У школі №15 вивчають тернополезнавство, латину та медичні спецкурси

У школі №15 вивчають тернополезнавство, латину та медичні спецкурси

Музей історії школи, сучасні кабінети хімії та біології, обладнані згідно найновіших стандартів, вивчення предмета «Тернополезнавство» у 5 класі, спецкурси медичного спрямування у 6-9 класах, навчання на базі Тернопільського державного медичного університету ім. І Горбачевського у ліцейних класах – складові позитивного іміджу Тернопільського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – медичний ліцей № 15».

Пріоритетами закладу є можливість вивчення спецкурсів медичного спрямування, латинської мови, медичної термінології англійською мовою, профорієнтація учнів до вибору професії медичного працівника.

Обрали медичний профіль

Відео дня

Тернопільська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-медичний ліцей № 15 функціонує на масиві «Східний» із 1971 р. Знаходиться за адресою вул. Л. Українки, 23. Заклад розрахований на 1000 учнів. На час відкриття тут у 22 класах навчалося 632 учні, працювало 48 педагогів. Першим директором школи був  Роман Бабак. Перший випуск відбувся у 1973 р. Тоді атестат про середню освіту отримали 57 учнів. Діти навчались у дві зміни.

Найбільша кількість учнів за всю історію школи № 15 становила 1438 осіб. За час існування закладу змінились декілька директорів. Серед них є вже покійні Роман Бабак і Лев Цепенюк. Із 2004 р. школу очолює Тетяна Солтис.

У 2013 р. заклад реорганізований у навчально-виховний комплекс «Загальносвітня школа І-ІІІ ступенів – медичний ліцей № 15». Був період, коли в  школі поглиблювали вивчення гуманітарних дисциплін та екології. Завдяки співпраці з ТДМУ ім. І. Горбачевського у 2013 р. обрали медичний профіль. Наразі у ліцейних класах поглиблено вивчають хімію та біологію, наближаючи учнів до свідомого вибору професії медичного працівника.

На початок вересня в школі навчатиметься 670 учнів у 24 класах. У закладі працюють 46 педагогів.

Школа має свій сайт http://tnvk15.te.sch.in.ua.

Ліцеїсти вчаться в медуніверситеті

Основний акцент у роботі школи-ліцею спрямований на впровадження екологічних надбань та досліджень у навчально-виховний процес, пропаганду активного здорового способу життя, методи збереження здоров’я, співпрацю з Тернопільським державним медичним університетом ім. І. Горбачевського.

Поступово у других-четвертих класах вводять міні-курси медичного спрямування «Абетка харчування», основи екології, «Моя щаслива планета»,  у п’ятих-сьомих  – курси за вибором «Аптека природи». У  восьмих-дев’ятих класах поглиблено вивчають біологію, є курс «Освіта для стійкого розвитку» та факультативи медичного спрямування – «Основи медичних знань», «Екологія людини», «Основи науково-дослідної роботи», «Методи наукових досліджень», «Еволюція систем органів».

– За статутом нашого закладу, щоб потрапити в 10 клас, треба пройти тестові випробовування з біології та хімії, – каже директор школи-ліцею № 15 Тетяна Солтис. – Вони відбуваються у два етапи. В нас у 10-11-х класах по 5 годин біології і 6 годин хімії на тиждень. Крім того є спецкурси. Їх проводять викладачі медуніверситету в другій половині дня. На заняття ліцеїсти ходять у білих халатах.

На базі університету проходять факультативні заняття для учнів десятого класу з таких предметів як «Хімія з основами фармакології», «Латинська мова» та «Фізіологія людини і тварин». Факультативи «Латинська мова» та «Медична інформатика» викладачі проводять для одинадцятикласників у школі.

В університеті ліцеїсти захищають свої науково-дослідницькі роботи.

– Після закінчення 11 класу випускники отримують сертифікат про базову медичну підготовку, – каже Тетяна Солтис. – 52% наших учнів вступають у медичні ВНЗ. Багато-хто йде в педуніверситет на біологічни чи хімічний факультети, або ж на факультет фізичної культури.

До речі, одним із перших випускників медичного ліцею був Назар Хлань, що отримав 200 балів на ЗНО з біології, минулого року ще один ліцеїст Богдан Тарговський отримав по 200 балів із хімії та біології і був серед восьми кращих випускників України.

– Ми працюємо над тим, щоб навчити дітей бути щасливими у своїй професії, бо вважаємо, що людина повинна мати задоволення від своєї праці, – стверджує директор школи-ліцею. – Дуже хочемо, щоб наші випускники  не боялися йти у завтра. Ми наголошуємо на тому, щоб наші учні бачили перед собою в першу чергу людину і старались їй допомогти.

Атетстати отримують у медуніверситеті

У школі-ліцеї № 15 вже склалася добра традиція – посвята в ліцеїсти відбувається в медичному університеті. Старшокласники дають урочисту клятву у присутності викладачів, вчителів і батьків. Директор школи вручає значки ліцеїста, а батьки благословляють своїх дітей хлібом-сіллю на вишитім рушнику. Після цього відбувається святковий концерт.

Атестати зрілості випускники ліцею теж отримують на базі медичного університету,.

– Ми робимо це, щоб підняти дух академічності і стимулювати наших випускників до вибору професії медичного працівника, – каже директор закладу Тетяна Солтис. – До речі, на цьогорічному параді випускників шість наших ліцеїсток і один ліцеїст були вдягнені в білих халатах.

Тернополезнавство у шкільному музеї

Однією із «родзинок» ТНВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – медичний ліцей №15» є  музей історії школи, в якому зібрані матеріали за понад 40 років її існування. Кожен новий етап містить фото, які демонструють діяльність за 10 років. До 50-річчя закладу планують оформити ще одну експозицію, присвячену медичному ліцею.

– В музеї проходять уроки для п’ятикласників із предмету тернополезнавство, – каже Тетяна Солтис. – Ми вважаємо, що історію рідного міста слід вивчати, починаючи з історії та традицій своєї школи. До речі, екскурсії в нашому музею проводять учні.

Одним із пріоритетних напрямків роботи навчального закладу є гуманізація. Дітей вчать бути дбайливими і заощадливими господарями своєї землі. Тут виховують справжніх патріотів. Проводять багато різноманітних виховних заходів – квестів, фестивалів, флешмобів тощо. Учні мандрують мальовничими куточками України, ходять в походи, їздять на екскурсії, беруть участь у різних благодійних акціях.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up