Батьки хапаються за голову! У Тернополі стартувала «дистанційка», чи буде з неї толк

Батьки хапаються  за голову! У Тернополі стартувала «дистанційка», чи буде з неї толк
  • Думки батьків розділились: одні стверджують, що толку від такого навчання нуль, інші погоджуються, що як до школи не можна – хоч так. А ті, у кого по двоє-троє дітей, хапаються за голову: де на всіх знайти гаджетів.
  • Що кажуть у школах, чи буде толк з такої освіти? Оберіть і свій варіант у опитуванні наприкінці статті. 

Дистанційне навчання стартувало у школах Тернополя сьогодні, 11 січня.

Батьки учнів хапаються за голову, бо, кажуть, мусять сидіти біля дітей та допомагати їм. Особливо це стосується молодших школярів. Серйозні проблеми виникли і в тих родинах, де по двоє-троє школярів —  там не в змозі усіх дітей забезпечити гаджетами. Натомість батьки визнають: таке навчання, коли неможливо відвідувати школу, є кращим, аніж навесні 2020.

Директори тернопільських шкіл запевняють: на онлайн-уроки з’явились 75% учнів, а вчителі серйозно підготувались до «дистанційки» та опанували різні методики у використанні освітніх платформ. Навіть урок фізкультури, особливо для наймолодших, «заходить». А вайбер тепер використовують для додаткових питань учнів, а не для того, щоб просто скидати завдання.

Відео дня

До онлайн уроків є свої вимоги – і ці дані оприлюднили у МОН. А в управлінні освіти і науки міськради запевнили: всіх вимог дотримуються, а вчителі стовідсотково підготовленні до дистанційного навчання.

Повноцінне навчання чи окозамилювання?

  • Сьогодні стартував перший урок у «Зумі», ознайомче заняття, тривалістю 15 хвилин, —  поділилась мама третьокласника Іллі Олена Возняк. —  На тиждень вчителька скине розклад, за яким діти будуть працювати. Син зайти у програму може сам, але я попередньо все налаштовую. Коли навесні проводили перші онлайн— заняття у скайпі, це був жах, часто програма вибивала, бо учасників було забагато. Діти не вміють користуватися пристроями, лишають ввімкнутими мікрофони, дуже фонить. Хтось не чує, хтось говорить. Хтось взагалі переписувався з однокласниками в чаті. Було складно.

Як буде тепер? Чи справді чогось їх вчитимуть? Бо вчителі одразу сказали —  нового матеріалу не даватимуть, лише повторення усього за перший семестр, поділилась мати третьокласника. Тому від програми, виходить, вони таки відстануть, припускає жінка.

  • Я за навчання у будь— який спосіб, —  запевнила пані Олена. —  Загалом в 21-му столітті, вважаю, діти можуть навчатися дистанційно, бо вони з технікою проблем великих не мають. Якщо пояснити дитині, що і коли включити, то принаймні, у 2— 3 класі, це можна зробити. Проблема в іншому —  де взяти батькам додаткові комп'ютери чи ноутбуки, якщо дорослі, наприклад, також працюють дистанційно? З ким залишити дитину вдома на цілий день, якщо бабусі—дідусі дуже далеко?

Не може школяр початкової ланки сидіти в чотирьох стінах сам, без нагляду, ще і вчитися при цьому самостійно, переконана мама школяра. Ну і актуальне питання —  чи готові вчителі забезпечити повноцінний навчальний процес не за партами? Чи не буде це черговим окозамилюванням і киданням завдань на вайбер чи в інших програмах, коли батьки будуть змушені не тільки думати, як виживати в період карантину, а ще й навчати своїх дітей?!

  • Бо в МОН дуже хитро придумали —  що батьки також є суб'єктами дистанційного навчання, —  каже жінка. —  То кого збираються оцінювати в школах —  учнів чи їх батьків? І чи мають взагалі вчителі право оцінювати рівень знань учнів, якщо уроки зведені до 15 хвилин, а решта часу займе самоосвіта? А до неї учні початкової школи не готові.

Після перших уроків в батьків сіпаються очі

Англійську вже відбули, а попереду математика. Мама 8— річного другокласника Максима каже, що відійти від малого фактично не може, тому весь час або щось потрібно увімкнути— вимкнути, або щось підказати з технічних моментів.

