Слід вивчати власні назви! Одна з кафедр педагогічного університету проведе лекцію для молоді

Слід вивчати власні назви! Одна з кафедр педагогічного університету проведе лекцію для молоді
  • На тлі війни з росією серед українських мовознавців зріс інтерес до ономастики – розділу, що вивчає власні назви: прізвища та псевдоніми людей, топоніми, клички тварин тощо.
  • Викладачі однієї з кафедр ТНПУ імені В. Гнатюка прагнуть поширити цю науку серед молоді й проведуть відкриту лекцію для всіх охочих.
  • Як долучитись і що цікавого буде на занятті – читайте у матеріалі.  

Проблеми ономастики й її розділу – антропоніміки, здавна були предметом зацікавлення багатьох вчених. Імена, прізвища, прізвиська, зооніми та інші групи власних імен займають чільне місце в складі сучасної української мови, вивчення якої наразі є як ніколи актуальним.

Дослідження власних найменувань людей є важливим для різних наук: історії, мовознавства, етнографії, державного права, естетики, психології тощо. Натомість антропонімія значуща для адміністративно-юридичної практики, засобів ідентифікації населення та розвитку іменників.

До слова, більшість професорсько-викладацького складу кафедри загального мовознавства і слов’янських мов ТНПУ імені Володимира Гнатюка довгий час працюють над вивченням й удосконаленням галузі ономастики.

Відео дня

При кафедрі функціонує Західноукраїнський ономастичний центр імені Василя Сімовича. Він координує збір та аналіз необхідного для досліджень матеріалу на території Тернопільської, Львівської, Івано-Франківської, частково Чернівецької та Волинської областей.

На базі цього центру науковці, студенти, аспіранти та здобувачі вищої освіти можуть працювати над дисертаційними, магістерськими, бакалаврськими та курсовими роботами з ономастики.

Зібрали представників «вишів» з 18 областей

З 28 березня й до кінця квітня у рамках співпраці Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка тривав міжуніверситетський лекторій.

У рамках нього комплексну лекцію на тему «Антропонімні класи в сучасному лінгвістичному просторі» представили спікери з тернопільського вузу: завідувач кафедри загального мовознавства і слов’янських мов, кандидат філологічних наук та доцент Галина Бачинська й кандидати філологічних наук та доценти Ніна Свистун і Оксана Вербовецька.

Міжуніверситетський лекторій став цікавою платформою академічної співпраці колективів трьох престижних університетів країни, забезпечивши обмін досвідом та науковими здобутками й вкотре показавши, що здобуття неформальної освіти в Україні можливе навіть попри війну з агресором.

Долучитись до онлайн-лекцій могли усі охочі, що дозволило здобувачам освіти з різних регіонів (зокрема й регіонів, де ведуться активні бойові дії) збагатити свої знання і фахові компетенції.

Лекторій відвідали як студенти ТНПУ, так і представники загальноосвітніх навчальних закладів з 18 областей України, адже заняття проходили у Google Meet та Zoom.

Анонс лекції з ономастики для молоді

Оскільки функціонування антропонімічних класів (особових імен, імен по батькові, прізвищ, криптонімів, імен фольклорних та літературних персонажів тощо) в українській мові сьогодні є досить актуальним, викладачі кафедри загального мовознавства і слов’янських мов ТНПУ імені Володимира Гнатюка проведуть лекцію для усіх студентів, які цікавляться даною темою.

Заняття проходитиме 18 травня о 14:00 на платформі Zoom.

Покликання на зустріч опублікують на сайті університету та на сторінці кафедри у Фейсбуці. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up