У тернопільських школах збільшили вартість харчування! Хто з дітей зможе обідати безкоштовно?

У тернопільських школах збільшили вартість харчування! Хто з дітей зможе обідати безкоштовно?
  • Тепер за обіди вашого чада в шкільній їдальні треба буде платити більше. Таке рішення прийняв Тернопільський міськвиконком на засіданні 18 січня.
  • Нову вартість обідів дивіться нижче. Яких змін ще чекати?

Разом з 2021 роком завершився й перехідний період впровадження реформи шкільного харчування. Від 1 січня в українських школах дітей почали годувати по-новому. Оновлене меню містить 160 страв. Над їх розробкою працював відомий шеф-кухар Євген Клопотенко. 

На зміну сосискам, ковбасі, рибним та м’ясним консервам мали прийти більше корисних продуктів: молочні та кисломолочні, м’ясо, риба, свіжі овочі та фрукти. Урізноманітнили й гарніти: на додачу до гречаної та рисової каші додали булгур, кус-кус, сочевицю тощо. Стало менше солі та цукру. Детально ознайомитися зі всіма стравами можна за допомогою технологічних карт, що їх раніше опублікував МОЗ. 

Разом зі змінами в меню на тернопільських школярів чекають і нові ціни на обіди. 

Хто і скільки буде платити

Відповідно до рішення міськвиконкому Про організацію харчування учнів у закладах загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти у 2022 році, ціни на їжу в тернопільських школах зростуть. 

Відео дня

У проєкті, який опублікований на сайті міської ради, вказано, що тепер обіди для учнів закладів загальної середньої освіти вартуватимуть 35 гривень. Нагадаємо, раніше вони коштували 26 гривень. Це бачимо із відповідного рішення на 2021 рік. 

— Встановити, що харчування учнів, які не належать до пільгових категорій, здійснюється за кошти батьків, — йдеться в одному з пунктів нового рішення. 

При цьому, батьки дітей, які належать до пільгових категорій, платити за харчування не будуть.

Кого від оплати за обід звільняють

Відповідно до рішення, від оплати за харчування звільняються такі категорії учнів закладів загальної середньої освіти: 

- діти-сироти;
- діти, позбавлені батьківського піклування;
- діти із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;
- дітей з числа осіб, визначених у статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
- діти, батьки яких загинули під час участі в АТО/ООС;
- діти, батьки яких є учасниками бойових дій на території проведення АТО/ООС; - діти, батьки яких беруть участь в ООС;
- діти, батьки яких отримали інвалідність під час участі в АТО/ООС;
- діти, сім’ї яких перебувають у складних життєвих обставинах;
- діти, батьки яких постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;
- діти з числа внутрішньо переміщених осіб, діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів;
- діти з особливими освітніми потребами, які навчаються у Тернопільській спеціальній школі;
- діти з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних класах.

Які документи потрібно подати, якщо ваша дитина належить до пільгової категорії, можна переглянути в додатку до рішення за посиланням тут. 

Крім того, зміни в вартості обідів будуть також для дітей-сиріт, дітей, позбавлені батьківського піклування, які знаходяться на повному державному утриманні. Тепер добова норма харчування для них розрахована на 67 гривень.

 

Детальніше про те, які зміни відбуваються в шкільному харчуванні та чого ще чекати, ми розкажемо згодом. Стежте за нашими публікаціями. 

Опитування

Якою, на вашу думку, мє бути вартість шкільного обіду?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Наташа Середюк

    Чому дітей інвалідів виключили із списку???
  • Yuriy Kupeev

    На лопаті вам покращень, зебіли!
  • Читач25

    Діти - наше майбутнє!!! Невже така багата країна, як Україна - неспроможна забезпечити харчуванням своїх дітей!!! Жаль...
  • Читач04

    Нехай би ще той виконком міської ради опублікував зарплати Надала і його шайки разом з преміями і надбавками, які вони отримують з наших податків.

keyboard_arrow_up