Партнер рубрики Події

10-річний Тимур потрапив до лікарні. Батьки переконані – після купання у ставі

10-річний Тимур потрапив до лікарні. Батьки переконані – після купання у ставі
  • 16 червня була неймовірна спека, тому 10-річного Тимура неможливо було витягти з води. Вже вночі хлопчику стало зле.
  • Медики пояснили, як рятувати дітей з інфекцією вдома і коли потрібно звертатись до лікарів.
  • У міськраді не рекомендують заходити у воду із подряпинами та порізами та пояснили, коли востаннє брали проби води.

 

- Ось так наш Тімочка покупався в нашому «відомому» Тернопільському ставі, - написала на власній сторінці у Facebook тернополянка Марія Стахів - А місцева влада продовжує стверджувати, що воно безпечне... 

Судячи з фото, опублікованих мамою, малюк потрапив до стаціонару інфекційного відділення Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні з діагнозом «кишкова інфекція». І батьки переконані, інфекцію малий підчепив саме після купання у Ставі.

Відео дня

Мама хлопчика пані Марія журналістці "20 хвилин" розповіла, що у неділю, 16 червня, було надто спекотно. І родина вирішила по обіді, коли сонце не було настільки агресивним, поїхати скупатись на Дальній пляж. Мама у воду не заходила зовсім, тато плавав, але недовго – разом з дворічним малюком. Тимура ж витягнути з води було неможливим. Як потім сам хвалився батькам – вчився плавати.

21 червня Тимур вже був вдома. Оговтується після стаціонару, де, за словами мами, його швидко поставили на ноги.

- Я впевнена, що причина інфекції – наслідки купання у ставі, - каже Марія Стахів. - Не було інших причин для отруєння – їв все домашнє, свіженьке. Зрештою, що їла вся сім’я, в тому числі і його дворічний братик. Всі добре почувались, а Тимур захворів.

Купався – нудило - лікарня

- Вже в ніч на понеділок сина нудило і йому було дуже зле, - пригадує пані Марія. – Я спитала, мовляв, ти пив воду з озера? Малий каже – вона мені в рот потрапляла, але я випльовував. Добу ми рятували його вдома, але він рвав, його нудило, він весь час хотів спати і був дуже знесиленим. Тому ми поїхали на «швидку». Звідти нас відправили в інфекційне відділення. Почали капати – на вечір стало краще.

Коли були в лікарні, мама зайшла у Facebook. Там зустріла чимало постів про відпочинок на Ставу. Тоді й, каже, під емоціями, виставила свій пост – вже про наслідки відпочинку їхньої родини. Адже, й зараз переконана, навіть коли минуло кілька днів і хвороба сина позаду, що причиною було саме купання у Ставу.

Ольга Дивоняк, завідувач інфекційним відділенням Тернопільського некомерційного підприємства «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня» припускає, що причиною недуги, навіть після купання, можуть бути харчові отруєння.

- Батькам, передусім, потрібно звернути увагу на те, чим вони поють і годують своїх дітей, - каже Ольга Дивоняк. – І тільки тоді, категорично виключивши всі можливі варіанти харчового отруєння, говорити, що причиною недуги могло бути купання у ставі.

При появі у дитини перших ознак отруєння – розлади шлунку, блювота, часті калові випородження, потрібно одразу давати розчини, які допоможуть при зневодненні організму. І містять солі, електроліти. Це «Регідрон», «Рео», «Хумана». Якщо є підвищена температура – дати препарат, який її знизить.

Коли потрібно їхати в лікарню

- За меддопомогою звертатись потрібно обов’язково, - радить Ольга Дивоняк. – Спочатку – до дільничного педіатра. У разі потреби він спрямує малого пацієнта до лікарні.

Кволість, погано коригується температура тіла, блювота, яка не припиняється, відмова від їжі і особливо пиття, випородження частіше 5-7 разів на добу і зменшення сечопуску – ось перші симптоми, за яких з дитиною обов’язково потрібно їхати до лікарні.  

- Гострі кишкові інфекції – це сезонна хвороба, наприкінці весни, літо, початок осені, - каже Ольга Дивоняк. – Температура повітря вища і терміни зберігання продуктів суттєво скорочуються. Батькам потрібно звертати увагу на те, чим годують дітей. Фрукти, овочі ретельно мити. Варто звернути увагу і на питну воду. Краще давати дитині бутильовану, але і в цьому випадку уважно стежити за терміном, протягом якого часу пляшка може бути відкритою.

