У Тернополі більше не буде спеціалізованих шкіл, а учнів набиратимуть за пропискою

У Тернополі більше не буде спеціалізованих шкіл, а учнів набиратимуть за пропискою

Реформа галузі освіти цьогоріч почнеться і в Тернополі. Основні моменти: ті, хто підуть у перший клас, вчитимуться вже 12 років. Усі спеціалізовані школи "скасують", а учнів набиратимуть у заклади за принципом територіального обслуговування.

Нагадаємо, що новий закон «Про освіту» набув чинності ще 28 вересня після того, як його підписав президент. Тепер у відповідності до нього мають бути прийняті окремі закони «Про дошкільну освіту», «Про загальну середню освіту», «Про позашкільну освіту», «Про професійно-технічну освіту», «Про вищу освіту». Практична реалізація законодавчої ініціативи почнеться вже цього року.

Братимуть за місцем реєстрації

Перший момент, про який «RIA плюс» писала і раніше – це перехід на 12-річну форму навчання. Отож, для тих, хто розпочне навчання 2018 року й пізніше, тривалість здобуття повної середньої освіти становитиме 12 років. А для тих, хто вже навчається, тривалість поки що не зміниться – 11 років.

Інший принциповий момент, що стосується саме зарахування майбутніх першокласників до школи, - це відсутність конкурсного відбору. Хоча його і раніше не було у звичних школах. Тепер же усі загальноосвітні заклади будуть орієнтуватися, у першу чергу, на тих дітей, які належать до території їхнього обслуговування.

Відео дня

Цитуємо закон: «право особи здобувати початкову та базову середню освіту у державному або комунальному закладі освіти (його філії), за яким закріплена територія обслуговування, на якій проживає ця особа, гарантується, що не обмежує право особи обрати інший заклад освіти".

А для зарахування учнів до ліцеїв (з 10 класу), приватних закладів загальної середньої освіти і закладів спеціалізованої освіти дозволяється проводити на конкурсних засадах: "Зарахування учнів до інших закладів загальної середньої освіти дозволяється на конкурсних засадах лише у випадках, якщо кількість поданих заяв на відповідний рівень загальної середньої освіти перевищує спроможність цього закладу».

Тож, якщо підсумувати: право на першочергове зарахування до початкової школи мають діти, які проживають на території обслуговування цієї школи, – йдеться у тексті. Детальний перелік в нашому місті можна знайти у додатку до рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради «Перелік територій обслуговування, закріплених за закладами загальної середньої освіти міста за каталогом вулиць м. Тернополя» від 22.12.2017 № 2561/04 за посиланням: http://www.rada.te.ua/normativnie-dokument/rishennya-vikonavcho/64520.html.

Спецшколи перетворять на загальні

І третій ключовий момент змін, який нині виклав активний ажіотаж і серед тернополян, - ліквідація усіх спеціалізованих шкіл. Натомість здобуття загальної середньої освіти забезпечуватимуть: початкові школи, гімназії (або структурний підрозділ іншого закладу освіти) та ліцеї.

Тернопільським батькам таке ноу-хау не до вподоби. Адже, кажуть, дітям просто «зріжуть» кількість годин, які раніше відводились для погибленого вивчення предметів.

- Якраз хотіла віддавати свого сина в спеціалізовану школу для поглибленого вивчення англійської мови. Ці знання досить потрібні, адже наше покоління погано знає англійську, то хоч діти мали б змогу нормально вивчити мову міжнародного спілкування, - говорить Наталія. – А тепер що: лишились з носом? Чи за поглиблене вивчення у школах братимуть окрему плату з батьків?

За словами іншої мами Ірини, нове законодавство фактично порушує конституційні права дітей, адже не всі хочуть відавати дітей у ті школи, які нав’язують їм за місцем реєстрації.

Нічого конкретного не кажуть

Як втілюватимуть освітню реформу у Тернополі цього року, журналіст «RIA плюс» запитала у начальника управління освіти і науки міськради Ольги Похиляк. Нічого конкретного наразі вона сказати не може.

