У Шляхтинській гімназії готуються до очного навчання: в школі підготували першокласне укриття для дітей (ФОТО)

У Шляхтинській гімназії готуються до очного навчання: в школі підготували першокласне укриття для дітей (ФОТО)

Діти розмальовували стіни сховища — тепер там не тільки безпечно, а ще й затишно.

На фото — укриття звичайної школи у маленькому селі на Тернопільщині — Шляхтинської гімназії.

У селі Шляхтинці Байковецького району школа «на всі сто» готова до навчального року. Працівники школи разом з учнями підготували укриття, яке повністю відповідає усім вимогам. Тут є кілька виходів, електроживлення, штучне освітлення, системами водопроводу та каналізації. Укриття у доброму санітарному та протипожежному стані.

Про це повідомляють в Тернопільській обласні державній адміністрації.

Відео дня

«Приємно вражений роботою освітян Тернопільщини. Впевнений, що навчальні заклади готові до початку нового навчального року. Педагоги та керівництво області докладають максимум зусиль, щоб школи могли розпочати навчальний рік в режимі офлайн, а перебування дітей у закладах освіти було не лише безпечним, а й комфортним», — зазначив перший заступник міністра освіти та науки України Андрій Вітренко.

Навчальний заклад готується приймати дітей на навчання з 1 вересня.

Станом на 16 серпня комісія обстежила 100% захисних споруд цивільного захисту у закладах освіти. З них 615 споруд повністю готові до використання.

Які вимоги до укриттів у закладах освіти

В укритті має бути мінімум 0,6 кв.м на 1 особу, хоча фахівці рекомендують збільшити цей показник хоча б до 1 кв.м на дитину, якщо йдеться про заклади освіти. Варто також зважати й на загальну площу приміщення, наявність там природної чи штучної вентиляції тощо.

Об’єкт до того ж має бути в належному технічному, санітарному та протипожежному стані. Там мають бути щонайменше два виходи (входи). Єдиний виняток – для приміщень місткістю до 20 осіб. Висота стелі не може бути меншою за 1,7 метрів.

В укриття закладів освіти обов’язково мають бути санвузли чи окремі приміщення для зберігання неканалізованих відходів із встановленням там клозетів чи біотуалетів. Освітлення (зокрема й резервне) та вентиляція також обов’язково мають бути. Бажана наявність і водопостачання (можливо у вигляді резервуарів із питною водою). Достатній запас засобів медичної допомоги та пожежогасіння також є обов’язковим.

Рекомендується забезпечення укриття телефонним та радіозв’язком з окремою лінією. Доцільно зберігати в укритті й інструменти на кшталт лому, лопати, сокири, пилки по металу на випадок завалу входів.

До того ж в укритті мають бути:

  • місця для сидіння (лежання);
  • ємності з питною водою (з розрахунку 2 л на добу на одну особу) та технічною водою;
  • контейнери для зберігання продуктів харчування;
  • виносні баки для нечистот (за відсутності каналізаційних приміщень);
  • резервне штучне освітлення (ліхтарі, свічки);
  • первинні засоби пожежогасіння та медичної допомоги;
  • засоби зв’язку.

Двері до укриттів мають бути оснащені металевими конструкціями, щоб убезпечити від потрапляння сторонніх предметів і, як мінімум, від вибухової хвилі.

Якщо йдеться про використання інших господарських споруд як укриттів, то нормативом передбачено, що вони мають бути на відстані не більше 500 метрів від закладу освіти. Водночас експерти рекомендують (на основі практичного досвіду), що для навчальних закладів ця дистанція не має перевищувати 100 метрів.

Варто також брати до уваги, що більшій небезпеці підлягають заклади освіти, розташовані поряд з об’єктами військової, транспортної, стратегічної інфраструктури, хімічно небезпечними тощо. У цих закладах не рекомендується розпочинати очне навчання.

Джерело: Організація захисних укриттів у закладах освіти: що потрібно знати

 Читайте також:

Тривожні кнопки та відеоспостереження у школах і садочках: як працюватимуть та чи платитимуть батьки

З бюджету Тернопільської громади спрямували ще 10 мільйонів гривень на ремонти укриттів у закладах освіти

Українські заклади освіти безоплатно отримають необхідну техніку для підключення Wi-Fi в укриттях

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up