За тиждень учні можуть піти на навчання до школи. А що буде з дітьми і вчителями, які виїхали за кордон?

За тиждень учні можуть піти на навчання до школи. А що буде з дітьми і вчителями, які виїхали за кордон?
  • Усім, хто приїхав до нас з інших міст, особливо випускникам 9 та 11 класів, обов’язково потрібно зареєструватись в найближчому освітньому закладі, аби отримати документ.
  • Вчителі, які виїхали за кордон, написали заяви на відпустки за власний рахунок на 2 тижні. Якщо не повернуться після її завершення чи не матимуть вагомої причини пропустити роботу, таких звільнять.
  • Де взяти книжки та завдання для навчання онлайн, якщо ви не вдома, скільки тернопільських учнів виїхали за кордон, а скільки переселенців натомість вчитимуться на Тернопільщині — про всі зміни в освітньому процесі, читайте

Тернопільські школярі вже від понеділка, 14 березня, вчитимуться дистанційно. А за тиждень, ймовірно, повернуться за парти. Про це повідомила начальниця управління освіти та науки облдержадміністрації Ольга Хома.

Разом з тернопільськими дітьми навчатимуться і тимчасово переміщені особи. До закладів загально-середньої освіти на Тернопільщині, станом на 11 год. 12 березня, вже записались 2 050 дітей. У Тернополі 950, решта навчатимуться у школах області.

Для випускників — обов’язкова реєстрація

Найбільше таких учнів з Харківщини. Більшість учнів з Київщини, які тимчасово проживають в Тернопільській області, навчатимуться дистанційно у своїх закладах освіти Київської області.

Відео дня

— Хочу зазначити, що кількість учасників освітнього процесу буде збільшуватись, адже планується реєстрація і у вихідні дні, а саме суботу-неділю (12-13 березня – прим. авт.), — каже Ольга Хома. — Тимчасово переміщеним особам, батькам, потрібно написати заяву до закладу освіти. Дуже важливо це для випускників 9 і 11 класу. Якщо їхні школи розбиті, і вони не можуть зв’язатись ні з класним керівником, ні з дирекцією школи, їм потрібно знайти найближчу школу на Тернопільщині і зареєструвати там свою дитину. Щоб вона в кінці навчального року могла отримати свідоцтво про базову загально-середню або неповну загально-середню освіту.

Якщо батьки мають свідоцтво про народження дитини, його бажано також подати у нову школу. Особливо це стосується випускників. На підставі цього згодом зможуть надати документ, що дитина навчалась в такий період в такому закладі. Для інших школярів свідоцтво не є обов’язковим.

Де взяти підручники і завдання?

Щодо підручників і зошитів та де їх взяти — а це стосується як дітей, які приїхали на Тернопільщину, так і наших учнів, що виїхали за кордон чи інше місто, пояснила головна освітянка області.

— В кожному закладі освіти є або додаткові підручники, або вони мають електронний варіант підручників, якими діти можуть користуватись. За цим потрібно звертатись до класного керівника, — пояснила Ольга Хома. — Якщо підручників немає – звертайтесь до управління освіти, у нас є залишки на складі, зможемо їх видати.  

Про жодне навчання екстерном для тернопільських учнів, що виїхали за кордон, зараз не йдеться. Вони всі мають змогу приєднатись до навчального процесу дистанційно, каже Ольга Хома. В Інтернеті є всі підручники в електронному варіанті. Якщо з пошуком виникли проблеми — звертайтесь до класного керівника. В крайньому разі вчитель допоможе знайти усі завдання, зрештою сфотографувати та переслати учневі. Якщо дитина вчитиметься дистанційно, навіть з-за кордону, їй зарахують участь в освітньому процесі.   

Скільки дітей і вчителів виїхали з країни?

На Тернопільщині цьогоріч мали закінчити школу 11 тисяч випускників. Близько 1, 5% з них зараз перебувають за межами України. Загалом на Тернопільщині навчалось 109 тисяч школярів. Скільки з них виїхали – наразі точну цифру з’ясовують.

А скільки вчителів з Тернопільщини виїхали за кордон? Чи є їх ким замінити? Що буде з їхнім місцем і зарплатою, пояснила Ольга Хома.

— Із 36 тисяч працівників закладів освіти близько 3 тисяч виїхали за кордон, — повідомила Ольга Хома. — Більша частина з них написали заяви за свій рахунок на 14 днів — хто із першого дня війни, а хто пізніше. Керівники закладів освіти наразі шукають їм заміну. Проте, якщо зазначена в заяві відпустка закінчилась і немає поважної причини, а працівник не вийшов на роботу — таких звільнятимуть. Зрештою, на Тернопільщині, на щастя, не було жодного пострілу чи вибуху, не те, що говорити про бойові дії.

Планову, щорічну відпустку таким педагогам зараз взяти не дозволять, адже піти у відпустку педагоги можуть лише після завершення навчального процесу.

