Урочистої ходи випускників не буде. Як і коли відзначатимуть останній дзвоник на Тернопільщині?

Урочистої ходи випускників не буде. Як і коли відзначатимуть останній дзвоник на Тернопільщині?
  • Освітяни рекомендують свято «Останнього дзвоника» провести лише для випускників, причому суттєво скоротити час і програму заходу.
  • Місця, де проводитимуть мультипредметний тест, не розголошуватимуть до останнього моменту. Все через питання безпеки. Але в цих місцях, запевняють, будуть укриття.

 

Випускників на Тернопільщині цьогоріч буде 5 538. Це на 35 менше, аніж торік. Це всі одинадцятикласники, які навчались в тернопільських школах як очно, так і дистанційно. Скільки випускників виїхали за кордон, в управлінні освіти точну цифру назвати не беруться, проте, кажуть, аналізували і побачили, забрали документи зі шкіл дуже мало одинадцятикласників.

Що зміниться для тих випускників, хто закінчує навчання онлайн, бо перебуває за кордоном? Чи поменшало випускників цьогоріч на Тернопільщині і коли у школах області відзначатимуть випускні? Як і коли проходитиме свято «Останнього дзвоника» і де будуть пункти тестування у 2023-му, дізнавались «20 хвилин».

Навчальний рік закінчиться 1-16 червня

— Свято «Останнього дзвоника» наприкінці навчального 2022-2023 рр. у різних громадах відбуватиметься по різному і в різні дні, — повідомила начальниця управління освіти і науки ОВА Ольга Хома. — Адже освітній процес для кожної громади був особливим. Хтось переходив на дистанційну форму навчання, коли виникала потреба, через велику кількість захворювань учнів. І карантини, і вимушені канікули, і ковід ніхто не відміняв – кожна громада самостійно приймає рішення щодо завершення навчального року і проведення свята «Останнього дзвоника».

Відео дня

Навчальний рік на Тернопільщині триматиме орієнтовно до 1-16 червня, каже головна освітянка Тернопільщини.

В якому форматі проходитиме «Останній дзвоник» та випускний у школах — рішення прийматимуть самі громади.

— Чи це буде велике дійство, чи просто урочиста лінійка — громади вирішуватимуть самі, але хочу нагадати: ми живемо в період війни, тому треба пам’ятати, що урочиста лінійка має бути короткотривалою і пріоритетно для 11 класів, щоб не було скупчення людей, — зазначила Ольга Хома. — Укриття в навчальному закладі має вмістити кількість людей, які будуть присутніми на святі. Це стосується не лише педпрацівників та учнів, а й батьків, родичів і всіх гостей.

Рекомендують свято тільки для 11 класів

Якщо під час урочистостей лунатиме сигнал «Повітряної тривоги», всі присутні мають спуститись в укриття. Тому в управлінні освіти рекомендують провести свято суто для одинадцятикласників — це їхній справді останній дзвоник.

— Є ще інший момент, і його потрібно врахувати: мало не щодня на Тернопільщину привозять загиблих хлопців, і ми проводжаємо їх в останню путь, — каже Ольга Хома. — Тому не думаю, що доречними будуть гучні святкування. Я розумію багатьох батьків, які кажуть, що в дітей свято, а хлопці йшли воювати саме заради майбутнього дітей. Моя думка — гучні свята зараз таки не на часі. Проте рішення прийматимуть в кожній громаді і кожен навчальний заклад окремо — щодо урочистості і формату проведення лінійки чи свята.

Урочистої ходи та надто гучних святкувань випускних не буде, запевнила Ольга Хома. Передусім тому, що подібні заходи — це велике скупчення людей, і це небезпечно та недоречно, поки у країні військовий стан. Коли саме і яка громада проводитиме випускні, також поки невідомо.

Випускників на Тернопільщині цьогоріч буде 5 538. Це на 35 менше, аніж торік. Це всі одинадцятикласники, які навчались в тернопільських школах як очно, так і дистанційно. Скільки точно випускників виїхали за кордон, в управлінні освіти точну кількість назвати не беруться, проте, кажуть, аналізували і побачили, забрали документи зі шкіл дуже мало одинадцятикласників. Більше виїхали за кордон із батьками діти з молодшої школи. Старша ланка — одиниці.  

