Уроки онлайн, контрольні через інтернет, без рюкзаків та ранніх підйомів: як вчаться діти у дистанційній школі

Уроки онлайн, контрольні через інтернет, без рюкзаків та ранніх підйомів: як вчаться діти у дистанційній школі
  • Кілька тернопільських сімей на прикладі власних дітей знають, що таке освіта вдома. Батьки кажуть, що тепер їхні діти мають більше часу на саморозвиток, хобі, гуртки, подорожі та вивчення улюблених предметів.
  • Вони переконують, що дистанційна школа - не забаганка, а більші можливості для дітей. І хоч в Україна вчитися не в школі – явище не дуже розповсюджене, закордоном освіта вдома - звична річ.

Є більше часу на улюблені справи

- Мої діти ходили в звичайну школу до четвертого класу. Після цього ми вирішили, що зручніше буде навчання у дистанційній школі,  - каже тернополянка Надія Демборинська. - Кілька років діти навчались в одній із Київських дистанційних шкіл, потім змінили заклад. Зараз мій син у десятому класі. Тобто вже шість років він навчається з дому. Ми дуже задоволені, бо син почав набагато більше встигати, він засвоює набагато більше матеріалу, але витрачає на це набагато менше часу. Цей час, що він “відсиджує” в школі - він може приділити тим предметам, які він найбільше любить.  

Пані Надія каже, що на початку навчання, контролювати самостійні заняття дитини потрібно було частіше. Зараз ж її син сам розподіляє свій час.

- На початку навчання потрібна була допомога вчителів з певних предметів або ж моє втручання, - продовжує жінка. - зараз немає жодних проблем, він сам в режимі “онлайн” спілкується з вчителями, сам планує заняття. З вчителями дуже зручно контактувати. Він зв’язується у Viber або через повідомлення і може запитати все те, що міг би запитати у вчителя в школі.

Відео дня

На думку жінки, твердження, що дитина, яка навчається вдома, не може бути соціально-адаптованою - цілком помилкове, адже коли час на уроки скорочується - то з’являється більше часу на розвиваючі заняття.

- У звичайних школах навчання щодня розпочинається з 9 ранку. Я розумію, що організм дитини щодня не може прокидатись так  рано, і активно працювати вже в цей час, - каже мама учня. - Мій син міг починати навчання близько 11 год, але при цьому був набагато продуктивнішим. Разом з тим вони вчаться бути самостійними. Дистанційна школа дає можливість більше часу приділяти гурткам та позашкільній роботі. У сина зараз багато занять у секціях, і він робить саме те, що подобається йому в першу чергу, потім - те, що вимагає шкільна програма. Там він має можливість спілкуватися з дітьми свого віку і це спілкування є позитивне у тому плані, що їх об’єднують спільні інтереси.

Мають багато друзів

Мати хлопців переконує, що самоосвіта не знімає відповідальності з батьків. Адже дітей потрібно привчити до розкладу та навчити планувати свій час.

- Зізнаюсь, я хвилювалася, чи діти матимуть друзів, чи будуть адаптованими, - каже Мар’яна Головач. - Але я справді здивувалась. Зараз таке питання навіть не стоїть у нас.  Бо діти мають величезне коло спілкування, відвідують дуже багато гуртків і там спілкуються з дітьми за спільними інтересами. Я розумію, що в школі вони спілкувались би з тими дітьми, яких їм нав’язує школа.

Минулого року молодший син пані Мар’яни Артур був у 3 класі. Вона розповідає, що посередині навчального року, разом із вчителями, вони зрозуміли, що хлопчик дуже добре встигає у навчанні. Тому вирішили, що того ж року дитина може закінчити і четвертий клас.

- Це була молодша школа, - каже мама учнів. - Те саме зробив і старший син. Цього року ми плануємо закінчити  восьмий і дев’ятий клас. Я бачу по дитині, що йому це гарно вдається.

Вибирати програму навчання жінка радить за особливостями кожної дитини. Головне, на її думку, прислухатись до того, що хочуть діти і стимулювати їх захоплення.

Двоє дітей навчаються в окремому приміщенні

- Ми жили закордоном ще до того, як молодший син мав іти в школу. І діти, відповідно, вчилися там, - говорить тернополянка Мар’яна Головач. - Коли ми переїхали в Україну, діти почали мені говорити наскільки їм тут нецікаво, наскільки їм не подобається ставлення однолітків до вчителів та інших дітей, хоча, вчителі у школі були чудові. Закордоном трохи відрізняється програма  навчання і вийшло, що треба було наздоганяти. Дітям треба було ходити у школу до 15.00. А потім - репетитори з різних предметів - то більше часу не було ні на що. Ми тоді вирішили шукати альтернативу.

Спочатку діти розпочали домашнє навчання із державної програми дистанційної освіти, але пізніше вона перестала існувати.

