Партнер рубрики Події

19-річна тернополянка створила рукавицю, яка говорить через смартфон

19-річна тернополянка створила рукавицю, яка говорить через смартфон

"Я говорю замість тебе" - випускниця технічного коледжу Тамара Вощило створила рукавицю та програму, які перекладають мову жестів.  

 

Щоб рукавиця працювала, потрібна спеціальна програма, яку Тамарі допомагав написати її викладач Андрій Недошитко. 

- Працює ця програма так - людина одягає рукавичку, - пояснює Тамара. - Перед користуванням потрібно включити bluetoоth на телефоні і створити пару між цими двома пристроями. На кожному пальці є датчик. Мікроконтролер зчитує дані з датчиків, обробляє інформацію та передає її на мобільний телефон. 

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

Кожен жест має свій порядковий номер, який записаний і в рукавичці, і в програмі. Коли на телефон приходить порядковий номер, то можна почути фразу, яка закріплена за цим номером. Кожен може індивідуально під себе запрограмувати і жест, і фразу. Рукавиця живиться або від павербанку, або від телефону. Програма підтримує українську мову, але не всі телефони її відтворюють. 

Винахід став дипломною роботою

Спочатку рукавиця - ISIOY ("Я говорю замість тебе" - прим. ред) була курсовою роботою дівчини, а потім - дипломною. Дівчина отримала диплом молодшого спеціаліста з напрямку "Обслуговування компʼютерних систем та мереж". Кілька днів тому подала документи на вступ в технічний університет.

- Почалась уся історія на третьому курсі коледжу, - розповідає Тамара. - Я прийшла на першу пару - мікропроцесорні системи. Викладач Андрій Недошитко тоді сказав, що в кінці навчального року має бути захист курсового проекту. І потрібно зробити готовий робочий макет. 

Навів приклад - розумний дім, керування світлом через гаджет. Викладач дав студентам кілька днів на роздуми, щоб вони визначились з проектами. Дівчина каже, що не знала що робити, бо було безліч думок, ідей. 

- Але чи реально було їх всі зробити, я не знала, - продовжує Тамара Вощило. - Подала ідею з цією рукавицею. Викладач схвалив і ми сіли разом над нею працювати. В курсовому проекті вона була більшою - до ліктя. Все б нічого, але там була одна проблема - дуже ламкі дротики. Я не знала, які дротики брати і взяла від інтернет-кабелю.

Курсову дівчина захистила і разом з викладачем вони вирішили, що дороблятимуть проект на дипломну роботу. 

- Ми розібрали стару рукавицю, бо нових деталей у нас не було, - пригадує студентка. - І почали створювати нову. Спочатку витравили, тобто розробили, плату. І зібрали все разом, взяли нові дротики, які не так часто ламаються. 

Ще одна проблема рукавиці, яка відійшла на другий план, але все-таки вона важлива - неточні датчики. Бо вони також розроблені самостійно.

- Просто, коли я подивилась на ціну одного датчика - 700 гривень, а мені потрібно було пʼять, то вирішила, що краще зроблю сама, - каже дівчина. - Один датчик обійшовся в 15-20 гривень. Дешевий, але не дуже якісний. Тому, все таки, хочу купити хороші датчики. 

- Коли був курсовий проект, ми орієнтувались на мову жестів, - каже Тамара Вощило. - Тобто були запрограмовані жести для глухонімих людей. Зараз ми орієнтуємось на людей, які навіть тимчасово не можуть говорити і не знають мови жестів. І такі люди можуть створити свою мову жестів. Тобто, ця рукавиця підходить в обох випадках. 

На створення рукавиці дівчина витратила 200 грн та чотири дні. Якщо б дівчині не довелось самій робити датчики, а мати уже готові - то на рукавицю пішло б менше часу. 

В планах юної винахідниці та її викладача підлаштувати цей проект під пацієнтів у лікарнях, в яких робоча одна рука. 