— Є у нас вчителі, які взагалі не повідомляли керівників закладів, що виїжджали за кордон, — каже Ольга Хома. — Зараз з’ясовують, хто і з якої причини не повідомив, що залишає країну. А ми маємо починати освітній процес.

Переїхали до Тернопільщини і близько тисячі студентів різних вузів. Ті, що навчались у вузах країни, де тривають активні бойові дії — Харківщини, Київщини, такі студенти навчатимуться у тернопільських вишах за своїм фаховим напрямком. Зокрема, такі є вже у технічному та медичному університетах.

Діти вже за тиждень можуть піти до школи

В закладах освіти, станом на 12 березня, проживають понад 7 тисяч переселенців. Проте в управлінні освіти говорять, що за тиждень може відновитись навчання у школах області. То куди подінуть переселенців чи де навчатимуться діти, якщо їхні класи чи інші шкільні приміщення зайняті?

— Якщо ситуація на Тернопільщині залишатиметься відносно спокійною, будемо розглядати варіант повернення школярів до очної форми навчання вже за тиждень, — каже Ольга Хома. — Відновимо навчання з основних предметів. Тобто, фізкультура, малювання – таких уроків очно не буде. Якщо в нас не буде воєнних дій, ми змушені почати очний процес. Все погоджуватимемо з Міністерством освіти та керуватимусь рішенням ради оборони області. Без рішення ради оборони жоден заклад освіти не може розпочати навчальний процес, бо наразі всі заклади освіти в підпорядкуванні ради оборони області.  

Як саме вчитимуться діти, зараз вирішують. Припускають, що можливий варіант позмінного навчання по 3-4 уроки в день з основних предметів.

Корисні платформи для дистанційки

Для зручності організації дистанційного процесу для великої кількості дітей, зокрема евакуйованих, Міністерство освіти і науки України спільно з компанією Google Україна створили Всеукраїнський онлайн розклад.

— У найскладніший для країни час ми спільно з партнерами об’єднали всі сили та ресурси, щоб кожен мав доступ до освітнього процесу. Ми розуміємо, що багато дітей майже постійно  перебувають в укриттях, а багато хто вимушений був евакуюватися від жорстокої агресії рф. Ми маємо продовжувати освітній процес принаймні у тих регіонах, де це можливо і безпекова ситуація дозволяє. Наразі ми рекомендували розпочати навчання у дистанційному форматі й підготували для цього певні інструменти, – зазначив Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

Інтерактивний розклад містить посилання на матеріали з різних ресурсів (Всеукраїнська школа онлайн, телеуроки, підручники тощо) для предметів, згідно з календарно-тематичним плануванням.

Онлайн-розклад реалізується на базі інтерактивного Google-календаря, до якого в режимі реального часу матимуть доступ усі охочі. Розклад розроблено для учнів 1-11 класів. Усі бажаючі можуть використовувати ВШО, де містяться відеоуроки, конспекти, тестові завдання, є Кабінет вчителя, який дистанційно може тримати зв'язок з учнем, а також для якої розроблено мобільний застосунок.

У багатьох регіонах все ще залишається недостатньо якісний зв'язок та доступ до інтернету. Саме тому, аби все ж таки освітній процес відбувався, спільно з Міністерством культури та інформаційної політики України та партнерами з понеділка на українському телебаченні буде запущено трансляцію уроків для 5-11 класів. Розклад занять буде оприлюднено на офіційних каналах МОН, а також на ТБ-каналах.

Крім того, уроки будуть доступні на ТВ-платфомах MEGOGO, 1+1 video, Київстар ТБ.

Довідка

Якщо у вас залишились питання щодо прийдешнього навчання та освітнього процесу області загалом, телефонуйте до управління освіти і науки Тернопільщини. Тел. для довідок: (0352) 52-23-53.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Наталія Олійник

    Я в шоці , навіщо мучити дітей , поставити оцінки автоматом , скільки лишилося два з половиною місяця навчання , розумнішими так не будуть .Яке навчання , в нас йде війна .Не мучте дітей
  • Nellea Bezushko

    Та ніхто не буде відповідати за наших дітей,просто скажуть нам дуже шкода.Ніяке очне навчання поки не буде Миру.Скільки діточок померло хто відповідатиме за це,Ніхто.Тому діти поки що нехай сидять вдома.
  • Liudmyla Izhak

    Бред повний, діти налякані війною, ходять,трусяться,серед ночі зриваються, бо психологічно важко їм це все переварити, буває по три години , ато і більше сидять в бомбосховищах серед ночі,невиспані ще і зранку мають йти до школи.. Ви там у Міністерстві освіти, трохи думаєте своїми головами😡😡😡 Чи теж вже трохи криша їде? Достатньо буде дистанційного і бажано тільки з основних предметів. Подбайте краще про здоров'я і психіку дітей!!!! А прийде мирний час,то наздоженуть,те що пропустили!!!!
  • Вита Карабиновська

    Ви що там з розуму зійшли.Онлайн так.А до школи хто вам дітей пусти.Хто буде відповідати за життя наших дітей?

keyboard_arrow_up