1000 за вакцинацію: пояснюємо на пальцях, як отримати та де у Тернополі вже можна розплатитися

1000 за вакцинацію: пояснюємо на пальцях, як отримати та де у Тернополі вже можна розплатитися
  • З 19 грудня держава почала перераховувати фінансову підтримку у розмірі 1000 гривень усім повністю вакцинованим громадянам.
  • Ми перевірили, чи зможуть отримати допомогу ті, хто не може пройти ДіяПідпис. Де у Тернополі можна розрахуватися тисячею від держави? Про це у матеріалі.

Виплати на новостворені банківські рахунки вже почалися. Ті, хто ще не встиг подати заявку на отримання коштів від держави, може зробити це до 29 грудня. Ті, хто це зроблять – отримають виплату на першому етапі. Інших методів отримати коштів без Додатку «Дії» наразі немає, однак їх розробляють, щоб всі охочі могли отримати виплату. Про це повідомляють на офіційній платформі «Дія».

Як отримати сертифікат без ДіяПідпис

Щоб отримати допомогу від держави, необхідно пройти повний курс вакцинації, мати додаток «Дія» та підтягнути зелений ковідний сертифікат. Однак ті, хто немає ID-паспорту або закордонного паспорта не зможуть пройти процедуру підтвердження особи для ДіяПідпис. Журналісти «20 хвилин» вже перевіряли, що сертифікат без ДіяПідпис в додатку не підтягується.

Ми спробували зробити це ще раз. У розділі «Послуги» треба перейти до «COVID-сертифікатів». У журналіста «20 хвилин» немає ID та закордонного паспорту, лише паспорт-книжечка. Бачимо повідомлення: «Ви не можете отримати сертифікат, так як у вас у «Дії» відсутні документи, що посвідчують особу…».

Відео дня

Однак все ж тиснемо «Почати». Обираємо пункт «Вакцинація», та відмічаємо, що ми ознайомилися зі змістом заяви та надаємо згоду про передачу даних про себе. Тиснемо надіслати.

Хоча було повідомлення, що сертифікат отримати не вдасться – він все ж з'явився за кілька годин розділі «Мої документи». Щоправда, там немає фотографії. Є інформація про вакциновану особу, дати щеплення, QR-код тощо.

Тепер спробуємо відкрити рахунок в банку для отримання допомоги. Ваш звичайний рахунок не підійде. Необхідно створити спеціальний у одному з банків:

  • А Банк
  • Альфа-Банк
  • Моно
  • ПриватБанк
  • Укргазбанк.

Відкрити цей рахунок можна через додаток «Дія» та обравши ваш банк. Виконуємо інструкції, та з'являється повідомлення, що кошти невдовзі будуть нараховані.

Врешті, за кількаа днів очікувань на створений рахунок надійшла обіцяна 1000 гривень. 

Інструкцію, як отримати допомогу дивіться на відео:

Де можна витратити кошти

Кошти можуть бути витрачені лише на визначені категорії послуг:

  • пасажирські залізничні перевезення в межах України;
  • пасажирські авіаперевезення в межах України;
  • кінотеатри;
  • театри та концерти;
  • музеї;
  • спортивні клуби та фітнес-центри;
  • книжкові магазини.

Кошти мають цільове призначення, тому їх не можна  переказати на іншу картку чи зняти готівку, а лише витратити за призначенням.

Розплатитися можна як в магазині через безконтактний платіж, так і при оплаті товару чи послуги онлайн.

Чи працює це в Тернополі

Ми перевірили, чи всюди в зазначених місцях можна розрахуватися тисячею від держави.

На залізничному вокзалі нам розповіли, що система вже працює. Можна купити квиток як онлайн, так і на касі. Щоправда терміналами для безготівкового розрахунку є не на всіх касах. 

Також можна купити квиток на автобус, як онлайн, так і в касі автовокзалу, розрахувавшись через термінал.

У книжкових магазинах міста теж вже готові, щоб покупці розплачувались через рахунок «єПідтримка». 

У «Книгарні Є» на Валовій вивісили оголошення, що тут працює «є Підтримка». Книги можна придбати як в магазині, так і онлайн. 

Ті, хто розраховується карткою «єПідтримка» у книгарні «Ярослав Мудрий» на Руській отримує знижку – 20%. 

У деяких книгарнях ні оголошень ні вивісок ми не побачили. Але і там система запрацювала. Так у книжковому магазині «Клуб сімейного дозвілля», що в ТЦ «Новус», не було ніяких вивісок з оголошенням, але консультанти розповіли, що і в них можна розрахуватися тисячею від держави.

У кінотеатрах міста теж вже можна розрахуватися тисячею від держави. Про це нам розповіли у кінотеатрі «Злата» на вулиці Івана Франка та кінотеатрі Miromax у ТЦ подоляни. 

З 19 грудня у обласному академічному драматичному театрі теж запрацювала система. Там запрошують усіх охочих на вистави.

А де ви плануєте витратити ці кошти? Проголосуйте!

Не всюди працює єПідтримка

А от з тренажерними та фітнес–залами не все так просто. Не всюди можна розрахуватися коштами, які виділяють за вакцинацію. В деяких залах нам пояснили, що поки ці питання вирішують. Можливо, така змога у них буде. 

У тренажерному залі Plastylin наразі придбати абонемент за кошти держпідтримки не можна. Нам пояснили, що поки не знають, чи буде в них така можливість взагалі. У тренажерному залі Viking також розповіли, що ще не знають, чи буде у них така можливість. Незабаром вони опублікують інформацію на своїх сторінках у соцмережах.  

А от у Workout Hall така можливість є. Платежі вже приймають з 19 грудня. Тому можна оплатити заняття чи персональні тренування. 

Також купити абонемент можна у Get Fit Ternopil. У тренажерному залі є термінал, тому можна купити абонемент. 

У обласному краєзнавчому музеї система теж ще не запрацювала. На касі нам розповіли – ще  немає терміналу для безконтактних платежів. Але з 1 січня можна буде купити за кошти «єПідтримки». Квитки недорогі – 20 грн дитячий, 30 грн студентський та 40 грн – дорослий. 

А ви отримали тисячу за вакцинацію? Куди плануєте витратити? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Аля Шевченко

    Аквапарки де?.....єдина розвага для сім'ї у вихідні......не включили!
  • Udo Eisenstein

    Круто що роздали по тисячі, я вже купив квитки в неті на потяг до коломиї на Новий рік собі та дружині + абонимент в зал golden_gym_ternopil і ще лишилось!
  • Ярослав Бісовський

    Аптека.
  • Олег Кушнір

    В дупу собі запхайте

keyboard_arrow_up