Яким буде цьогорічний випускний і чи лунатиме у школах Останній дзвоник?

Яким буде цьогорічний випускний і чи лунатиме у школах Останній дзвоник?
  • Навчальний рік-2022 завершиться у школах області в різний період – від 27 травня до 12 червня. Все залежить від вивченої програми навчання і від того, на який період йшли школи на канікули та перебували на карантині через коронавірус.
  • На скільки часу вчителі зможуть влітку піти у відпустки – вирішать вже найближчим часом.
  • Національний мультипредметний тест відбуватиметься в липні і триватиме 10 днів. Атестати школярі отримають раніше.

 

Навчальний рік-2022 у школах Тернопільщини завершиться в різний період – від 27 травня до 12 червня. Все залежить від вивченої програми навчання і від того, на який період йшли школи на канікули та перебували на карантині через коронавірус.

Навчання у школах Тернополя цьогоріч закінчать близько півтори тисячі випускників. Про це повідомила заступниця начальниці управління освіти та науки міськради Ірина Сум.

Чи вручатимуть атестати на урочистих лінійках, чи в інший спосіб – поки невідомо. Рекомендації з цього приводу має надати рада оборони Тернопільщини та міська комісія. Проте ані гучних масових свят прощання зі школою, ані параду випускників цього року не буде, зважаючи на воєнний стан.  

Відео дня

— Навчання у школах громади завершать 3 або 4 червня — режим та структуру навчального процесу кожен заклад освіти визначає самостійно, це ще й залежить від того, за семестрами чи триместрами навчались учні, і коли вони завершили вивчення матеріалу шкільної програми, — каже Ірина Сум.    

Про особливості цьогорічного завершення навчального року, святкувань Останнього дзвоника і випускного на Тернопільщині розповіла начальниця управління освіти та науки обласної військової адміністрації Ольга Хома.

18 садків працює у Тернополі, ще 10 у громадах

Також вона повідомила, що на Тернопільщині відновили роботу 28 дошкільних навчальних закладів, з них 18 садочків – у Тернополі. Ще 6 працює у Великоберезовицькій громаді. Садочки на Тернопільщині відвідують 46 діток з тимчасово окупованих територій та областей, де тривають активні бойові дії.

— За рішенням ради оборони щодо роботи дошкільних навчальних закладів, громади на місцях самостійно ухвалюють рішення щодо роботи дитсадків, — повідомила Ольга Хома. — Саме вони мають забезпечити дотримання усіх норм безпеки воєнного періоду.

Учні тернопільських шкіл вчасно отримають документи про завершення навчання, тому без проблем зможуть подавати документи для вступу до вишів та закладів професійно-технічної освіти, запевнили в управлінні освіти.

— Щодо дітей, які переїхали до нас з інших регіонів, документи про завершення навчання видаємо тільки тим, де в їхніх регіонах навчальний рік ще не завершився, — повідомила Ольга Хома. — Скажімо, в Херсонській області навчальний рік завершився 3 травня. Учні з цього регіону документів у нас не отримають. Для цього вони мають звертатись до Херсонського департаменту освіти.

Святкування і відпустки вчителів – під питанням

Щодо свята випускного – це питання управлінці навіть не розглядали. Кажуть, недоречно влаштовувати свята, коли в область мало не щодня привозять для поховання загиблих, а в громадах оголошують дні жалоби. Проте питання щодо доцільності святкувань випускних мають вирішувати у громадах. Не обов’язково в цей час мають бути гучні урочистості. Атестати випускникам, скажімо, можуть вручити на лінійці чи під час Останнього дзвоника. Але й ці урочистості мають проходити із дотриманням заходів безпеки та за законами воєнного часу.

— Національний мультипредметний тест, який цього року випускники здаватимуть замість ЗНО, відбудеться в липні і триватиме 10 днів, — повідомила Ольга Хома. — Що дасть можливість дітям вступу у вищі навчальні заклади.  

Цьогоріч на Тернопільщині мало би закінчувати школу майже 4, 5 тисячі випускників. Станом на 18 травня, інформацію, скільки учнів додалось з інших регіонів і скільки тернопільських дітей виїхали за кордон, уточнюють. Цифри надто динамічні, аби говорити бодай округлюючи до сотні. Скажімо, за час війни на Тернопільщину переїхали 21 тис. 700 дітей — як дошкільного, так і шкільного віку. Багато з них разом з родинами виїжджають, особливо це стосується людей з Київської області. Залишаються фактично ті, які не мають куди вертатись.

Як проводитимуть лінійки, свято Останнього дзвоника та випускні - поки що рекомендацій Міністерства освіти та науки немає. 

Ще одним питанням, яке обговорять на всеукраїнській освітянській нараді, будуть відпустки педагогів у час війни. Вони мали би тривати 24 дні, проте, за рішенням керівника закладу, відпустка може бути продовжена і на 56 днів. Це питання також вирішуватимуть керівники навчальних закладів і органів місцевої влади, посилаючись на рекомендації МОН.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (158)
  • Adventure Time

    За дебільний заголовок в редакції нічого не було?
  • Adventure Time

    Хто це писав?
  • Iryna Karp

    Можна більш докладніше про мультимедійний тест? Як дітям його здавати, які знаходяться за кордоном?
  • Алла Зварич

    Люди добрі та схаменіться ви нарешті який випускний який останній дзвоник воєнний стан хіба вам буде добре недай Боже щось станется

keyboard_arrow_up