Партнер рубрики Події

25 мільйонів витратили на Ситуаційний центр у поліції. Звідки гроші і чому їх не можна було дати на дрони

25 мільйонів витратили на Ситуаційний центр у поліції. Звідки гроші і чому їх не можна було дати на дрони
  • Аби провести експертизу ДНК, відтепер не потрібно їхати до столиці чи іншого міста. Все зроблять на місці, і за півтори години буде результат.
  • Чи шукатиме поліція ухилянтів, а також їхні авто за допомогою надсучасного відеообладнання, — читайте.

Новий Ситуаційний центр з надсучасним обладнанням, яке допомагатиме оперативно розкривати злочини, шукати викрадені авто та дітей, що загубились, а також ідентифікувати будь-яку особу та автомобілі, презентували у поліції Тернопільщини.

 

Гроші — з трьох бюджетів

Поки що переобладнання та облаштування обійшлось у 25 млн грн., повідомив «20 хвилин» очільник поліції Тернопільщини Сергій Зюбаненко. Поки що, бо не виключено, що невдовзі до системи не додаватимуть нові камери, а це потягне нові витрати. Кошти виділяли із державного, місцевих та обласного бюджетів. Чи отримають за це певні превенції владні структури, чи закриватиме поліція тепер очі на їхні огріхи та зловживання і чому ці кошти не можна було спрямувати на допомогу армії, — відповів на запитання «20 хвилин» Сергій Зюбаненко.

Відео дня

Ситуаційний центр тепер займає практично весь перший поверх приміщення головного управління Нацполіції в області. У холі монітор, де одна одну змінюють фото з інформацією про загиблих героїв. Попереду — стійка з черговим. За ними — кімната прийому громадян. Й одразу поруч — дитяча ігрова кімната, де вашу дитину припильнують, доки дорослі перебуватимуть у справах, в яких прийшли до поліції. Тут килимове покриття та мінімум безпечних меблів. А також все приладдя для малювання і іграшки — для діток різного віку і статі. До речі, з іграшкових автомобілів, яких тут чимало — тільки поліцейські.

Стіни у всіх приміщеннях — скляні. Тому всі, хто перебувають у Ситуаційному центрі, бачать, що відбувається навколо.

За дитячою кімнатою — нова ДНК лабораторія. Працює вона від грудня минулого року. І якщо раніше для ДНК досліджень потрібно було їхати до столиці чи інших великих міст, відтепер ДНК протестують на місці. І результат буде через півтори години. Гроші для облаштування 32 лабораторій в різних містах України виділяв уряд США. Зокрема й для Тернополя. 

Від початку повномасштабного вторгнення ДНК дослідження стало вкрай необхідним для ідентифікації зокрема і безвісти зниклих військових. Взірці відбирають на місці, у лабораторії. Це може бути кров, тканина, волосся чи кістка. І особу за цими зразками ідентифікують.

Праворуч від входу розташовані приміщення служби 102. Тут щодня приймають по 800-900 звернень, половина яких стосується Херсонщини, адже саме у Тернополі від початку повномасштабного вторгнення фіксують всі виклики і з цієї області.

 

Працює після поранення

Серед операторів — тернополянин Назар Вікторовський. Чоловік втратив обидві ноги під Бахмутом, а зараз стажується для роботи у службі 102 поліції. Кажуть, так він може бути корисним, а в поліції тепер створені всі умови для працевлаштування осіб з інвалідністю. Тут є інклюзивні вбиральні та відсутні всі пороги, аби люди з обмеженими можливостями могли безперешкодно пересуватись приміщенням.

— Я працював машиністом тепловозу, рік був за кордоном, але вже 28 лютого 2022 року пішов добровольцем, — розповів Назар Вікторовський. — Влітку 2022 року втратив ноги, пройшов курс реабілітації та протезування у Нідерландах. Друзі підказали, що є така вакансія у поліції, я одразу погодився, бо роботу важко знайти.

Про поранення, яке отримав, Назар розповідає дуже стримано. Перебував на 2 поверсі у приміщенні містечка Часів Яр, поблизу Бахмута. Будинок обвалився, Назар провів під завалами 19 годин. Але, каже, Бог допоміг, і його витягли.

— Щоправда, кінцівки не врятували, але я радий, що залишився живим, — каже Назар і вперше посміхнувся, — тепер можу повернутись до роботи. Мати гарну роботу і бути корисним.

Поруч зі службою 102 — зброярня, до якої потрапити без спеціальних засобів неможливо. Тут потрібно пройти кілька етапів ідентифікації, зокрема й фейсконтроль.

Далі коридором, як кажуть у поліції, — серце Ситуаційного центру. Тут великий монітор — у всю стіну, навпроти — кілька десятків працівників за спеціальними комп’ютерами. На великий монітор стікається інформація зі всіх камер, які працюють в області.  

Журналістам показали, як все працює. Скажімо, якщо зникла дитина, в комп’ютер завантажують її фото та опис, і система шукає за камерами, де зараз може бути згуба. Викрали авто, — завантажують дані і, як доводить практика, ефективність пошуків стовідсоткова. Сталась ДТП — тепер, скажімо, неможливо буде непомітно помінятись місцями з водієм чи, приміром, зняти номери з авто або змінити його положення. Водій утік з місця аварії, авто встановлять буквально за лічені хвилини. Камера має здатність збільшувати чи наближати зображення майже у півсотні разів, причому якість від цього не страждає. Скажімо, якщо взяти зображення камери, розташованої навпроти Надставної церкви, нам показали в режимі онлайн все, що коїться в  Кутківецькому лісі, на Дальньому пляжі чи Водній арені.

