Скільки коштуватиме навчання у тернопільських університетах та як вступити. Зібрали корисну інформацію

Скільки коштуватиме навчання у тернопільських університетах та як вступити. Зібрали корисну інформацію
  • Незважаючи на війну, випускники та їх батьки готуються до вступної кампанії. Цього року замість ЗНО абітурієнти складатимуть мультимедійний тест.
  • Ми дізналися, скільки коштуватиме навчання у вищих навчальних закладах Тернополя за контрактом. Які спеціальності доступні та який рейтинг місцевих вузів. Про це у матеріалі.

Загалом у Тернополі є чотири університета – технічний, економічний, медичний та педагогічний. Всі вони мають статус «національний» та посідають високі місця у рейтингах українських вузів.  

Який рейтинг університетів

У червні оприлюднили новий рейтинг університетів України. У «ТОП–200 Україна 2022» потрапили всі вищі навчальні заклади Тернополя.

Тернопільський національний медичний університет імені І. Горбачевського закрив першу двадцятку найкращих вузів країни. Цього року саме наш університет обігнав решту українських медичних університетів країни.

Відео дня

Західноукраїнських національний університет (економічний університет) посів 30 місце у рейтингу.

Тернопільський національний технічний університет ім. І. Пулюя зайняв 33 місце.

Також до першої сотні кращих вишів потрапив Тернопільський національний педагогічний університет ім. В. Гнатюка. Він на 83 місці.

Скільки коштує навчання

Ми зібрали інформацію про вартість навчання за контрактом у місцевих закладах. Для зручності – залишаємо посилання на розділи сайтів університетів для вступників, де вказано вартість навчання.

У медичному університеті вже затвердили вартість навчання на 2022–2023 рік. За перший рік навчання на основі повної загальної середньої освіти, здобутого ступеня вищої освіти потрібно заплатити від 20 500 до 45 000 гривень, якщо навчатися за контрактом.

  • Медицина – 41 000 грн;
  • Стоматологія – 45 000 грн;
  • Фармація, промислова фармація – 31 000 грн;
  • Фізична терапія, ерготерапія – 20 500грн;
  • Медсестринство – 25 000 грн;
  • Парамедик – 24 500 грн;
  • Громадське здоров’я – 26 000 грн.

Повний перелік спеціальностей та вартість навчання дивіться за посиланням на сайті медичного університету.

Західноукраїнський національний університет

З 1 липня можна зареєструвати свій електронний кабінет для подачі заявки на вступ до університету, або звернутися за адресою: м. Тернопіль, вул. Львівська, 11. Після здачі національного мультимедійного тесту З 29 липня по 23 серпня потрібно подати заяву на вступ.

Якщо абітурієнт не набрав достатню кількість балів під час складання національного тесту – можна вступити на контракт.

Однак наразі вартість навчання на 2022 рік ще не визначено. Цю інформацію опублікують згодом. Її можна буде переглянути за посиланням на сайті університету.

Тернопільський національний технічний університет ім. І. Пулюя

З 1 липня в університеті розпочинає роботу Консультаційний центр сприяння реєстрації електронних кабінетів вступників та подачі електронних заяв. Працватиме центр щодня – з понеділка по п’ятницю – з 09.00 до 18.00, у суботу та неділя — з 09.00 до 15.00. вул. Руська, буд. 56, корпус 1, кабінет 101, 111.

В університеті можна здобути освіту у різних галузях, як технічних, так і гуманітарних. Вартість навчання за контрактом на денній формі, як і в інших університетах, дорожча, ніж на заочній.

До прикладу, вартість навчання на першому семестрі за спеціальністю «психологія» коштуватиме понад 10 тис. гривень. «Економіка» – 9 750 грн. «Маркетинг» – 10 150 грн.

Вартість навчання на ІТ–спеціальності дорожчі. Семестр навчання коштуватиме понад 11 тис. гривень. Зокрема доступні спеціальності – комп’ютерна інженерія, системний аналіз, кібербезпека, комп’ютерні науки, тощо.

Повний перелік спеціальностей та вартість навчання можна переглянути на офіційному сайті університету для абітурієнтів.

Тернопільський національний педагогічний університет ім. Гнатюка

Який порядок вступу та основні дати для того, щоб стати студентом педагогічного університету – можна переглянути на інфографіці.

Вартість навчання в університеті коштує від 19 до 23 тис. за рік. Це спеціальності «екологія, науки про землю, туризм, дизайн, дошкільна освіта, початкова освіта, соціальна робота, комп’ютерні науки, журналістика, тощо.

Загалом перелік спеціальностей та віртість навчання можна побачити за посиланням на сайті університету.  

Як цього року відбуватиметься вступ

Через повномасштабну російсько–українську війну вступна кампанія відбуватиметься інакше.

Замість традиційних вступних випробувань (ЗНО, ЄВІ/ЄФВВ) у 2022 році заплановано проведення таких тестувань:

  • національного мультипредметного тесту (НМТ) ー для здобуття вищої освіти на основі повної загальної середньої освіти на всі спеціальності (бюджетні місця), кон’юнктурні та медичні спеціальності (зокрема, контракт);
  • магістерського комплексного тесту (МКТ) ー для вступу до магістратури на спеціальності 081 «Право» та 293 «Міжнародне право»;
  • магістерського тесту навчальної компетентності (МТНК) ー для вступу до магістратури за спеціальностями галузей знань 05 «Соціальні та поведінкові науки», 06 «Журналістика», 07 «Управління та адміністрування», 28 «Публічне управління та адміністрування», 29 «Міжнародні відносини» (крім спеціальності 293 «Міжнародне право»).

Національний мультипредметний тест (НМТ) відбудеться у формі комп’ютерного онлайн-тестування з трьох предметів (українська мова, математика, історія України).

До 7 червня (включно) триватиме етап підтвердження участі в основній сесії НМТ, який буде здійснюватися через інформаційну сторінку:

  • з 20 травня до 7 червня;
  • з 21 червня до 7 липня.

Тільки після проходження двох етапів на підтвердження участі в НМТ з 12 липня 2022 року для учасника з’явиться можливість завантажити запрошення-перепустку, де буде зазначено дату, час і місце проведення НМТ.

На основі результатів тестування відбуватиметься складання рейтингів абітурієнтів на вступ до університетів.

Вже з 1 липня можна реєструвати свій електронний кабінет для подальшої подачі заяв на вступ до університетів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • роман голубец

    Рейтинг низький ціна висока, безперспективно
  • David Starr

    Самі собі намалювали рейтинг - самі й ним тішаться. Краще зверніть увагу на кількість бажаючих там навчатись і якість тієї освіти. По хорошому, то треба взагалі зупинити держфінансування і хай виживає сильніший.

keyboard_arrow_up