У Тернополі cтартував 9-місячний тренінг-марафон «Гармонія хюґе» для мам особливих діток

У Тернополі cтартував 9-місячний тренінг-марафон «Гармонія хюґе» для мам особливих діток

Упродовж 9 місяців 20 матусь діток із особливими потребами двічі на місяць зустрічатимуться на двогодинних заняттях благодійного тренінгу-марафону «Гармонія хюґе». Жінок вчитимуть бути щасливими і допомагатимуть самореалізуватися.

Організували тренінг-марафон на юридичному факультеті Тернопільського національного економічного університету координатори Школи професійного розвитку «АКМЕ» Оксана Коваль і Марія Бригадир спільно з координатором проекту «Життя Без меж» Оленою Коваль. Захід відбувся 20 вересня у рамках реалізації програми Школи професійного розвитку АКМЕ «Крок назустріч» на основі матеріалів Данського інституту дослідження щастя.

На першій зустрічі спікерами були: психолог, тренер, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри психології та соціальної роботи, заступник декана юридичного факультету ТНЕУ, консультант у методі позитивної психотерапії, член Української спілки психотерапевтів та Асоціації психологів України «Разом заради майбутнього», автор ідеї створення та координатор Школи професійного розвитку «АКМЕ» Оксана Коваль; психолог, тренер, кандидат психологічних наук, доцент кафедри психології та соціальної роботи ТНЕУ, консультант у методі позитивної психотерапії, арт-терапевт, член Української спілки психотерапевтів та Асоціації психологів України «Разом заради майбутнього», координатор Школи професійного розвитку «АКМЕ» Марія Бригадир; координатор ініціативного руху «Життя Без меж», організаторка численних благодійних проектів, громадська діячка, яка виховує двох чудових діток: синочка з особливими потребами і чарівну донечку Олена Коваль та володарка титулу Mrs. Central Europe Globe (США) – 2019, яка буде представляти Центральну Європу на конкурсі Mrs. Globe – 2019 (Гон-Конг), підприємець, громадська діячка Ольга Смачило.

Ініціатор тренінгу-марафону Оксана Коваль зазначила, що даний проект має емоційно і не тільки підтримати матусь дітей із особливими потребами. Оскільки людина є істотою біопсихосоціальною, то заняття складатимуться з трьох блоків: біологічний напрям (тіло), психічний (думки, відчуття, переживання), соціальний (вміння спілкуватись, контактувати, взаємодіяти).

Відео дня
  • Ми орієнтуємося на три складові – емоційне, соматичне і соціальне хюґе, – каже Оксана Коваль. – Хочемо допомогти цим жінкам розвинути свій інтелект, стресостійкість, показати як запобігти вигоранню, що робити з негативними емоціями. Також будемо сприяти їх професійному розвитку. Наше завдання – не дати їм готову рибу, а навчити їх самостійно її ловити.

Тренінг-марафон «Гармонія хюґе» покликаний дарувати щастя людям, які переживають особливі проблеми, щоб вони легше переносили різні негаразди, додає співорганізатор Марія Бригадир.

  •  Основне наше завдання полягає в тому, щоби батькам особливих діток допомогти вижити в цьому суспільстві, а також змінити саме суспільство у ставленні до дітей з особливими потребами та їх батьків, – каже вона.

Долучилася до цього проєкту випускниця ТНЕУ, приватний підприємець і громадська діячка Ольга Смачило. Завдяки своєму знайомству із мамою 5 дітей, троє з яких із особливими потребами, Оленою Степурою, вона постарається допомогти учасницям тренінгу. Приїде у Тернопіль і сама Олена Степура, щоби поділитися особистим досвідом і надихнути учасниць тренінгу.

  • Я прагну бути ініціатором перевтілення або здійснення мрій цих жінок, – каже Ольга. Смачило. – Тому хочу поспілкуватися з ними і допомогти їм бути красивими, пройти потрібне навчання або знайти роботу.

Одна з учасниць тренінгу-марафону тернополянка Ольга Гумен виховує двох синів – чотирнадцяти і дев’яти років. Молодший Максим – дитина з особливими потребами. Про тренінг-марафон дізналася від Олени Коваль.

  • Для себе я хочу почерпнути нову інформацію, – каже пані Ольга. – Це новий етап у моєму житті, адже я прагну самореалізації і роблю перші кроки у фотосправі.

Ось що написала про цю подію Оксана Коваль у своєму пості на «Фейсбуці»: «Перше заняття пройшло на одному диханні. Знайомились, тестувались, навчалися, розвивалися. Кожна учасниця – унікальна жінка, мама, гарна людина! І так відрадно, що у кожної з них загорівся в очах той маленький вогник надії, тепла, любові і віри в те, що об'єднані спільною ідеєю і вільним духом материнські серця - це велика міць, це потужна сила! Попереду ще багато цікавих, розвивальних та захоплюючих тем».

Поділилася своїми враженнями у соцмережі й мама особливого хлопчика Олена Коваль: «Атмосфера заходу панувала домашня та розслаблююча. Кожна з нас розповіла про себе. Про те, що вона відчуває. Ми поставили цілі і обов'язково їх досягнемо. Розглянули теорію Пола Макліна про триєдиний мозок… Цікаві тести, питання, дали нам можливість зрозуміти багато чого про себе».

Довідка

Слово «хюґе» походить з норвезької і означає добробут, затишок, радість. Але сьогодні воно містить у собі щось значно більше: мистецтво добробуту, «доброго буття», комфорту і затишку, радість кожного дня від дрібниць, які роблять життя приємнішим. Це спілкування («найбільш хюґні моменти ми переживаємо в товаристві інших людей»), безпека, а також збалансованість життя і праці. «Хюґе» також передбачає вміння бути вдячним. Традиційно Данія займає 1 або 2 місце у світовому рейтингу щастя. Модель щастя по-данськи – це баланс між роботою та відпочинком.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up