- Уявіть - людина зробила жест, а медперсонал отримав чи дзвінок чи повідомлення - крапельниця закінчилась чи подайте води, - каже дівчина. - Це також можливо. Для цієї рукавиці є багато роботи - нею можна замість джойстиків грати в ігри. Просто потрібна відповідна програма. Навіть є думка, що нею можна керувати квадрокоптером замість пульта керування. 

Це поки єдина розробка дівчини. Але, як розповіла Тамара, зараз в технічному коледжі створюють команду з викладачів та студентів, які займатимуться подібними розробками. 

- Але проблема в тому, що ми не знаємо чи потрібні людям ті ідеї, які ми маємо, - каже винахідниця. - Тобто було б добре, якби до нас звернулись і сказали, який продукт точно потрібен. 

Грає у театрі
- Я з дитинства любила розбирати різні схеми, - каже Тамара Вощило. - Мене тягнуло до цього - щось розібрати, подивитись. У мене є старший брат і ми разом любили щось розбирати. У нього теж технічна освіта. 

В дитинстві дівчина разом з татом їздила на риболовлю. А якусь жіночу роботу, як каже сама Тамара, вона не дуже хотіла робити. 

- Спершу я хотіла вступати у театральний, але я тоді закінчила лише девʼять класів в школі №11, - розповідає дівчина. - І на той рік не було набору в театральний. А до 11-ого класу я не хотіла вчитись. Почала розглядати інші варінати - кухар, лікар. Мама не хотіла, щоб я була лікарем. 

До перукарства чи чогось подібного у Тамари душа теж не лежала. Отже, лише один варіант - йти по стопах брата. 

- Але наприкінці першого курсу ми пішли на екскурсію в музей політвʼязнів, - продовжує Тамара. - І під час екскурсії до мене підходить екскурсовод і питає, чи я не хочу грати в театрі. Це мене насторожило, бо просто так нічого не буває. 

Дівчина з тим чоловіком ні про що не домовились, але вона залишила номер свого телефону. 

- Потім було літо, ми з сімʼєю вирвались на кілька днів у Карпати, - пригадує Тамара. - А коли повернулись, до мене зателефонували і сказали, що за два дні до вистави від ролі відмовилась акторка. І пропонують цю роль мені. І зараз я уже три роки граю в театрі-студії "Сузір'я".

Минулого року цей театр отримав звання народного. Хоча жодного актора з відповідною освітою - немає.

- Але наш режисер 40 років пропрацював у театрі в Копиченцях і він знає свою справу, - додає Тамара.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (30)
  • Анонім

    І так розберемо даний виріб . 1 . Живлення з фото я так дивлюся  від батарея типу "Крона" ,а це вчорашній день оскільки зараз є DC\DC повишаючі конвертори ,а це означає ,що можна було використати акумулятор на 3,7 В ,що дозволило б живити цю рукавицю тижднями без підзарядки ,а цієї "Крони" хватить лише на 2 дні в кращому випадку . 2. Що значить "Руквиця живиться від телефону або павербанку це ж додаткові дроти і купа нюансів . 3 . "Все б нічого, але там була одна проблема - дуже ламкі дротики. Я не знала, які дротики брати і взяла від інтернет-кабелю" .Дроти від інтернет _ кабелю ламаються ще гірше оскільки є одножильними і не призначені для багаторазового згинання . З макету видно ,що на платі не передбачено кріплення жгута до плати ,а це означає  обрив дротів . Жгут стягнутий стяжками ,котрі мають гості краї ,а це означає ,що людина може пошкодити руку . Не розумію ,що міщало стягнути провода кусками термоусадки . 4. А де корпус до цієї плати? Де кріплення батареї ? Як можна експлуатувати даний виріб ,коли плата замотана в тканину .А ,що Тамару в коледжі не вчили ,що є такі "подруги" , які називаються статика , волога ,і як треба з ними дружити .  А як щодо захисту від механічного впливу ,і електромагнітної сумісності .Я так дивлюсь основи конструювання у Тамари шкутильгають . Мене дивує куда екзаменаційна комісія дивилася ,коли розглядала даний виріб без корпусу ,без кріплень жгута до плати , з сумнівним живленням приладу . Не розглядався такий параметр ,як надійність виробу ,котрий  вона планує застосовувати в медицині . Звичайно можна похвалити Тамару ,що у неї є такі ідеї ,але якщо вона планує виріб для медицини ,то до конструювання приладу треба підходити з усіх сторін і з відповідальністю .

