Викладач із кременецького ліцею вчив студентів розуміти самопроголошені ЛНР і ДНР. Чи звільнять і що загрожує за таке?

Викладач  із кременецького ліцею вчив студентів розуміти самопроголошені ЛНР і ДНР. Чи звільнять і що загрожує за таке?
Фото: з відкритих джерел, Кременецький академічний ліцей імені У.Самчука
  • На ютуб каналі Сергія Стерненка – знаного українського громадського активіста, з’явилося відео, одним із героїв якого став викладач фізики у ліцеї, що в Кременці, на Тернопільщині.
  • На уроці, який проводив викладач, студенти записали його проросійські настрої у розмові: «війська (російські – прим.ред.) територію не перейшли», - лише одна із численних фраз у такому дусі.
  • Якими словами розкидався викладач? Що кажуть у СБУ? Та як прокоментували інцидент у Кременецькому академічному ліцеї? Чи звільнять викладача?
  •  Завдяки Вашим підпискам ми можемо готувати більше цікавих матеріалів. Дякуємо за підтримку незалежної журналістики!

14 липня на ютуб каналі Сергія Стерненка – знаного українського громадського активіста, з’явилося відео під назвою «Викладач ліцею топить за "ЛДНР" на уроці фізики. Допоможемо українофобам звільнитись!»

Одним із героїв відео Сергія Стерненка став Анатолій Афанасенко – викладач фізики та астрономії Кременецького академічного ліцею ім. У.Самчука. Студенти на уроці фізики записали його дискусію з ними на теми війни на Донбасі, псевдореспублік на Сході тощо.

Відео дня

Які бесіди слідують з цього відео, читайте нижче.

Говорить учням, що російські війська не переходили територію України

  • Чому вони до нас війська стягують, - кинув питання студент.

— Війська територію не перейшли, - відповідає викладач.

  • А в 2014 році: ДНР, ЛНР, Крим, то це вони що, самі відділилися від нас?, – запитує студент у викладача.

На що викладач відповідає: «Нє,нє, народ, для того, щоб зрозуміти щось, потрібно бачити дві сторони – аналізувати одночасно дві. Вам добре «пропахали» мозок. Є інформативна залежність: те, що ми дивимось, ми так і думаємо. Правду буде знати тільки той, хто там побуває і подивиться».

«ДНР, ЛНР появилися тільки тому, що вони не хотіли приймати того устрою, який був із центру. Їх теж можна зрозуміти, не хотіли вони тої влади», - заявив викладач студентам.

 – Ну вони незаконно відділилися, - каже студент.

 – А законно пенсіонерам пенсію не давати, законно обмежувати у переміщенні, законно обривати лінії електропередач, законно воду не давати, – якщо ми визнаємо їх українцями на тій самій території?, - відповідає Афанасенко.

 – Кого в переміщенні обмежують?, - намагається дізнатися студент.

 – Ну як, Крим і не тільки Крим, - відповідає викладач. 

Далі, викладач роздумує: «Що вони стягують, їхня держава так само за своє дбає. Другий момент – ми геополітично поблизу знаходимся з їхнім кордоном. Для прикладу, раніше в Чорне море американці не входили, а тепер входять, то й вони автоматично реагують.»

Пізніше, як слідує з відео, викладач ще й ділиться своєю "напівприватною" інформацією:

  • Ну така, напівприватна інформація: можливі провокації зі сторони НАТО, з нашої сторони, а ми – розмінна карта, - каже Анатолій Афанасенко. 

Крім того, викладач продемонстрував акторську майстерність на відео : «А ми що, на покричати «уууууууу» (кричить – прим.ред.), то ж не на роялі грати, розумієте», - каже він. 

Розмову Анатолія Афанасенка зі студентами ліцею можна прослухати у відео.

Крім того, як видно на відео, викладач дозволяв собі ще й нецензурні висловлювання на уроці. 

Що кажуть у СБУ?

Ми звернулися із офіційним запитом до Управління СБУ в Тернопільській області. В управлінні повідомили, що знають про дану подію – проросійські висловлювання викладача Кременецького академічного ліцею ім.Уласа Самчука Анатолія Афанасенка. Нас поінформували, що відомостей щодо вчинення злочинів, віднесених до підслідності СБУ, не встановили. Підстави для внесення відомостей до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань відсутні. 

Позиція ліцею

Також за коментарем журналістка "20 хвилин" звернулася до директора Кременецького академічного ліцею ім.У.Самчука Анатолія Аврамишина. Ось, що відповів директор на інцидент:

"У даній ситуації я лише можу від імені усього колективу вибачитись перед усіма нашими синами і доньками, які захищають нашу країну і віддали за неї своє життя, Ми понад усе шануємо пам'ять тих, хто віддав своє життя. Вони завжди були і є в наших серця. Ліцей досить тісно співпрацює з волонтерами, постійно допомагає нашим захисникам. Про це можуть засвідчити подяки, які отримує школа з передової. На території ліцею споруджено капличку на вшанування героїв небесної сотні та АТО, де досить часто звучить молитва за здоров'я живих і пам'ять про тих, хто уже не з нами. Про всі наші події свідчить сайт школи. Випускником ліцею є загиблий військовий журналіст Дмитро Лабуткін, пам'ять про якого ми світло бережемо і батьки кого є нашими близькими друзями. На жаль, не завжди можна заглянути людині в душу. Так і сталося. На даний час учитель звільнився. Ще раз прошу вибачення перед усіма і запрошую при нагоді відвідати наш заклад освіти та вочевидь побачити нашу роботу."

Директор наголосив, що їх ліцей насправді робить велику роботу щодо допомоги нашим хлопцям на передовій і співпраці з родинами загиблих.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Pavel Orestovich

    От хуєсос!(((
  • Olga Zvarych

    Викладач певно Почаївська лавру відвідує.

    Люда Кравець reply Olga Zvarych

    Olga Zvarych 100%
  • Anatolij Alifanoc

    Відправити його викладати в днр і лнр
  • Zholudko Lyudmila Zholudko Lyudmila

    Коментатору Ростилаву Гарасимчуку. Перш, ніж когось ображати, насамперед, слід уважно прочитати публікацію повністю. Якраз сам автор і його позиція в цій статті свідчать про його активну громадянську позицію .

keyboard_arrow_up