У Тернополі для садків закупили безконтактні термометри: то чому просять батьків приносити свої?

У Тернополі для садків закупили безконтактні термометри: то чому просять батьків приносити свої?
  • Садки у Тернополі починають працювати з 1 червня. Зараз їх готують до відкриття: закупляють засоби захисту та термометри. Бо дітям щодня мають міряти температуру.  У міськраді переконують: термометри будуть в кожному садку. 
  • Проте батьки вихованців одного з навчальних закладів кажуть, що їх попросили принести свій безконтактний термометр для групи. Тож куди поділись куплені за бюджетні кошти та скільки на них витратили?

Відповідно до рішення Тернопільського штабу для боротьби з коронавірусом, медичні працівники здійснюватимуть прийом дошкільнят на вулиці в кожному садочку, де їх оглядатимуть. Кожна група матиме окрему територію, де проводитимуть огляд. Температуру мірятимуть за допомогою безконтактних термометрів.

Якщо ж у дитини будуть симптоми вірусу - у садочок вона потрапити не зможе. 

Усі садочки обіцяли забезпечити термометрами. На їх закупку виділили кошти з міського бюджету.

Відео дня

"Хто може позичити термометр?"

- Шановні батьки. Хто має безконтактний термометр і хто може позичити нам на період карантину, - таке повідомлення з`явилось у батьківському чаті однієї з груп тернопільського садочка (номер не вказуємо за проханням батьків - прим. ред). 

Ми запитали тернопільських мам у соцмережі Facebook, чи просили в них купити чи принести термометри. У відповідь ще одна жінка, яка побажала залишитись анонімом, написала, що їх також просили принести термометр.

Як коментує начальник управління освіти Тернопільської міської ради, таке прохання від вихователів - непорозуміння. Адже потребу в термометрах для садочків задовільнили.  

- Ми провели нараду з керівниками садочків, - каже Ольга Похиляк. - Ми закуповуємо на кожен садок по кілька термометрів. Тому ніхто приносити з дому їх не буде. Більше того, якщо у вас в садочку просять принести термометр - просимо звернутись в управління освіти та повідомити нам. Ми закуповуємо на всі садочки без винятку, тому з батьків ніхто нічого вимагати не може. 

Мають закупити засоби захисту

У дитячі садочки закупляють медичні маски, рукавички, деззасоби для рук , дезінфекційний засіб для обробки поверхонь та безконтактні термометри. 

На сайті PROZORRO ми знайшли два оголошення про проведення закупівлі термометрів інфрачервоних. Проте самі закупівлі відбувались без тендерів. 

- Якщо закупівля відбувається на суму більше 200 тисяч гривень - потрібно оголошувати тендер, каже заступник керівника фінансового відділу управління освіти і науки Тернопільської міської ради Ірина Блиндюк. - Проте закупівлі, які стосуються ситуації з захворюваннями на коронавірус, можуть бути без тендеру. Є спеціальна постанова №225, яка діє на час карантину. Ми не встигали укласти договори та провести усі процедури. Законодавством дозволено робити закупівлі без тендерів. 

Так, 22 травня управління освіти і науки Тернопільської міської ради замовило 90 штук термометрів на суму 189 000 гривень. Переможець - ФОП Соляр Мирослав Миколайович. 

Проте в управлінні освіти кажуть, що один з договорів - розірваний. Актуальний, за словами посадовців, договір за 29 травня. 

- Хто не розуміє, то може подумати, що ми закупляємо 180. Ні. Ми закупляємо 90 на нашу потребу, - каже Ірина Блиндюк. - Перший договір ми розірвали, бо людина не могла виконати наші умови. 

 

Ще одне оголошення знаходимо 29 травня. Знову 90 термометрів на суму 189 000 гривень. Переможець - КЛИМАШ ОЛЕГ ОЛЕГОВИЧ. В управлінні переконують, що актуальний саме цей договір.

Що відомо про переможців тендеру?

