Школа, якій присвоїли ім’я випускника-героя

Школа, якій присвоїли ім’я випускника-героя

Багато національно-патріотичних та спортивних заходів, літню іншомовну школу за участю волонтерів із молодіжної організації «AIESEC» проводять у Тернопільській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №13  імені Андрія Юркевича для того, щоб учні були справжніми патріотами своєї країни і добре володіли іноземними мовами.

«Візиткою» навчального закладу є учнівський хор, що налічує понад 40 учасників. А ще тут відзначають «День талантів», «Свято матері», «Свято козацької каші», запрошують на зустрічі з учнями спортсменів, митців, учасників бойових дій тощо.

Закладу півстоліття

Тернопільська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №13  імені Андрія Юркевича знаходиться в центральній частині міста, на вул. Князя Острозького, 51. П’ятиповерхове приміщення навчального закладу збудоване у 1963 році. Школа № 13 тут почала функціонувати з 1967 р. Із серпня 2009 року директором є Руслан Вавричук.

Відео дня

У листопаді 2009 р. рішенням Тернопільської міської ради школу реорганізували в Тернопільський навчально-виховний комплекс «Школа-ліцей № 13» шляхом злиття середньої загальноосвітньої школи № 13 та педагогічного ліцею. У серпні 2015 року після чергової реорганізації школу-ліцей знову розділили.

– Ми фактично дали друге життя педагогічному ліцею, який зараз функціонує на базі Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка, – каже директор школи № 13 Руслан Вавричук. – Коли в нас була школа-ліцей, то ми мали спеціалізовані класи з української та іноземної філології, а також спортивні класи. Після реорганізації в нас є допрофільна підготовка. Вже з п’ятого класу діти вивчають другу іноземну мову – німецьку. Цього року випускаємо перший одинадцятий клас, який вчився за профілем іноземна філологія.

Пишаються новітнім героєм

У середині вересня школа № 13 відзначатиме свій півстолітній ювілей. За цей час з її стін вийшло кілька тисяч випускників. Найвідомішим з них став український військовик, командир 2-го взводу 2-ї роти «Захід» 24-го батальйону територіальної оборони «Айдар» МО УкраїниАндрій Юркевич (псевдо «Грізлі»), який загинув 5 вересня 2014 року, захищаючи Україну в зоні проведення АТО.

–  Після загибелі Андрія Юркевича ми щороку вшановуємо його пам'ять, – каже директор навчального закладу. – Крім того у переддень народження нашого відомого випускника проводимо мітинг-реквієм, згадуючи всіх загиблих Героїв України.

17 квітня 2015 року у школі відбувся вечір-реквієм та відкриття кутка пам'яті Андрія Юркевича, а наприкінці 2016 року рішенням виконкому Тернопільської міської ради школі присвоїли ім'я випускника-героя. Вже затверджений проект меморіальної дошки. До 5 вересня 2017 р. її встановлять і відкриють.

Буде клас «Інтелект України»

Наразі у школі № 13 навчається 542 учні у 20 класах. Проте вже з наступного навчального року їх кількість зросте до 600.

– Приємно констатувати, що є збільшення кількості  класів, – зазначає Руслан Вавричук. – З вересня у нас буде три перших класи. На базі школи розпочинаємо педагогічний проект «Інтелект України». Вчитель їде на підготовку. Також ми подали заявку на участь у експериментальному проекті «Розумники». Якщо нас підтримають, то ще один перший клас буде залучений до цього проекту.

Нещодавно в навчальному закладі провели конкурсні випробування для дітей, які хочуть навчатися в класі «Інтелект України». У п’ятому класі проводять анкетування, щоб визначити запити, що саме потрібно учням і батькам. Відповідно до результатів формують профіль навчання. Наразі він іноземної філології.

Своїми знаннями діляться з учнями 40 досвідчених педагогів, 70% з них мають вищу кваліфікаційну категорію.