    Piter Savka reply Анонім

    Ти наш Енштейн !!!  Для курсового проекту цього хватає повністю. А на дипломний думаю все буде перероблятись і буде набагато краще.

    Анонім reply Piter Savka

    Це ж елементарні речі котрі їй мали зауважити викладачі ще на етапі курсового . Я коли захищав свій диплом то щоб виріб був без корпусу це рахуй був приговор та і  хер би хто допустив таке до захисту . І у мене курсач ліг в основу дипломного ,і так само були зауваження до приладу ,що було  потім враховано на дипломному проекті ,але у мене корпус приладу був  . Як можна загортати плату з дротами в тканину у мене просто шок .

    Piter Savka reply Анонім

    Ти де сі вчив ??

    Люся Інокентіївна reply Piter Savka

    Це уже дипломна робота. Вона її захистила.

    Молодець, дівчина.

    trubamaniac reply Анонім

    Хлопче, агов! Це ж тільки експерементальний прототип далекий від практичного використання,мало того зроблений з того що вдалось придбати для економії бюджету. Тут головне їдея, та загалий напрямок "винаходу". Там більш, такіми речі роблять хлопці, а те що це робила дівчина(хоч і не сама), я здивований ще більше.

    Анонім reply trubamaniac

    Мені цікаво у неї і в технічному завдані все так було прописано ,як зроблено на практиці.  Саме основне хто їй затвердив це технічне завдання .

    Анонім reply trubamaniac

    Ну і що з того ,що це експерементальний прототип елементарні речі мали бути дотримані . На скільки я знаю на дипломну роботу має бути представлений виріб в корпусі де має надійно кріпитися плата ,елементи  живлення . Розрахований цей корпус в даному випадку має бути на захист від вологи хоча б ІР54  , плата  має бути полакована , вивід USB має бути виведений так ,щоб було зручно при експлуатації ,при цьому гніздо USB має бути захищене від потрапляння пилу і вологи ну і таке подібне .Це основні вимоги навіть якщо це експерементальний прототип . Вона ж планує цей виріб застосовувати в медицині , а там вимоги самі знаєте які . Якщо ви думаєте ,що політех її навчить цим елементарним речам ,то ви конкретно помиляєтесь . Там напевно і викладачу на то всьо було пох..... ,головне щоб якось працювало . Я прикидаю ,як на захисті диплома вона боялася щоб щось не відвалилося в процесі демонстрації .

    тойво reply Анонім

    не умнічай.для прототипу і того достатньо.

    а потім буде видно.

    до застосування в медицині ше дуже далеко,і наявність корпусу діло десяте.та і то все можна запакувати між двома рукавицями і товщина того буде 1мм.все бу4де залито просто герметико

    м.

    то коли діло дойде до серійного виробництва.

    Анонім reply тойво

    Тут навіть діло не в виробництві ,а в самій культурі монтажу . Ти хоч таких речей не говори ,що можна між двома рукавицями запакувати, без корпусу все то діло герметиком заляти . Ще цій дівчині такі речі можна простити ,а тобі" дипломованому електронщику", котрий "вчився" по методичкам політеху на спеціальності  біотехнічні ,та медичних апарати і системи  такі речі говорити це плювати на власний диплом ,якщо він звичайно є . По твому коменту видно як тебе політех навчив . Ти ж сам показуєш своє лице .

    тойво reply Анонім

    значить повтоюю ше раз.схему технологічно можливо зробити товщиною 1мм і зменшити в розмірах.видно шо юзається ардуїна,яка досить велика і займає багато місця.