- Потім ми перейшли навчатися в приватну дистанційну школу. І я можу сказати, що це чудово вплинуло на обох дітей, - каже пані Мар’яна. - Дитина може вибирати чи вчитись зранку, чи ввечері. Проте, ми вибрали, що діти займаються уроками зранку. Вони мають власний розклад, мають своє окреме приміщення для занять. Тобто вони навчаються фактично не вдома. Із основних предметів діти мають ще вчителів, які їм допомагають. Відповідно, вони навчаються з вчителями, але використовують програму дистанційної школи.

“За один рік можна пройти два класи”

Дистанційне навчання насамперед вихід для тих, для кого пріоритет - спорт, наука, мистецтво, пояснює переваги навчання на відстані директор дистанційної школи “Оптіма” Ольга Білодід.

- Помилково думати, що дистанційна школа орієнтується на дітей, які погано адаптуються у звичайній школі. Ні, - переконує Ольга Білодід. - Це школа для дітей, які мають інші, більш важливі на даному етапі свого життя пріоритети - спорт, мистецтво, науку. Дистанційна школа - не самоосвіта. Це школа, де є розклад, учитель, регулярний контроль знань через самостійні та контрольні роботи, навчальні та творчі завдання. За період існування школи в нас вже було три випуски. У цьому році - четвертий. В нас навчаються діти з 1 до 11 класу і вступати можна у будь-який період року. Ми надаємо документи державного зразка про закінчення кожного класу: це табель або атестат. Ми - ліцензійна школа та зобов’язуємось виконувати державні стандарти. Відповідно до цього розроблено уроки та усі форми роботи.  Проте наші учні можуть проживати у будь-якому місті на будь-якому континенті. У школі зараз працює 37 педагогів, які викладають різні предмети.

У школі можуть навчатись із діти з інвалідністю. Є декілька форм навчання, серед яких звичайна дистанційна освіта екстерн. Саме за екстерном можна пройти за один рік навчання два шкільних. Оплата за навчання 3 тис грн. за місяць, за екстерн - 13 тис за рік навчання.

Вона зазначає, що для навчання дитині потрібно мати доступ до мережі Інтернет та гаджет для роботи. На інтернет-платформі школи розміщено усі навчальні матеріали на весь навчальний курс. Учні можуть за одне заняття пройти кілька уроків.

- Діти мають змогу навчатись у своєму темпі. Тобто якщо дитині зручно, то вона може робити уроки в будь-який час доби, - каже Ольга Білодід. - У нашій електронній системі доступні всі види робіт, форми контролю, тобто всі ті форми, які використовують у звичайній школі. До прикладу, якщо за програмою дитині потрібно прочитати вірш напам’ять - то дитина записує, як вона читає вірш на відео і цей файл прикріплює до повідомлення при спілкуванні із вчителем. Все відбувається дистанційно. В режимі “онлайн” проводяться і консультації вчителем за розкладом роботи.

Окрім загального навчання дистанційна школа проводить виховну  роботу. Щотижня для школярів організовують екскурсії, бувають і групові заняття “онлайн”. Працює у школі і психолог, який займається з дітьми та батьками.

Як вчитися вдома

Щоб перейти із звичайної школи на домашнє навчання, потрібно звернутись із заявою до дистанційної школи, де планує навчатись дитина, кажуть в управлінні освіти Тернопільської міської ради. Коли заклад дає офіційне підтвердження про зарахування на навчання, то батьки мають подати цей документ у заклад, із якого переводять дитину. Тоді із будь-якої школи батькам мають видати особову справу учня.

- Є дві форми навчання вдома: дистанційне та екстернатне,- пояснила заступник начальника міського управління освіти - начальник відділу дошкільної, середньої та позашкільної освіти Ірина Сум. – Дистанційна форма – це виключно для дітей, які займаються у приватних школах. Є ліцензійна дистанційна школа, до якої мають право звернутися батьки для організації такої форми навчання. Центр цієї школи знаходиться у Києві, але окремі філії знаходяться в обласних центрах.  У Тернополі зараз на дистанційному навчанні - 28 дітей.

Для іншої форми – екстерну потрібна причина переведення: або навчання вдома через хворобу, або тривале навчання закордоном. Індивідуальна форма навчання або екстерн регулюється безпосередньо навчальним закладом.

- Є ще одна форма – екстерн – це індивідуальне навчання вдома. Зараз на такій формі навчається 26 дітей, - каже Ірина Сум. – Прийом документів на екстернатне навчання розпочинається з жовтня. Якщо дитина навчається закордоном або проходить тривале лікування то вона може звернутись до керівника закладу освіти із проханням перевести на індивідуальний графік. Екстернат дає можливість отримати середню освіту, не відвідуючи школу щодня. Також екстерн може пройти програму двох класів за один навчальний рік.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Кравченко Ольга

    Звучить дуже спокусливо! Задумалась про дистанційну освіту ще після першого локдауна, коли виявилось, що наша школа ніяк не готова до такого навчання. Вивчаю інформацію зараз, схиляюсь до Оптіми
  • Василиса

    цікава потрібна інформація, але де посилання на сайти шкіл.

    ось Оптима https://optima.school/ , наприклад

    Коля reply Василиса

    три штуки гривень в місяць? більше ніж в вузі? це треба бути бахнутим на голову в такому розводі приймати участь

keyboard_arrow_up