Не заходьте у воду з подряпинами

Правилами охорони життя людей на водних об’єктах України" (Наказ Міністерства внутрішніх справ України 10.04.2017 № 301) визначено порядок підготовки та функціонування місць масового відпочинку на водних об'єктах, повідомив Тарас Дячун, заступник директора КП Об`єднання парків культури і відпочинку м. Тернополя.

- Відповідно до вимог цього наказу, проведено ряд заходів щодо забезпечення безпечного відпочинку на пляжі "Циганка", - каже Тарас Дячун. - Зокрема, фахівці Тернопільської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби відібрали зразки води з водойм та встановили відповідність санітарно-хімічним та мікробіологічним показникам. Не рекомендовано заходити у воду із подряпинами та порізами.

Після купання у воді потрібно прийняти душ, не допускати потрапляння води на слизові оболонки, порадив  Тарас Дячун.

Коментар

Наталія ГРЕСЬКО, прес-секретар ГУ Держпродспоживслужби в області:

  • Дослідження води у відкритих водоймах проводяться, відповідно до планового моніторингу дослідження води – за державний кошт. На початку червня у Тернопільському ставі відібрали взірці. Визначали проби води за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками. Тоді результати вказували на те, що показники в межах норми. Відколи став почав «цвісти», взірців води не відбирали. До нашої служби не звертались з цього приводу ані з управління парків, ні з екологічної служби, ані міськрада. Коли є звернення, дослідження проводять за кошт заявника.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (23)
  • Нодежда Опришко

    Нiколи в життi сама не полiзу i дитину тим паче не пущу в цей гидотний став. Це ж вiзуально видно цю бридотну воду i санстанцii не треба
  • Сергій

    На ставі і у парку Топільче здохла вся риба, і лежить на поверхні води купами. Навряд від водостей таке може відбуватися. Чайки зараз ту рибу їдять... може скоро і буде куча чайок здохших біля озера.
  • Ольга Висоцька

    Якщо одна кишкова палочка то дитина ще лягко вiдбулася. Хоче щоби дитина плавала хай купить абонемент в басейн там нiчого не пiдчепить
  • Chydo Byaka

    вот так і ми мучались піля ставу....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Коли дитині треба міряти тиск? Розповідає кардіолог з Тернополя photo_camera 21:01 На Тернопільщині нарубали лісу на чверть мільйона гривень 20:02 Вбивство студента із Конго Ерітьє: чотири роки минуло, а вироку немає досі. Чому? 19:58 Поблизу Дарахова перекинувся бензовоз. Є постраждалі (ОНОВЛЕНО) Від читача 13:31 Масштабний благодійний захід в Тернополі “GO nail forum” 19:01 Від батарейок, колонки чи ліхтарика: 12 кмітливих способів зарядити телефон без електрики 18:20 Чортків навколішки зустрів загиблого героя Івана Ружила photo_camera 17:30 Мужньо боронив Україну від окупантів: зупинилось серце захисника Сергія Страхоцького photo_camera 16:40 Як у Збаражі гаївки дзвеніли (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 16:05 У Чортківській громаді за народження дитини виплачують додаткових 10 тисяч гривень 15:45 Житловий сертифікат на зруйноване майно (новини компаній) 15:21 На Тернопільщині 9 травня будуть обмеження зі світлом для підприємців 14:45 Чому на клумбах у Тернополі замість квітів – бур’яни photo_camera 14:25 Автосервіси та СТО Тернополя. Ваш автомобіль – наша турбота! (партнерський проєкт) 14:09 На Теребовлянщині реставрують ще один міст: грошей на капітальний ремонт немає 13:25 На Чортківщині Mitsubishi наїхав на підлітків, які катались на мотоциклі photo_camera 12:45 У Тернополі збільшилась плата за паркування та графік роботи майданчиків 12:05 Рада в кілька разів підняла штрафи за відмову від повістки та неявку до ТЦК 11:25 У ТЦК застерігають щодо поширення інформації про місця їх перебування в соцмережах 10:45 У Кременці відкрили меморіал пам'яті 21 героя, які віддали життя за Україну
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up