Ми вирішили більше дізнатися про переможців тендеру. І от що вдалося знайти в офіційних джерелах.

Про одного з переможців - фізична особа Климаш Олег Олегович - займається роздрібною торгівлею, у тому числі медичними та ортопедичними товарами. Реєстрація - квартира у мікрорайоні "Дружби" в Тернополі. Із 2017-го року бере участь у тендерах державної закупівлі. У 2020-му році на суму понад 725 тис грн.

У переліку знаходимо кілька закупівель, які здійснювало управління освіти у Климаша Олега Олеговича. З останніх - засоби дезінфекції. 

Серед переможних лотів - засоби захисту та дезінфекції для обласної ради, лікарень тощо.

Щодо другого переможця - ФОП "Соляр Мирослав Миколайович". Зареєстрований також у Тернополі, у квартирі на "Дружбі". Здійснює роздрібну торгівлю фармацевтичними товарами та хімічними продуктами. Також бере участь у державних закупівлях. Цьогоріч на суму понад 921 тис. грн. 

До речі, управління освіти і науки міської ради закупляло у ФОП "Соляр Мирослав Миколайович" медичні латексні рукавички та обладнання, про це свідчать документи, які ми знайшли на youcontrol.

Судячи з документів, вартість одного термометра - 2 100 гривень.

 

Скільки такі коштують в інтернеті

Журналісти "20 хвилин" промоніторили ціни на модель такого термометра у інтернет-магазинах. Вартість одного такого - від 1 800 грн. 

Цікаво, що оптом термометри міському управлінню освіти продали по 2100 грн за штуку.  

- Ми надіслали запити на потрібну техніку тим людям, у яких ми вже проводили закупівлі. Постачальникам медичних товарів, з якими ми працювали, - каже Ірина Блиндюк. - Яка з пропозицій була найдешевша - з тим ми і уклали договір. Були різні ціни, але ми обрали найдешевші. Довго обирали марку, яка би нам підійшла. Діапазон цін на ринку досить різний. Ми брали потрібну марку і за тими цінами, які підходять та також важливо, що довелось обирати того виробника, який міг би доставити товар в найкоротші терміни.

У Тернополі 38 дошкільних навчальних садків. "20 хвилин" попросили управління освіти надати інформацію про те, скільки саме термометрів отримає кожен із них, аби батьки знали, що в закладі прилади для вимірювання температури є. Однак поки що ми не отримали відповіді. Журналісти обов'язково звернуться за коментарем ще раз. Наразі ж, ще раз цитуючи керівника управління освіти Ольгу Похиляк, наголосимо: "Якщо у вас в садочку просять принести термометр - просимо звернутись в управління освіти та повідомити нам. Прилади закуповують на всі садочки без винятку, тому з батьків ніхто нічого вимагати не може". 

Станом на 1 червня, за інформацією управління освіти, термометри вже мали бути у садках. Чи міряли вашій дитині температуру перед тим, як прийняти в садок? Пишіть у коментарях. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (16)
  • Андрій Лазарук

    дивно,  що в міській раді змогли знайти такі термометри по 2100. на розетці і на багатьох інших сайтах їх вартість максимум 1700.... молодці)))

    Анонім reply Андрій Лазарук

    Та вони і не шукали просто створили якусь  місцеву прокладку ,купили по 1800 ,а через прокладку конвертнули у 2100 .Нічого особистого просто бізнес .
  • Nastya Khrebtak

    "Ми закуповуємо на кожен садок по кілька термометрів.)))" на кожну групу потрібно + ще декілька на садок. Оце розумію , а то - декілька на садок.
  • Barabas Barabas

    Це як у тому фільмі. Ключі, ключі ж є. Привичка!
    Все правильно, це що надає держава, це все нам у садік. А діткам мають батьки все забезпечити. І меблі, іграшки, бойлер, кондиціонер, теслу, кюв драгон...
  • Марія Зощук

    Якщо дають по 2 термометри а є по 10-13груп
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up