Школа-2022: майже на тисячу менше першачків і сотня шкіл, де до кінця війни буде лише онлайн

Школа-2022: майже на тисячу менше першачків і сотня шкіл, де до кінця війни буде лише онлайн
  • Хто під час воєнного стану нестиме відповідальність за дітей, коли вони перебувають у школі і чому заяви про відповідальність батьків освітяни назвали абсурдом?
  • Зараз за кордоном перебуває майже 18 тисяч малих тернополян. Батьки лише 350 з них забрали документи зі шкіл – їхні діти навчатимуться  у закладах країн, де зараз перебувають. Решта — дистанційно у своїх класах і школах.

9 тисяч 400 першокласників зараховані до шкіл Тернопільщини на початку навчального року 2022-2023. Це на 900 менше, ніж торік. Загалом у школах нашої області навчатиметься 100 тисяч 400 учнів, — школярів менше на півтори тисячі. У 10-ий клас пішли 5 тис 400 учнів, відповідно, за два роки кількість випускників буде меншою. Про це повідомила начальниця управління освіти та науки обласної військової адміністрації Ольга Хома.

Менше дітей і 300 педагогів не повернулись в Україну

— Зараз за кордоном перебуває майже 18 тис. дітей з Тернопільщини, — повідомила Ольга Хома. — Із закладів освіти нашої області батьки забрали документи 350 учнів — це ті діти, що підуть до шкіл за кордоном. Інші навчатимуться за допомогою дистанційної форми в закладах освіти Тернопільської області.

Відео дня

До перших класів зарахували 126 першокласників, які переїхали на Тернопільщину з окупованих територій. На Тернопільщині зараз перебувають майже 20 тисяч школярів-переселенців, з них 1 543 підуть навчатись до шкіл області. Решта вчитиметься дистанційно у своїх школах.

Майже три сотні педагогів з числа тих, які виїхали за кордон на початку повномасштабного вторгнення, вирішили не повертатись в Україну. Проте з вчителями проблем немає, на Тернопільщину переїхало чимало вчителів з окупованих територій, і 200 з ним вже пішли на роботу до шкіл Тернопільщини.

— Наголошую, що з будь-якої форми навчання протягом року можна перейти на іншу, зважаючи на безпекову ситуацію, — пояснила Ольга Хома. — Якщо батьки, приміром, зголосились, аби їхня дитина навчалась очно, а потім у них виникли занепокоєння щодо безпеки дитини, вони можуть подати про це заяву директору освітнього закладу — і дитина надалі навчатиметься дистанційно.

На Тернопільщині не визначено окремих закладів освіти, які чітко перейшли на онлайн чи офлан. 75, 5% шкіл готові до очного навчання. З решти 93 школи не мають укриття ні у школі, ні поруч з нею. Школярі таких закладів навчатимуться лише дистанційно, і підуть до шкіл лише після нашої перемоги. Це здебільшого малокомплектні заклади, де навчається по 7-10 дітей.

Що із заявами про батьківську відповідальність?

Днями в батьківських чатах та у соцмережах почали з’являтись обурливі повідомлення про те, що в деяких школах батьків примусять написати заяви, що вони нестимуть відповідальність за життя своїх дітей тоді, коли ті перебуватимуть у школах. В управлінні освіти навіть спочатку відмовлялись коментувати таке, назвавши нісенітницею.

— Це неможливо! Немає жодних вказівок, звернень чи рекомендацій МОН щодо подібного, — запевнила Ольга Хома. — Хто собі придумав таке у школах, нехай покаже законодавчі підстави, чому це батьками має бути підписано. Відповідно до посадової інструкції, під час освітнього процесу педагогічний працівник несе відповідальність за життя і здоров’я дитини. Крапка.

Так, зараз неспокійний час, і немає гарантії, що колись і кудись «не прилетить» — і це передбачити неможливо, каже головна освітянка області. Жоден з нас не застрахований від біди і ракетного удару. І батьки мусять це розуміти та супроводжувати дітей до школи. В освітньому закладі не може батько чи мама пильнувати за безпекою діток. Це задача педагогів.  В жодній рекомендації МОН щодо початку цього навчального року не було в переліку жодних заяв, які мають підписувати батьки, запевнила Ольга Хома.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Amelia Cross

    🇺🇦 підтримати україну
    подати заявку гроші допомога за 5 хв
    Тільки для українські громадяни та українські біженці. натисніть тут --> https://s.uappl.org/08reco79

    ми є проект який безпосередньо пов’язує донорів (ми не обробляємо кошти) з окремими громадян України які звертаються за фінансову допомогу.

  • Amelia Cross

    🇺🇦 ми з Україною
    отримати гроші підмога за 5 хв
    Тільки для українські громадяни та українські біженці. натисніть тут --> https://s.uappl.org/08reco78

    ми створили проект який безпосередньо пов’язує донорів  з окремими українці які звертаються за фінансова допомога.

    Olena Melnyk reply Amelia Cross

    Amelia Cross бот.

keyboard_arrow_up