30 років в ефірі: телекомпанія TV-4 святкує ювілей. З чого все починалося та як працює команда

30 років в ефірі: телекомпанія TV-4 святкує ювілей. З чого все починалося та як працює команда

Свою 30–ту річницю святкує інформаційно-розважальний телеканал TV-4. Він став першим недержавним телеканалом у західному регіоні України. Як створювали телекомпанію та яких висот досягла команда – про це у нашому матеріалі! 

Історія створення телеканалу розпочалась у далекому 1991 році. Важко уявити, але тоді на Тернопільщині можна було «зловити» лише три телеканали. TV-4 став четвертим, який могли бачити тернополяни. Він став першим недержавним регіональним телеканалом – розповідає гендиректор каналу Юлія Винокур. 

– Глядачі могли бачити лише три телеканали в ефірі – два українських та один російський, – розповідає Юлія Винокур. – Наш телеканал став четвертим у регіоні. Засновник телеканалу Андрій Гнатюк зібрав команду ентузіастів. Було чимало труднощів, починаючи з пошуку людей в команду і технічними питаннями, і закінчуючи пошуком контенту.

Відео дня

Сигнал частково покривав і сусідні області. Глядачі полюбили канал через авторські програми та зарубіжні фільми, серіали і мультфільми, які перекладала команда TV-4. Лише одиниці мали вдома відеомагнітофони та піратські касети з одноголосим перекладом. Те, що тепер можна подивитися зарубіжні фільми в якісному українському перекладі – годі було і мріяти, але це стало реальністю. 

Першою телеведучою та диктором каналу стала Ганна Поцалуйко. Вона виборола цю можливість на кастингу, а охочих стати обличчям телеканалу було чимало – приблизно 300 учасників.  

Як створюють авторські програми

Чимало авторських програм полюбили тернополяни. Деякі стали настільки успішними, що залишились і до наших днів. Над їх створенням працювали десятки людей – оператори, режисери, журналісти, телеведучі, постановники, інженери.  

– Одна з найпопулярніших програм, яка є і нині, – «Наші вітання», де можна привітати іменинника та замовити пісню, – розповідає головна редакторка телеканалу Наталія Стецюк. – Пригадую, як це було раніше... Черги стояли від вулиці Сагайдачного до Драмтеатру. 

Всі хотіли, щоб про них згадали в телеефірі. Писалась програма дуже довго. Тоді треба було спершу записати програму на касету. 

– Все відбувалося в реальному часі, – додає ведуча програми «Наші вітання» Тетяна Гриценко. – Я вітала людину і чекала, доки пролунає пісня, адже вона має записатись на касету. Після цього вітаю наступну людину і лунає наступна пісня. Бувало таке, що це тривало з ранку до самого вечора. На свята долучали кількох ведучих, бо треба було записати сотні вітань. Ця програма є і нині.

Згодом з’явилась програма «Погляд зблизька». Це ще один «довгожитель» телеканалу. Через рік після створення телеканалу з’явилася й інформаційна програма «Провінційні вісті». 

– Всі ресурси каналу були направлені на цю програму, – каже Наталія Стецюк. – Спершу сюжетів було небагато, але вони були довгі та емоційні. З часом потреби змінювали, змінювався стиль подачі. Згодом ми вийшли в прямий ефір. До нас часто звертаються глядачі, надсилають свої відео. В нас є ранковий прайм–тайм на новини. Зазвичай всі звикли, що новини мають бути ввечері. Але в нас виявилося, що значна частина людей хочуть дізнаватися актуальну інформацію ще й зранку.

Телеефір жителі області можуть бачити не лише по телевізору, а і в режимі онлайн. Трансляції часто дивляться ті, хто виїхав за кордон. Люди хочуть знати, що відбувається у їх рідному місті чи селі. 

– Ми намагаємося залучити аудиторію різного віку та інтересів, – продовжує головна редакторка. – Є дитячі програми, програма про здоров’я, аналітичні програми. Ми регулярно проводимо дослідження та опитування, щоб знати потреби нашого глядача.

