощатись із ним.

Відео дня

- Ще непогано приводити в кожну школу успішних випускників минулих років, які б надихали дітей. - ділиться ідеями Марія Лемех. - Знаю випускників і в своєму поколінні, які вважали що помилилися із школою. Щоб в них не було комплексу неповноцінності з цього приводу.

- Ще непогано приводити в кожну школу успішних випускників минулих років, які б надихали дітей. - ділиться ідеями Марія Лемех. - Знаю випускників і в своєму поколінні, які вважали що помилилися із школою. Щоб в них не було комплексу неповноцінності з цього приводу.

Про театральність розповідає і Євгенія Білецька:

- Була на випускному у племінника в рівненській гімназії. Все пройшло у стилі книг і фільмів про Гаррі Поттера. Директор гімназії був в образі сивобородого чарівника Дамблдора, інші вчителі були в крислатому одязі та конічних капелюхах. Мантії для школярів діставали в обласному театрі та університеті. І, знаєте, ні в кого не було глузливих посмішок, було ставлення у дітей, ніби вони дійсно закінчують Хогвартс. І для випускників створили атмосферу чуда. В дорослому житті їм небагато зустрінеться чарівників.

Валентина Микитенко розповіла про звичай передачі обовязків від одинадцятикласників молодшому поколінню:

- У нас було так заведено, випускники придумували якесь завдання на рік молодшому класу. Ті мусили виконати забаганку, інакше випускний “змазувався”. Наприклад, трьома класами ми садили дерева, щоб вони могли вирости до наступного випускного. Я до сих пір проходжу повз ці дерева. Ось таке залишається на все життя.

Про свято останнього дзвінка ми розпитали і недавню випускницю, Валерію Качурівську:

- Думаю, зараз популярності набуватимуть випускні, де буде виступати професійний ведучий. Професійний “тамада” зробить свято більш цікавим та ще й якісь конкурси проведе.

Загалом із тридцяти учасників опитування 14 висловились за більш театралізований останній дзвінок, 9 запропонували запрошувати сторонніх гостей та ведучих, четверо пропонували залишити все, як було. Ще один учасник опитування пропонував взагалі відмінити останній дзвоник.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Stels

    Потрібно змінити концепцію освіти (готувати дітей до життя , а не до екзаменів), а останній дзвоник то совковий пережиток.
  • Анонім

    В першу чергу треба заборонити в школах такий орган ,як батьківський комітет  . Цей батьківський комітет і є корінь ось всього цього б......а ,що твориться у школах . Замість того щоб обговорювати успішність учнів ,навчальний процес , чи куда краще поступити після школи то на зборах обговорють лише гроші ,гроші ,і ще раз гроші . Школа в першу чергу це навчальний заклад , а не місце де рішають в 10 -му класі в якому ресторані святкувати випускний , і скільки куда треба грошей .На мою думку я вважаю , що поки триває навчальний процес ,то всякі обговорення про святкування випускного мають бути заборонені . Ось закінчили школу ,здали ЗНО ,отримали атестат ,підписали обхідний ,а тоді і рішайте де святкувати ,і то це має бути суто добровільно . А про всякі подарунки вчителям взагалі треба забути ,бо з такими апетитами  скоро прийдеться скидатися вчителям на новобудову чи автомобіль останьої моделі .
  • Анонім

    Будем казати так всі ці випускні це пережиток совка . Те що зараз відбувається навколо випускних це вже такий п.......ц . В більшості країн світу  таке явище відсутнє хіба крім Росії, і то там можливо є якісь межі  . Ті що йдуть у 10 і 11 клас ,то там вже відбувається не навчання ,а підготовка до святкування випускного : фотографи починають лазити по школах , іде обговорення замовлення барів , ведучих , короче кажучи відбувається доїння грошей кожного місяця ,а ще сюда додати всякі подарунки вчителям та іншій шкільній шоблі .  Коли я закінчував школу ,то я просто проігнорував всі ці випускні .Не заморочувався ні з вбранням ,ні з барами , ні з подарунками вчителям ,ні з фотографами .Ось пролунав останій дзоник, і я взяв і злиняв на дачу , а коли повертався з дачі так видів цих обриганих під лавкою випускників . Ось я так дивлюся ну не можемо ми видавити із себе совка - то беруть вдягають шкільну форму радянського взірця , то купаються в фонтанах , то бухають як коні . Із цих випускних вже зробили цілий пакет "традицій" ,котрі по великому рахунку є типовими понтами ,і марною тратою грошей на ці понти .

    P.S  КОЖЕН ПОВИНЕН МАТИ СВОЮ ЧІТКУ ПОЗИЦІЮ ,І ТВЕРЕЗУ ДУМКУ, А ЯКЩО ЦЕ СТАДО БЕЗ ПОЗИЦІЇ І ДУМКИ, ТО ЦЕ СТАДО.

    (Маховик правди)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up