Партнер рубрики Події

14 березня: яке сьогодні свято і чим цей день запам’ятався в історії

14 березня: яке сьогодні свято і чим цей день запам’ятався в історії
  • 14 березня в Україні відзначають День українського добровольця, а віряни вшановують пам'ять святого Бенедикта.
  • Іменини святкують люди з такими іменами, як: Михайло, Олександра, Ростислав, Надія та інші.

День українського добровольця

Щорічно в Україні відзначають День українського добровольця. Відповідну постанову Верховна Рада ухвалила 17 січня 2017 року.

Саме цього дня 2014 року перші 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану прибули на полігон Нові Петрівці з метою формування першого добровольчого батальйону для захисту України від російської збройної агресії.

13 квітня 2014 року – початок антитерористичної операції на сході України. Бійці добровольчих батальйонів взяли активну участь у першому етапі її проведення і не допустили просування противника вглиб материкової України.

Відео дня

Пам’ять святого Бенедикта

14 березня в церковному календарі — день пам’яті святого Бенедикта. Народився в Нурсії. Ще в дитинстві його відправили до Рима, де він навчався. Коли юнаку виповнилося 20 років, він зрозумів, що не хоче залишатися в місті. Йому набагато ближче були самотність та благочестиве життя. Тому Бенедикт пішов до невеликого поселення в горах.

Через деякий час поселився у печері, де прожив три роки. За цей час багато людей приходило до нього за благословенням. А коли помер настоятель місцевого монастиря, то люди попросили Бенедикта зайняти його місце. Та святий запровадив настільки суворі правила для ченців, що вони зовсім не сподобалися людям. Тому він знову оселився в печері.

До Бенедикта приходили учні з різних куточків країни. Він розділив їх на 12 груп і поставив на чолі кожної настоятеля. 530 року оселився на горі Кассіно, де незабаром заснував свій монастир. Згодом він сформував відомий орден бенедектинців. Помер 547 року в Кассіно.

День ангела 14 березня

Іменини за новим календарем сьогодні святкують Михайло, Ростислав.

Іменини за старим календарем відзначають Антон, Василь, Веніамін, Іван, Михайло, Нестор, Олександр, Петро, Ян, Олександра, Антоніна, Ганна, Дарина, Євдокія, Мотрона, Надія, Ольга.

Талісманом людини, народженої 14 березня, є берил. Один з найбільш незвичайних каменів у світі. Відомий з давнини, його широко використовували єгиптяни, особливою популярністю прикраси з берила користувалися у цариці Клеопатри.

Цього дня народилися:

  • 1937 рік — український режисер та актор Володимир Савельєв;
  • 1940 рік — перекладач, письменник, літературний редактор Шовкун Віктор Йосипович;
  • 1970 рік — український хокеїст і тренер Віталій Литвиненко.

Читайте також:

Сьогодні, 10 березня, в Україні відзначають День Державного гімну

На Тернопільщині відкрили чотири меморіальні дошки загиблим героям

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up