  • Його клас вчиться за допомогою «зуму», я ж мушу сидіти біля нього, —  розповіла Оксана Білань. – Комп’ютер мені потрібен для роботи, дитині даю телефон – отак виходимо з положення. А по факту – ні в нього толком навчання не йде, ні в мене робота, бо весь час відволікаюсь.  

Дистанційно навчати малих дітей важко, каже пані Оксана. Хтось кашлянув, хтось щось сказав – інші не дочули, тому змушені дописувати після уроку. А щоб знайти, що дописати, треба з дитиною гортати підручники чи шукати в Інтернет. А вчитель, звичайно, за ті 10— 15 хв не має змоги повторювати кілька разів, як би це робила у класі.

У Мар’яни Довгалюк інша проблема: вони з чоловіком не можуть забезпечити гаджетами навчання трьох синів одночасно. Молодший не має мобільного. Середній, п’ятикласник, сидить у телефоні і толку з такого навчання небагато. Старший, випускник, окупував планшет.

  • У нас трикімнатна квартира, я і чоловік теж працюємо дистанційно. Виходить, коли всі одночасно вчаться і працюють – ми мимоволі заважаємо один одному, —  каже пані Мар’яна. – Звідси додаткові нерви, працездатність і результат на виході від такої праці прогнозовано негативний.

Діляться враженнями тернопільські батьки і в Фейсбук.

  • У нас щойно пройшов перший урок в зумі, від якого почали сіпатись обидва ока, —  поділилась Таня Романова. —  Звуку немає, з конференції викидає, код приймає після декількох спроб, дитина нервується, я разом з нею. Одним словом, до одного місця така наука. Слів нема, одні емоції.  

Ще одна мама шестикласника поділилась, що її донька сьогодні не навчалась. Класний керівник дитини написав у шкільний час, що саме готують розклад уроків. Та звернувся з проханням до батьків забезпечити дітей технічними засобами та платформами Zoom і Google meet.

Однак, начальниця управління освіти і науки міськради Ольга Похиляк запевнила: всі школи почали дистанційне навчання і серйозних проблем немає.

  • Це рішення (про дистанційне навчання онлайн – прим. авт.) прийнято на рівні держави. Як саме його організувати – визначають на рівні школи, —  пояснила Ольга Похиляк. – Уроки сьогодні проводять. Норм дотримуються.  

Про що йдеться в Положенні про дистанційне навчання?

Ще 16 жовтня 2020 року набувало чинності Положення про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти. Воно розширює можливості для дистанційного навчання учнів – як за дистанційною формою здобуття освіти, так і при використанні технологій дистанційного навчання в інших  формах здобуття освіти.

Нове Положення було затверджено наказом МОН від 8 вересня 2020 року №1115 і зареєстровано в Міністерстві юстиції 28 вересня 2020 року за №941/35224.

Положення передбачає, що обов’язково мають враховуватися інтереси учнів під час дистанційного навчання:

  • організація освітнього процесу має забезпечувати регулярну та змістовну взаємодію вчителів з учнями;
  • під час дистанційного навчання мають створюватися умови для забезпечення повноцінної участі в освітньому процесі осіб з ООП з обов’язковим урахуванням індивідуальної програми розвитку;
  • заклад освіти забезпечує регулярне відстеження результатів навчання учнів, а також за потреби надання їм підтримки в освітньому процесі;
  • для учнів, які не можуть взяти участь у синхронному режимі взаємодії з поважних причин, заклад забезпечує використання інших засобів комунікації, доступних для учнів – телефонного, поштового зв'язку тощо;
  • організація освітнього процесу обов’язково здійснюється з дотриманням вимог щодо захисту персональних даних, а також санітарних правил і норм щодо формування розкладу навчальних занять, вправ для очей та постави, безперервної тривалості навчальної діяльності з технічними засобами навчання, часу для виконання домашніх завдань тощо. 

З метою забезпечення прав педпрацівників у Положенні вказано, що організація дистанційного навчання має здійснюватися у межах їх робочого часу.