Де будуть пункти — не розголошують

Реєстрація на Національний мультипредметний тест (далі МПТ – прим. авт.) закінчилась 3 травня. Але ті, хто цього року складатимуть іспит, мають ще кілька днів, аби усунути неточності та помилки.

— Пункти, де саме проходитиме тестування, через військовий стан не оголошуємо, діти отримають інформацію перед самим початком, — пояснила Ольга Хома. —  Територія, зазначу, буде якомога ближче до учасників тестування, щоб вони могли дістатись.  

З цьогорічних відмінностей МПТ — до обов’язкових предметів, а це українська та англійська мови і математика, додадуть 4 предмет на вибір. Обрати можна буде з-поміж історії України, хімії, фізики та біології.

— Коли учні заходять в програму, їм вибиває декілька варіантів: 3 основних предмета і різні варіанти з четвертим предметом, який можна обрати, — пояснила Ольга Хома.

Як і минулого року, у закладі, де проводитимуть тестування, має бути укриття, розраховане на кількість дітей та педперсоналу, а також мінімум 15 комп’ютерів. Кожна дитина сідає за свій і працює.

— Це будуть різні заклади освіти, задіяні в тестуванні, — повідомила Ольга Хома. — Відбуватиметься МПТ в липні. Але ще буде додаткова сесія для тих, хто з поважних причин не міг скласти тест у липні.

Побільшало для випускників, які складатимуть тест за кордоном, пунктів тестування. Цього року їх 24, а минулоріч було 20. Наші випускники, які навчаються онлайн і перебувають за кордоном, звертаються до посольств, і їм нададуть всю інформацію.

Скільки тернопільських учнів складатимуть МПТ за кордоном, поки невідомо. Їх можна буде порахувати тільки, віднявши від загальної кількості зареєстрованих тих, хто складав тест у пунктах тестування на Тернопільщині, пояснили в управлінні освіти ОВА. Адже кабінет реєстрації діти створюють подають дані самостійно. Вони не надають інформацію, де саме проходитимуть тест.

Якщо дитина за кордоном, свідоцтво про повну загальну середню освіту можуть забрати батько, бабуся з дідусем, якщо мають довіреність. Якщо хочуть отримати документ за кордоном, мають звернутись до посольства, ті надсилають запит в Україну і їм пересилають документ.

А що в Тернополі?

— Урочистої ходи випускників у Тернополі цьогоріч точно не буде, — запевнила начальниця управління освіти та науки міськради Ольга Похиляк.  

Рішення щодо проведення останнього дзвоника у Тернопільській громаді кожен навчальний заклад приймає окремо, але і в управлінні освіти і науки міськради наголошують: гучні святкування у воєнний час недоречні.

— Урочистості у закладах освіти Тернопільської громади проведуть з дотриманням усіх заходів безпеки, — наголосила заступниця начальниці управління освіти та науки міськради Ірина Сум. — Поки що дата чітко не визначена. Документи, свідоцтва про повну загальну середню освіту, друкують у Києві. Коли вони будуть в нас, тоді можна говорити про вручення.

Окрім того, освітяни прислухаються й до думки батьків цьогорічних випускників. Оскільки  основна сесія МПТ триватиме від 5 до 23 червня, урочистості з нагоди вручення так званих атестатів відбуватиметься після здачі МПТ.

— Хоча результати МПТ не впливають на середній бал у свідоцтві про повну загальну середню освіту, як це було тоді, коли випускники складали ЗНО, — пояснила Ірина Сум.

Навчальні заняття у Тернополі та селах, які належать до громади, завершаться 1 червня, тому свято «Останнього дзвоника» відбудеться 1-2 червня.

— Будь-які масові заходи мають відбуватись із дотриманням і врахуванням безпекової ситуації та кількості місць в укритті, — наголошує Ірина Сум. — Формат проведення свята та інші чинники — це в навчальних закладах вирішуватимуть самостійно.

Кількість цьогорічних випускників у Тернопільській громаді — 1 513. Їх на три менше, аніж торік.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up