 

Чи шукатимуть на відео ухилянтів?

Повертаємо в інший бік — парк «Топільче». Тут зображення можна збільшити і розгледіти буквально все, що відбувається біля кожного дерева. Нам, до прикладу, показали кожного валютника на центральному ринку і чим вони займались в той момент. Результати вражають, адже чітко видно кожен рух, кожну дію та обличчя людей, яких, за потреби, без проблем ідентифікують. До речі, всі дані з камер архівуються і зберігатимуться близько 40 років.      

Якщо говорити про результати, як все працює на практиці, — за допомогою нової техніки оперативно вирахували місцевих «підривників», які, вимагаючи чималі суми, закладали вибухівку. Знайшли чимало дітей та викраденого транспорту. Якщо свідки на ДТП, приміром, запам’ятали лише марку авто і її колір, всі дані введуть в систему, і на монітор видасть абсолютно всі авто за цими даними, які побачать всі камери в області.

Чи шукатиме поліція ухилянтів, а також їхні авто за допомогою надсучасного відеообладнання, — поцікавились журналісти.  

— У нас справді робота проводиться, ми залучені в розшук і зараз на перших місцях у державі за кількістю знайдених, — каже Сергій Зюбаненко про тих, хто ухиляється від мобілізації. — Але я не вважаю, що нову систему потрібно використовувати на таке. У нас буде багато роботи. 24/7 система працює, щоб встановити особу і затримати її, а не займатись ухилянтами. Я думаю, що це питання другорядне і не акцентував би на цьому увагу.

Залучати людський ресурс та потужності системи, аби відшукати тих, хто ухиляється від мобілізації, Сергій Зюбаненко вважає недоцільним. І, як каже сам: як людина заховалась і не виходить з хати — її не знайдуть. А як ходитиме вулицями — його і так затримають.

 

Де взяли 25 мільйонів?

— На облаштування ситуаційного центру використали 25 млн грн., це розумні кошти, які ми отримали з трьох джерел фінансування: державного бюджету, місцевих і обласного, — повідомив Сергій Зюбаненко. — Потрібно було не тільки закупити систему та встановити її, а й підготувати приміщення, аби все повноцінно функціонувало. Всі закупівлі є в системі «Прозоро». Якщо порівнювати це з іншими системами безпеки, ця в рази дешевша, адже ми максимально залучали вітчизняних спеціалістів-виробників програмного забезпечення. Зрозуміло, що сервери, відеостіну не можна закупити в нас, тут європейські та американські виробники. Але ми все максимально здешевили.

Система не розрахована на те, що її запустили і вона працює. Вона постійно розвивається й удосконалюється. Скажімо, сюди мало не щодня долучатимуть нові камери, відповідно, проект зростатиме у вартості.

— Чи потрібно було це робити в такий час? Я вважаю, що так, адже залучені кошти не могли бути використані на інші потреби, — наголошує Сергій Зюбаненко. — До прикладу, — ми починали втілювати все з серпня 2023 року. Зрозуміло, що бюджети вже були розподілені наприкінці 2022 року — як на капітальні, так і на поточні видатки. Зрозуміло, ці кошти на Тернопільську область не були передбачені. Була необхідність перерозподілити ці гроші на інші області центри. Скажімо, з регіонів, які на той час були окупованими.

Ці кошти — цільові, і вони не могли бути використані на інші потреби, — наголошує пан Зюбаненко.

Щодо фінансування проекту органами місцевого самоврядування — воно раніше було не просто мізерним, а відсутнім взагалі. Пан Зюбаненко каже, що має з чим порівняти, і в інших областях, де раніше служив, програми були прийняті, а на потреби поліції виділяли в рази більші суми.

 

Чи підуть на поступки владі?

— До 2024 року, як і всі організації, ми сплачували ПДФО, наші підрозділи сплачували його в ті громади, де розташовані, — каже Сергій Зюбаненко. — А це близько 180 млн грн. в рік. Існують безпекові проекти в нашій державі, де керівники спілкуються з мерами і головами рад: якщо ми ці кошти сплачуємо, то чи маємо моральне право попросити не для себе, а для втілення в цих же громадах безпекових проектів? Поліцейський громади, камери відеоспостереження, поставити охорону в школах, де діти навчаються. Ми перевірили, на що витрачаються кошти з нашого ПДФО: зокрема на бруківку і премії чиновникам. А не на дрони і ЗСУ. То мав я моральне право звернутись до мерів і голів громад та запропонувати зробити у нашому ж місті безпековий проект — на наші ж кошти?

Якби ці кошти можна було скерувати суто на потреби армії, це зробили би. Але там прийняті свої програми з обороноздатності, і вони фінансуються, запевняє Сергій Зюбаненко. А якщо безпекова ситуація в місті буде на високому рівні — це великий плюс і для влади.

Проте вдячність за допомогу у втіленні безпекового проекту ніяк не позначиться на тому, що, скажімо, на певні дії влади закриватимуть очі, запевнив Сергій Зюбаненко.

— Давайте тут відверто: мухи окремо, котлети — окремо. Ніякої поблажливості бути не може, — запевнив Сергій Зюбаненко. — І ви самі зараз це і по нашому спілкуванню зрозумієте, що є питання, і по бюджету зокрема, та й за іншими темами.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Андрій

    Ліпше допомоглиб на війні проти підерів ,а не мусарам фігню закупляти
  • Читач45

    Багатотисячна банда ухилянтів-хабарників.
  • 1 Jurist

    Рагулі…
  • Olesia Orlowa

    Все для вас , а люди самі себе захищають

keyboard_arrow_up