У межах своєї автономії заклад освіти самостійно визначатиме механізм моніторингу і контролю якості дистанційного навчання в закладі освіти. Спосіб, у який керівник закладу здійснюватиме контроль за виконанням освітніх програм учнями та педпрацівниками, схвалюватиме педрада.

Директори тернопільських шкіл кажуть, що вчителі від весни «набили руку», докупили техніку, тому навчальний процес триває. Хоча визнають: з наймолодшими – найважче.  

 

Коментарі директорів:

“Ми придбали веб-камери”

Олександр ОСТАПЧУК, директор Школа— ліцей №6 ім. Н. Яремчука:

 — Практично проблем немає. З покращень – ми придбали веб— камери, щоб діти бачили і дошку, і вчителя і ще й був двосторонній зв’язок. Вчителі виходять на роботу і проводять уроків зі своїх кабінетів – і зручніше, і технічно краще.  

Від весни всі «набили руку» і з онлайн навчанням впоратись простіше. Звичайно, воно не очне – дається взнаки і відсутність контакту, дещо гірший рівень засвоєння матеріалу. Та й атмосфера інша. Але стараємось і ми, вчителі, і діти. Використовуємо різні платформи —   і це зручно. Єдиної не вибирали, але учні розібрались – 35 дітей приєднані. З першачками важче, але я думаю, ми всі впораємось. Повноцінної віддачі і результату важко сподіватись – як від маленьких, так і від старшої школи, але це краще, аніж сидіти вдома, а потім наздоганяти. Тим паче, що діти за допомогою вайбера можуть додатково зв’язатись з учителем, якщо щось не зрозуміли чи виникла інша проблема. Наразі навчаємось у дві зміни, розклад склали окремий.

“Дітям складно самоорганізуватися”

Андрій ГАЗИЛИШИН, директор Тернопільської загальноосвітньої школи  10:

 — Навчання почали – і це добре. Серед негативу —  дітям складно включитись в нього, самоорганізуватись. Позитив – навчені досвідом вчителі, використовують ті програми чи платформи, які допоможуть легше засвоїти програму. Я особисто провів два уроки географії —  75% дітей включається. Хтось не в Тернополі, хтось не має технічної можливості. Але переважна більшість дітей на уроці. Стараємось дотримуватись санітарного регламенту, який увійшов в дію з 1 січня 2021 р. Діти не перебувають перед екраном всі 40 хв уроку – певний час, який дозволено, вчитель пояснює та спілкується з дітьми. Решту часу учні самі або виконують завдання, або опрацьовують матеріал.

Як буде з молодшою школою – поки важко сказати. Батьки, звичайно, мають допомагати, адже потрібно і приєднатись до платформи, і записати завдання. Діткам це ще складно.

Дистанційне навчання —  це та сама лекція. Щоб отримали великі знання – учні, звісно, їх не отримають. Але вчителі роблять все можливе, аби воно було максимально ефективним. Сьогодні, наприклад, одна вчителька дала можливість дітям кілька хвилин поспілкуватись між собою – емоції вирували. Тим, хто не зміг навчатись онлайн, ж завдання продублюють на вайбер чи електронну пошту – з посиланням, де можна вивчити цю тему. Так, поки що важко, але це зовсім інша справа, ніж було весною. Вчителі готові до нових методів і форми, а учні відновлюють навички роботи дистанційно.

Опитування

Вас влаштовує дистанційне навчання?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (50)
  • Читач95

    Було б від чого хапатись за голову. Краще проконтролюйте скільки часу діти проводять в соцмережах займаючись дурнею. А що до навчання. то ті що не вчаться. ім хоч очно. заочно. з репетиторами результат =0.
  • Нина Кодымская

    Дети несильно горят желанием учиться на дистанционке  ЭТО БРЕД . Им это не интересно . ДУМАЙ ТЕ . Они могут и сачковать
  • Галя Кріль

    Так це питання часу. Але батьки не можуть сидіти кожного дня онлайн з дітьми. Тоді нехай держава оплачує мамі за те , що вона сидить дома і вчитися з дитиною
  • Luda Homuk

    А ВЧИТЕЛЯМ КАЙФ. ГРОШИЕИ БЕРУТЬ І В ДОМА СИДЯТЬ.ЛАФА. ЇМ КАРАНТИН ЩЕ ХОТЬ 2 РОКИ БУВ.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up