    з живленням тоже не проблема.береться плоский аккумулятор 3,7в 300маГ.



    культура монтажу,значить пояснюю 3й раз (для тих хто в танку).

    для захисту диплома в коледжі! того хватає повністю.

    купа студіків які закінчили той коледж,насилу би змогли  самі спаяти 2 дрота докупи..і які після того коледжу йдуть на стройку працювати чи шкарпетками на базарі торгувати.



    млять набігло купа "чимось невдоволених"...

    Анонім reply тойво

    Короче кажучи з тобою все ясно . Тут навіть без коментарів .
  • Anviguk

    Молодець. Навіть якщо вже таке є. Сама зробила і крапка!

    Анонім reply Anviguk

    Так ,що там було робити -взяла готовий модуль Arduino і модуль bluetoоth і купа дротів до цих модулів

    trubamaniac reply Анонім

    "Язиком робити" кожен може, а взяти самому щось подібне зробити руками? Це-дівчина, і я цим фактом ще більше здивований, звичайно, керівник допомогав, але тим не менш...
  • Бєлозьоров Олександр

    Вже років 5 як це винайшли студенти з України і виграли всеможливі конкурси, враховуючи дуже престижну виставку в Австралії.

    http://www.segodnya.ua/ukraine/ukrainckie-ctudenty-poluchili-ot-microsoft-priz-v-25-tycjach-dollarov-za-perchatku-perevodchik.html

  • Piter Savka

    І кому такий винахід буде потрібний ? І я шось сумніваюсь що ті датчики коштують 700 грн. Шо це за такий датчик ?

    Анонім reply Piter Savka

    Я теж думаю ,що виріб сирий . Краще б вона взяла тему "Розумний дім" там варіантів купа , а геморою меньше

    тойво reply Анонім

    то залежить від того на якій кафедрі політеху вона буде вчитися.рукавиця для біомедичної кафедри.

    розумний дім (а тих систем зараз просто дофіга є і шось нове розробляти часто немає змісту) то кафедра електротехніки.



    а на біомедицині (сам там вчився) є купа варіантів що можна придумати.

    Анонім reply тойво

    Що на тій біомедицині можуть навчити . Мені колега розказував  , що там навіть відсутні сучасні медичні прилади по котрим вчать , а якщо і вчать ,то це обладнання часів СССР і вже списане по 2 рази , а предмети це взагалі ж......а елементна база 80-х років , сидиш і проектуєш на міліметровці гібридну мікросхему це просто п......ц . Які там можуть бути варіанти 3 роки вчиш шкільне г....... ,а 2 роки тобі забивають баки математичними моделями ,чорними ящиками ,кристалічними градками ну і так далі , а на дипломі вимагають реального приладу .

    trubamaniac reply Анонім

    Кому той "розумний дім" потрібен? Конкурентів безліч. А з практичної точки зору, багато чого "розумного" можна створити і самому. А тут - досить оригінально.

    Анонім reply trubamaniac

    Ви помиляєтесь щодо теми "Розумний дім" . Зараз багато новобудов ,а там ідей для втілення купа . Пох.... на конкурентів є такі ідеї ,що конкуренти хай накриються одним місцем . Що в цій рукавиці оригінального -проект сирий і потребує єлементарних змін ,котрі ще мали бути реалізовані на стадії розробки . Ще раз кажу живлення від мобіли це просто п...... в користувані .Це так для показу можна ,а на практиці це п......ц , обрив USB кабеля і куча матюків при експлуатації .

    тойво reply Анонім

    яких ідей?тисячі фірм тим займаються,а профіт так собі..



    про живлення від мобіли - от якраз для показу принципу дії того і достатньо.

    Анонім reply тойво

    Ще раз кажу ідей повно просто треба мозок включати  де практично можна застосувати . Щодо живлення рукавиці від мобіли  це повна фігня навіть для демонстрації оскільки це вже втрачає свою актуальність і зміст приладу .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up