День в історії, 22 квітня: Міжнародний день Матері-Землі

День в історії, 22 квітня: Міжнародний день Матері-Землі

Міжнародний день Матері-Землі відзначається, починаючи з 2010 року, щорічно 22 квітня. Встановлено Генеральною Асамблеєю ООН в 2009-му році 

У резолюції наголошується, що термін «Мати-Земля» загальноприйнятий у багатьох країнах, що він відображає залежність між планетою, її екосистемами і людиною.

Пропонуючи всім державам-членам ООН, міжнародним і неурядовим організаціям відзначати «Міжнародний день Матері-Землі», Генеральна Асамблея звертає увагу на те, що свято День Землі вже щорічно відзначається в багатьох країнах. За деякими даними цей Міжнародний день виник на основі «Дня дерев», що відзначався раніше у США.

Події цього дня:

У 1216 році завершилася найбільша у давньоруській історії міжусобна битва на річці Липиці (біля Юр'єва-Польського), в якій загинуло близько 20 тисяч чоловік.

Відео дня

В 1760-му музикант-бельгієць Жан-Жозеф Мерлін на одному з музичних вечорів у Лондоні вперше продемонстрував роликові ковзани.

1838 року пароплав вперше перетнув Атлантичний океан.

1864 рік — у льодах Фінської затоки стало до роботи перше у світі парове судно криголамного типу "Пайлот" (Росія).

1915-го — в ході 1-ї Світової війни під час атаки біля міста Іпр (Бельгія) на шестикілометровій ділянці фронту німці вперше застосували отруйний газ.

У 1921 році міська влада Чикаго вирішила штрафувати на суму від 10 до 100 доларів жінок, які з'являтимуться на вулицях у коротких спідницях і з оголеними руками.

1952-й — підрив атомної бомби в штаті Невада став першим ядерним вибухом, який показали по телебаченню в прямому ефірі. 35 мільйонів американців стали свідками прямого репортажу з випробування ядерної бомби в Неваді.

1969 рік — у Х'юстоні (США) проведена перша пересадка ока людині.

1972 року перші люди, що перетнули Тихий океан на весловому човні (Сильвія Кук і Джон Файєрфакс), прибули до Австралії після перебування в океані протягом 362 днів.

Народилися:

У 1870 році — Володимир Ленін (Ульянов), російський та радянський політичний і державний діяч, революціонер, публіцист, лідер партії більшовиків, філософ-марксист, один із ініціаторів та організаторів червоного терору.

В 1944-му народився Стів (Джеймс Стівен), американський мільярдер, авіатор, мореплавець, мандрівник.

1956 рік — Наталія Сумська, українська акторка й телеведуча (з 1997 року – на сцені театру ім. Франка). Народна артистка України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка.

1982-й — Кака (Рікардо Лейте), бразильський футболіст, півзахисник "Реалу" та національної збірної. Чемпіон світу 2002 року, володар Кубка чемпіонів і "Золотого м'яча" в 2007-му (у складі "Мілана").

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up