Школи отримали рекомендації, як облаштувати укриття. Що там має бути?

Школи отримали рекомендації, як облаштувати укриття. Що там має бути?
  • Укриття мають розміщуватися у підвальному або цокольному поверхах, а за умови наявності огороджувальних будівельних конструкцій — на першому поверсі будівлі. Має бути не менш ніж два евакуаційні виходи. Через приміщення, призначені для перебування дітей, не мають проходити водопровідні та каналізаційні магістралі.
  • На Тернопільщині діють 628 закладів загально-середньої освіти і ще 604 — дошкільної. У жодному з цих закладів немає бомбосховищ, проте є укриття або підвальні приміщення, які можна використовувати як укриття, повідомила очільниця освіти області.

Керівники закладів освіти отримали рекомендації щодо організації укриттів цивільного захисту педагогів, учнів і студентів. Лише за умови їхнього належного стану діти з нового навчального року зможуть відвідувати школу.

А Рада оборони Тернопільщини вже видала розпорядження, яким зобов’язала органи місцевого самоврядування утворити комісії, які обстежуватимуть заклади освіти на предмет готовності безпечності умов перебування там у час війни дітей та працівників.  

Що має бути в закладі освіти

Детальніше зупинимося на рекомендаціях, як мають керівники шкіл і керівництво громад облаштувати укриття, які днями отримали школи від рятувальників.

Відео дня

Рекомендації розробила Державна служба України з надзвичайних ситуацій, аби привести фонд захисних споруд у готовність до використання. Ось кілька рекомендацій:

  • Відповідно до документа, укриття мають розміщуватися у підвальному або цокольному поверхах, а за умови наявності огороджувальних будівельних конструкцій (серед таких конструкцій є і мішки з піском, як найдешевший варіант — прим. ред.) – на першому поверсі будівлі.
  • Укриття мають бути забезпечені електроживленням, штучним освітленням, системами водопроводу та каналізації, мати примусову або природну вентиляцію. Якщо відсутні водопостачання і каналізації, мають бути окремі приміщення для встановлення виносних баків для нечистот.
  • Має бути не менш, ніж два евакуаційні виходи, один з яких може бути аварійним. У споруді подвійного призначення або найпростішому укритті місткістю менш як 50 осіб допускається наявність одного евакуаційного виходу.
  • Через приміщення, призначені для перебування дітей, не мають проходити водопровідні та каналізаційні магістралі.
  • В укритті має бути рівна підлога, придатна для встановлення лав, нар, інших місць для сидіння та лежання.
  • Висота приміщень має становити не менше 2 м. Допускається не менше 1,8 м, якщо це було передбачено проєктною документацією.
  • Місткість споруд подвійного призначення та найпростіших укриттів обраховується з розрахунку: 0,6 кв.м площі основних приміщень на одну особу.
  • Обладнання найпростіших укриттів має забезпечувати можливість безперервного перебування в них людей впродовж не менше 48 годин.
  • Найпростіші укриття забезпечуються місцями для сидіння або лежання, місткостями з питною водою, контейнерами для зберігання харчових продуктів, резервним штучним освітленням, первинними засобами пожежогасіння, засобами надання медичної допомоги, засобами зв’язку й оповіщення, шанцевим інструментом.
  • До того ж заклади освіти зможуть використовувати як укриття приміщення інших суб’єктів господарювання. Такі захисні споруди мають бути розміщені на відстані до 100 м від закладу освіти, йдеться на сайті osvita.ua.

Яка ситуація з укриттями у школах і садках Тернопільщини

На Тернопільщині діють 628 закладів загально-середньої освіти і ще 604 — дошкільної. У жодному з цих закладів немає бомбосховищ, проте є укриття або підвальні приміщення, які можна використовувати як укриття. Про це повідомила начальниця управління освіти та науки обласної військової адміністрації Ольга Хома.

— З 628 закладів загально-середньої освіти близько 75% мають укриття, з 604 дошкільної освіти — укриття є в 68% закладів, — повідомила Ольга Хома. — Решта мають підвальні приміщення, які можна використовувати як укриття.

Школи Тернополя всі мають укриття, садочки — частково. У цьому запевнила начальниця управління освіти та науки міськради Ольга Похиляк.

— Якщо взяти 38 садочків, що є у Тернополі, 28 з них мають укриття, — каже Ольга Похиляк. — Є відповідні служби, які обстежили садочки і підписали акт та надали дозвіл на роботу дошкільних навчальних закладів. Там немає укриття, проте на першому поверсі цих закладів можна облаштувати безпечне місце для вихованців за принципом двох стін і де немає вікон.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (75)
  • Svitlana Svitlyk

    Мда
  • Svitlana Svitlyk

    Мда
  • Ajvego Dikardios

    любе бомбосховище - це братська могила, ніхто їх відкопувати не буде.
    а гроші розікрала місцева влада порошенка і надала
  • Masha Pavlenko

    Не можу підібрати коментар! Це просто жахлива ситуація! Не знаю, як маю відпустити дитину у школу… Уявляю, як вони йдуть, штовхаються, бояться, особливо маленькі…

keyboard_arrow_up