Співпрацюють з іноземними колегами

Чимало програм та проєктів з’явились завдяки співпраці з іншими українськими та зарубіжними медіа. 

– У нас є великі грантові проєкти, які ми реалізовуємо завдяки співпраці з ЄС, США. Це «Реальні справи», «Хто, як не ми?», «5 хвилин на добру справу», – розповідає Наталія Стецюк. – Ми завжди відкриті до співпраці. В 2002 році ми співпрацювали з американською телекомпанією та двічі їздили до Штатів. Це зовсім інші формати, інші подачі. Ми і досі дружимо. Нам це дало багато нового. Після цих поїздок ми вперше вийшли до прямого ефіру. Ми не знали, як це зробити технічно, як це має робити журналіст, було чимало питань, але ми не побоялися і нам вдалося це. Тому для нас обмін досвідом – це надзвичайно важливо. Ми продовжуємо співпрацювати з українськими та іноземними колегами, щоб наші глядачі могли отримувати більше якісних та цікавих програм.

Були проєкти, які згодом запозичили і загальноукраїнські телеканали.    

– У 2004 році ми разом з американськими колегами та колегами з Харкова та Криму придумали «Ніч виборів». Потім вже цю ідею перехопили центральні телеканали, але ми були перші. Це відбувалося в прямому ефірі. Приходили політики, експерти, були прямі включення. Це був справжній прорив, – каже гендиректор Юлія Винокур.

– У 2019 році TV-4 вперше організували Свято озера. До набережної Тернопільського ставу приїздили гості з інших міст. Облаштували різноманітні локації, проводили урбаністичні лекції, майстер-класи та обговорення проблем головної окраси Тернополя. Свято планували зробити щорічним, адже воно сподобалось мешканцям міста. Однак ці плани зламала пандемія коронавірусу, – розповідає шеф-редактор новин Мар’яна Судова. 

Впродовж всього карантину команда TV-4 висвітлює важливі події, які хвилюють усіх краян. 

«Не боїмося бути об’єктивними»

Команда TV-4 працює над тим, щоб всі глядачі могли бачити цікаві програми та об'єктивні новини по телевізору чи онлайн, навіть за тисячі кілометрів від рідного міста. 

– Ми не боїмося показувати правду, – каже Юлія Винокур. – Були різні випадки за ці роки. Одного разу мені довелося йти на сесію міської ради, де я вручала книжку про свободу слова. Ми незалежні і хочемо такими залишатися. Саме тому нам і довіряють люди, звертаються до нас зі своїми проблемами. Не боятися – це головне правило, якого повинен дотримуватися журналіст. 

Є чимало планів та ідей, які хочуть реалізувати. Наразі команда готує чимало програм та заходів до 30-річчя телеканалу. 

– Звичайно, в наш час дуже велика конкуренція, але це також добре, – каже Юлія Винокур. – Ми намагаємося займати свою нішу та створювати якісний контент. Є чимало планів на майбутнє, нових програм. 

Команда TV-4 висловлює подяку за співпрацю генеральному партнеру корпорації «Опілля» та офіційним партнерам – будівельній компанії «Матла», компанії «Агропродсервіс», компанії «Брук-Тон», будівельній компанії «Креатор Буд», «Микулинецький Бровар», туристичній агенції «ОГО ТУР», фермерському господарству «Гадз», музичному центру «Бастер». 

– Ми дуже вдячні нашим глядачам та партнерам, завдяки яким ми можемо втілювати в життя наші задуми та створювати цікаві програми для наших глядачів! – підсумовує генеральний директор телеканалу.

До річниці команда TV-4 готує святкову програму в телеефірі. Виступи відомих виконавців, танцювальних гуртів, батли та чимало цікавого! Тому 16 вересня о 18.00 вмикайте телевізор чи онлайн-трансляцію та святкуймо 30-річчя телеканалу разом!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • David Starr

    Телевізор зникає, ще пару років і усе буде онлайн. Думав, що ТВ4 вже давно нема.
  • Бодя Олегович

    Канал , який застряг в 90х, і знаходиться в світі який зрозумілий тільки їм.
    НЛО.

keyboard_arrow_up