- Закон «Про освіту» прийняли, тепер чекаємо закону «Про загальну середню освіту». Тоді можна буде говорити конкретніше. Зараз важко щось коментувати. Кардинальні зміни грядуть, але як усе відбуватиметься, точно невідомо, - каже вона.

Реформа, за словами начальника, розрахована на 4-5 років, тому зміни будуть вводити поступово. На рахунок спеціалізованих шкіл, то їх таки ліквідують. Просто змінять назву – замість спеціалізованої, буде просто – загальноосвітня школа. Відповідно, якщо у таких закладах з поглибленим вивченням англійської мови, наприклад, клас ділили на три групи, то тепер поділ буде на 2 підгрупи. Також додаткова кількість годин, яку раніше відводили на певний предмет, зменшиться. Є загальнодержавна освітня програма, її і будуть дотримуватися.

Закон вводить поняття «освітня послуга», яка спрямована на досягнення очікуваних результатів навчання. Можливо, каже пані Похиляк, у майбутньому школи надаватимуть додаткові освітні послуги з поглибленого вивчення певних дисциплін за рахунок батьківської плати. Така практика працює в багатьох європейських кранах, наголошує вона.

- Згідно із законом про децентралізацію влади, ми зможемо врегулювати певні питання на місцевому рівні, - говорить Ольга Похиляк. – Наразі ж маємо більше питань, ніж відповідей. Ми збираємо раду директорів, будемо разом думати, як впроваджувати зміни.

Будуть платні послуги?

Керівники навчальних закладів також не знають, як сприймати такі зміни. Закон прийняли, але конкретних вказівок зверху наразі немає. Тож усі «зависли» в очікуванні.

Директор Тернопільської спеціалізованої загальноосвітньої школи І ступеня повного дня  з поглибленим вивченням іноземних мов Катерина Поліщук розповідає, що зміни таки обіцяють, але як усе відбуватиметься, поки що невідомо.

- Ми постійно працюємо над тим, аби наш заклад тримав репутацію. Оскільки новий закон не передбачає поглибленого вивчення предметів, ми наразі готуємось до того, аби всі класи перевести на навчання за науково-педагогічним проектом «Інтелект України», - говорить вона. – Він вже пройшов хорошу апробацію, і ми бачимо досить позитивні результати. Дітям цікаво, пізнавально вчитися за такою методикою. Тож будемо і надалі працювати в цьому напрямку. Задля цього наш педагог Любов Парчик була на навчанні і стала коучем. Вона вчитиме інших вчителів школи працювати за програмою «Інтелект України».

Можливо, додає директор, у загальноосвітніх школах будуть надавати і платні послуги. Нині керівник вивчає досвід роботи у цьому напрямку в інших закладах України.

- Ми будемо також спілкуватись з батьками, щоб дізнатися, що саме вони хочуть для розвитку своїх дітей, - наголошу вона. – Що стосується першокласників, цього року плануємо набирати три класи. У першу чергу, орієнтуватимемось на дітей за місцем територіального обслуговування. Також будемо брати молодших братиків і сестричок наших учнів, а також дітей працівників школи. Якщо вільні місця залишаться, ми матимемо змогу добрати і діток з інших мікрорайонів.

Ноу-хау оцінюють скептично

Реорганізація освітньої галузі – потрібна. Але перед тим, як запроваджувати такі зміни, Міністерству освіти і науки варто було б дізнатися думку на місцях.

- Безперечно, кращий досвід інших країн потрібно переймати, але треба зважати, як адаптувати ті зміни до наших реалій життя, - говорить директор Тернопільської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 5 з поглибленим вивченням іноземних мов Петро Поврозник. - Ми поки що не знаємо, як працюватиме реформа. Ніяких підзаконних актів не отримували. На скільки перехід на стандарти нової української школи відповідатиме сучасній матеріально-технічні базі, також важко сказати. Є ряд нових вимог, які важко буде реалізувати. Для прикладу, не всі класи у школах відповідають тій площі, яка задекларована у законодавстві. Що з цим робити? Не знаємо. Як на мене, будь-яку реформу варто починати з психологічної підготовки як учителів, так і учнів. Чекаємо, що буде далі.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up