13-річна тернополянка влаштувала в соцмережі екомарафон, щоб змінити планету

13-річна тернополянка влаштувала в соцмережі екомарафон, щоб змінити планету
  • Ідея влаштувати екомарафон в соцмережі Instagram виникла в 13-річної тернополянки Дарини Сліпченко.
  • Дівчина разом зі своїми підписниками вчиться правильно сортувати сміття,  здавати макулатуру, користуватись еко-пакетами та безліччю інших речей, які можуть зберегти природу. 

Дарина Сліпченко - учениця 8-ого класу школи №3 з поглибленим вивченням іноземних мов. Вона дуже любить читати. Улюблені книги - про Гаррі Поттера. Дарина більше п'яти років займається великим тенісом та фехтуванням. 

- Для мене це дві речі, які найбільше захоплюють і надихають, - розповідає Дарина . - Я відвідую змагання, але впершу чергу для мене це задоволення. А вільний час я люблю проводити в колі друзів. Щоб відпочити, я вимикаю телефон і стараюсь або читати книгу, або розділити вільний час з рідними людьми. Я вважаю, що близькі люди створюють настрій і роблять дні приємнішими. 

Все почалось з сміття на вулицях

"Я почала цікавитись екологією зовсім недавно, але точно зрозуміла, що за одним твоїм поліетиленовим пакетом стоїть ціле звалище...", з таких слів Дарина розпочала свій перший в житті марафон. 

- Коли я йшла додому, чи гуляла, почала помічати на вулицях, в парках, що багато хто викидає сміття не в смітники, - розповідає Дарина про те, як виникла ідея марафону. - Мене зачепила ця тема. А після того, як мені вчителька з георгафії запропонувала написати наукову роботу для Малої академії наук України про екологію, то я зрозуміла, що мені пора щось робити. І якось потрібно ділитись з людьми у своєму блозі цікавою інформацію на цю тему.

Марафон в Instagramі

- Суть марафону в тому, щоб люди стали більш обізнаними, - продовжує дівчина. - Адже, можливо, хтось і хоче допомогти природі, але просто не має уявлення про те, як це зробити. Назву для марафону - "Екодора", я придумала випадково. Якщо чесно, то я просто сиділа за столом, пила чай і мені ця назва сама з'явилась в голові. 

Організувала марафон тернополянка в соцмережі Instagram, бо помітила, що зараз більшість часу її однолітків, і старших, проводять саме там. Нікнейм Дарини - @dora.slp.

- І ще це дуже зручна для мене платформа, я уже звикла писати там пости, виставляли фото, - додає дівчина. - Там легко та зручно спілкуватись і розповсюджувати інформацію. 

Сім днів - сім завдань

Марафон розрахований на сім днів. Як каже Дарина, за сім днів виробляється звичка. 

- Ці сім днів це просто настанови для людей, вони допоможуть зрозуміти, що робити далі, які звички їм потрібні, - каже дівчина. 

Завдання для учасників Дарина ставить щодня. Придумує їх дівчина, виходячи з власного досвіду і разом зі своїми підписниками виробляє екологічні звички. Усі завдання, які дає Дарина, цілком реальні і  виконати їх може кожен.

- Навчитись сортувати пластик, або просто доносити сміття до смітника - дуже легко, - продовжує тернополянка. - На мою думку, цей марафон дає людям поштовх робити такі речі і показує на скільки це важливо. У першому завданні я просила учасників марафону фотографувати своє сміття. Суть цього була у тому, щоб показати, що є сміття, яке можна не просто викинути, а віддати на переробку. Я розумію, що люди не звикли викидати сміття у спеціальні контейнери, сортувати. І виходячи з цих проблем я придумую завдання. 

Учасники не лише з Тернополя

До марафону може долучитись кожен користувач соцмережі Instagram, будь-якого віку та з будь-якого міста.  Як каже Дарина Сліпченко, їй дуже приємно, що її ідею підтримали не лише однокласники, чи учні з її школи, або люди яких вона знає. А й ті, кого не знає.

- Є учасники з інших міст. Марафон ще й дає нові знайомства, - додає дівчина. - Від початку марафону кількість моїх підписників збільшилась на 50 чоловік і такий приріст аудиторії за короткий термін дуже класно для блогера. Також, багато хто пише мені, що це круто, діляться своїми враженнями у себе на сторінках в Instagramі. І це поштовх для мене робити щось далі. Дає позитивні емоції. 

За словами Дарини Сліпченко, на семи днях марафон не завершиться. Дівчина згодом збирається його продовжити і час від часу поєднуватиме з іншими проектами. 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Надія Будій

    Даринка - велика молодчинка!

    Проблема надзвичайно серйозна, і ти робиш дуже важливу справу!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:02 Про блуд, зради і церковний шлюб. Отець Олексій Філюк відповідає на гострі питання про сім'ю photo_camera 21:01 На війні загинув захисник з Почаївської громади Віталій Сімора, якого вважали зниклим безвісти photo_camera 20:01 Тернопільські поліцейські отримали нові авто 19:04 У кого можуть вилучити авто, за новим законом про мобілізацію Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 18:03 У Тернополі відкрили виставку до річниці першої згадки про місто photo_camera 17:30 Новий закон про мобілізацію: розʼяснення про те, що зміниться 17:05 Скільки коштує орендувати електросамокат у Тернополі: порівняли тарифи та умови photo_camera 16:25 Тернопільська модель, студентка ЗУНУ Маріна Міжонова здобула титул Miss Supranational 15:55 Президент підписав Закон про мобілізацію 15:40 Тарифи підняли, а людей не спитали! Тернополяни скаржаться на управителів будинків 15:10 Помер український письменник та громадський діяч Дмитро Капранов 14:35 Газопостач на Тернопільщині завищував ціни, тепер має повернути майже півмільйона у бюджет 13:55 У Тернополі організовують перший ековелопробіг 13:15 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled 12:35 У Тернополі чоловік продавав наркотики під виглядом електронних сигарет 12:01 Яку роботу пропонують в Тернопільському центрі зайнятості 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up