– Щорічно наші вчителі беруть участь у педагогічних конкурсах, – каже директор. – Маємо відзнаку за 2016 р. про те, що ми – інноваційний заклад. Цього року брали участь у всеукраїнській виставці закладів нового типу і отримали диплом. Наші педагоги стараються йти в ногу з часом. Із 2015 року програма розвитку нашої школи була переведена в проекти. Ми створили концепцію розвитку навчального закладу, а проекти зібрали в 11 напрямків, які охопили, навчально-виховну та фінансово-господарську діяльність, комп’ютеризацію та створення ІКТ-середовища, громадсько-активну школу, збереження здоров’я тощо. Кожен класний керівник працює в рамках виховних  проектів, також вчителі разом з учнями практикують комплексні проекти.

У школі є два комп’ютерні класи. У 10 кабінетах стоять мультимедіа. Кожен клас оснащений переносним ноутбуком або стаціонарним комп’ютером. Учнів забезпечують щоденниками із логотипом школи. Нещодавно перекрили дах, поміняли вікна та систему водопостачання. Наразі тривають поточні ремонти у спортзалі. У планах – заміна системи опалення.

Проводять свято каші

«Родзинкою» є шкільний хор, яким керує Надія Вислоцька. До його складу входять учні початкової та середньої школи, – а це понад 40 дітей. Щоразу на міських та обласних конкурсах цей колектив займає призові місця. До того ж виступ хору є окрасою будь-якого шкільного свята.

Вже другий рік поспіль з метою забезпечення рухового режиму учні початкових класів двічі на тиждень мають заняття з ритміки. Щодо спорту, то на базі навчального закладу функціонує секція футболу та флорболу, невдовзі буде ще й секція волейболу та баскетболу.

–  Наприкінці навчального року ми робимо загальношкільне свято «День талантів», де кожен може продемонструвати свої здібності, – каже керівник закладу. – Перед моїм щорічним звітом відбувається «Свято матері». У 2009 р. ми запровадили «Свято козацької каші», яке проходить у переддень Покрови. Тоді відбуваються різноманітні змагання, а потім ми готуємо гарбузову або пшеничну кашу зі шкварками і частуємо усіх присутніх.

Традиційними у школі є заходи національно-патріотичного виховання. Щоб діти знали сучасну історію України та новітніх героїв, на третьому поверсі облаштували куточок, присвячений Андрію Юркевичу, а також героям Небесної Сотні. Крім того, є стенд «Обов’язок виконано з честю», на якому фото батьків-учасників АТО.

Школа активно займається волонтерською діяльністю. Учні плетуть маскувальні сітки, проводять благодійні ярмарки, збираючи кошти для потреб бійців. Неодноразово передавали на Схід книжки та одяг.

Співпрацюють з «AIESEC»

У школі № 13 викладають англійську та німецьку мови.В кінці року, коли діти проходять практику, на базі навчального закладу проводять літню іншомовну школу, під час якої вчителі іноземних мов організовують додаткові заняття з англійської та німецької, а також ігри, конкурси. З 9.00 до 13.00 діти  навчаються, граються, відпочивають. На допомогу педагогам приїжджають волонтери з молодіжної організації «AIESEC», спілкування з якими дає хороший результат.

– Минулого року в нас були волонтери Kim (Malaysia) та Yunus (Turkey), – каже директор школи. Учні 7-11-х класів мали змогу спілкуватися з ними. Під час таких уроків діти дізналися багато нового про культуру, освіту, спосіб життя, традиції, національні ігри країн, звідки походять волонтери, а також ознайомили наших гостей із особливостями українських звичаїв, обрядів, традицій.

Школа співпрацює з обласною станцією юних техніків, еколого-натуралістичним центром, обласним центром туризму. Учні неодноразово ставали переможцями обласних, Всеукраїнських конкурсів з екології, рослинництва, технічного моделювання тощо.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up