З березня хочуть підвищити вартість харчування у садках. На скільки?

З березня хочуть підвищити вартість харчування у садках. На скільки?
  • Батьківська плата за харчування вихованців міських дитсадків зросте з початком весни. Проєкт такого рішення оприлюднили на сайті міської ради. 
  • Чи зміниться ціна для «нетернопільських» малюків та хто звільняється від оплати, — пояснюємо.

Проєкт рішення Про встановлення плати за харчування та порядок нарахування батьківської плати в закладах (групах) дошкільної освіти  з'явився на офіційному порталі Тернопільської міської ради 15 лютого. Наразі рішення ще має ухвалити виконком, проте з документу дізнаємось, що ціни на харчування у садках суттєво зміняться. 

Відповідно до проєкту, батьківська плата зросте вже з 1 березня. Так, батьки дошкільнят з молодших груп платитимуть 30 грн/день, середніх та старших — 43 грн/день. 33 грн/день обійдеться харчування для молодших школярів в групах з цілодобовим перебуванням, Середні та старші дошкільнята в цілодобових групах платитимуть 47 грн/день.

Отож, у середньому, якщо дитина відвідуватиме садок 23 дні на місяць, батьки молодших платитимуть 690 гривень, батьки середніх та старших — приблизно тисячу

Відео дня

Якою вартість була до змін, ви можете переглянути у рішенні міської ради за посиланням тут.  Якщо коротко, то харчування дітей ясельних груп тепер вище на 4 грн/день, молодших та старших — на 10 грн/день. 

Батьки дітей без реєстрації  

Однак рішення має ще низку пунктів, так дещо нижчу вартість від зазначеної платитимуть батьки дошкільнят, які мають реєстрацію (або однин з їх батьків). Частину коштів за харчування в такому випадку покриває міська рада. 

Скільки платитимуть батьки, чиї діти або вони самі зареєстровані в Тернополі? 

–21 грн/день  у молодших та молодших групах з терміном перебування дітей 10 год. 30хв., 12 годин;

–23 грн/день у молодших та молодших групах з цілодобовим перебування дітей;

–30грн/день у середніх та старших групах з терміном перебування дітей 10 год. 30 хв., 12 годин;

–33 грн./день у середніх та старших групах з цілодобовим перебування дітей.

Також, як розказали нам в управлінні освіти Тернопільської міської ради, ціни на харчування будуть аналогічними, у випадку, якщо дитина або навіть жоден з її батьків не має реєстрації в міській ОТГ, але ОТГ місця реєстрації заключила з Тернопільською міськрадою угоду (договір) про здійснення міжбюджетних трансфертів. 

У випадку, якщо немає ні угоди, ні прописки – доведеться платити повну вартість: не 21 грн за молодших, а 30, і не 30 за середню і старшу групи, а 43.

Тож фактично ціна зросте більше для іногородніх малюків.  

Чому зросли ціни

Вартість харчування дошкільнят зростає кожного року. Як пояснила  заступник начальника управління освіти Тернопільської міської ради Ірина Сум, пов'язано це з загальним подорожчанням продуктів. 

 — Відповідно до нового порядку та моніторингу цін, було зроблено розрахунок вартості харчування. Враховуючи ці чинники, була змінена вартість харчування, — каже пані Сум. — Зміна вартості стосується як коштів з місцевого бюджету, так і батьківської плати. Батьки дітей, які мають прописку в іншій ОТГ і договір про міжбюджетний трансферт, платитимуть теж менше.

100% батьківська плата залишається за батьками, якщо громади, у яких вони зареєстровані, не заключили такі договори. 

Новий порядок харчування, про який йдеться вище, затвердив Уряд ще у березні минулого року. Відтак,  у харчуванні дошкільнят з 1 січня є неабиякі зміни. Детальніше про них ми розповімо згодом, переглянути нововведення можна тут. 

Хто звільняється від оплати 

У проєкті рішення йдеться також йдеться про плату в 50% розмірі батьками,  у сім’ях  яких троє і більше дітей віком до 18 років (до 23 років, якщо дитина навчається за денною формою навчання у закладах загальної середньої, професійно-технічної та вищої освіти),

Нижче категорії дошкільнят, батьки яких повністю звільняються від оплати: 

– дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають під опікою і виховуються в сім’ях;

– дітей-інвалідів;

– дітей із сімей, у яких сукупний дохід на кожного члена сім’ї за попередній квартал з урахуванням індексу зростання цін не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму), який встановлений Законом України «Про Державний бюджет на 2021рік» для визначення права на звільнення від плати за харчування дитини в державних і комунальних навчальних закладах;

– дітей із сімей, що отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;

– дітей працівників органів внутрішніх справ, Національної поліції України,  які загинули під час виконання службових обов'язків;

– дітей, які потребують корекції фізичного або розумового розвитку в закладах дошкільної освіти (групах) спеціального призначення(ТЗДОЯСКТ № 2 – 2 сурдогрупи, 2 групи ЗНМ – ЗПР, ТЗДОСКТ № 8 - 2 групи, ТЗДОСКТ № 27 –1 групу для дітей з вадами зору (сліпі),  ТПШ № 3 – 2  групи – для дітей із затримкою психічного розвитку/порушення мови);

– дітей з особливими освітніми  потребами в інклюзивних групах закладів дошкільної освіти;

– дітей санаторних груп з малими та затухаючими формами туберкульозу.

– дітей, батьки яких загинули під час участі в АТО (ООС);

– дітей, батьки яких отримали інвалідність під час участі в АТО (ООС);

– дітей, батьки яких є учасниками бойових дій на території проведення АТО(ООС), учасниками війни на території проведення АТО (ООС);

–  дітей раннього віку, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;

–  дітей з числа внутрішньо переміщених осіб чи дітей, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів.

Тему харчування у дитячих садках ми розвиватимемо далі. Наразі просимо батьків написати у коментарях, чи задоволені ви якістю їжі, яку дають діткам в дошкільних закладах, чи помітили ви зміни у меню? 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up