Чотири бюлетені, трафарет і вперше обиратимемо районних депутатів: усе про місцеві вибори

Чотири бюлетені, трафарет і вперше обиратимемо районних депутатів: усе про місцеві вибори
  • Тернополяни обиратимуть міського голову, депутатів міської та обласної рад і вперше –  районних.
  • 23 дні залишилось, аби змінити виборчу адресу. Як це зробити, в т.ч. і онлайн, - читайте у матеріалі.

25 жовтня 2020 р – вибори до місцевих рад. Які зміни на нас чекають, скільки буде бюлетенів, кого обиратимемо і як проголосувати без «відкріпного талону», але якщо ви проживаєте не за місцем реєстрації, пояснила Ольга Мазаєва, громадський омбудсмен з захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Тернопільській області.

Форма бюлетеня інша: кого обиратимемо

По чотири бюлетені видадуть виборцям як в Тернополі, так і в будь-якому населеному пункті області. 

У селах обиратимуть сільського, селищного, міського голову за мажоритарною виборчою системою, також депутатів селищної, сільської, міської рад, районної і обласної – тобто, 4 бюлетені.

Відео дня

Ради, де кількість виборців до 10 тисяч, обиратимуться  за мажоритарною виборчою системою. Якщо виборців більше – за пропорційною виборчою системою з  відкритими списками.

  • В Тернополі ми обиратимемо міського голову, міськраду, обласну раду і вперше в новітній історії – райраду, - пояснила Ольга Мазаєва. – Загалом тернополяни на руки отримають 4 бюлетені. Раніше ми обирали міського голову, депутатів міської та облради. Ще одне нововведення – депутатів рад ми обиратимемо за пропорційною системою з відкритими списками.

Це означає, що тепер виборці можуть голосувати не лише за партію, але й за конкретного кандидата в її списку. Раніше ми бачили в партії тільки першу п’ятірку. Тобто, ми не могли визначати, хто стане депутатом від цієї політсили.

  • Ми зараз можемо проголосувати за конкретного кандидата, - пояснила Ольга Мазаєва. - І він стане вашим депутатом, якщо, звісно, набере певну кількість голосів. Форма бюлетеня також змінена. Щодо виборів міського голови за мажоритарною системою - бюлетені будуть звичні – прізвища в алфавітному порядку, кроки біографії та інформація, чи він є кандидатом від певної партії, чи самовисуванець.

Що і як малювати в трафареті: 1 чи 01

Депутатів рад ми вибиратимемо за пропорційною системою. Тому в бюлетені з лівого боку буде номер партії, її назва і під назвою – прізвище, ім’я та по батькові першої особи у списку партії.

- Поруч справа буде порожній квадратик, в якому треба поставити відмітку, якщо голосуєте за партію, а поруч – ще один квадратик з трафаретом, це буде схоже на індекс на поштових листівках, - пояснила Ольга Мазаєва. - Поруч з тим квадратиком буде в два стовпчики пронумерований територіальний виборчий список партії – до 12 осіб.

Таким чином, цей бюлетень потрібно буде читати зліва направо. Спочатку обираємо партію, потім з цієї ж партії вибрати кандидата, який вам імпонує. Номер цього кандидата потрібно вказати в квадратику з  трафаретом. Але робити це чітко – скажімо, якщо вибираєте кандидата під першим номером, то в трафареті потрібно вказати не 1, а 01. Або 06, якщо бажаєте, щоб депутатом став шостий кандидат з виборчого списку.

  • Виборець може і не обирати конкретного кандидата і залишити місце з трафаретом порожнім, - пояснила Ольга Мазаєва. – Якщо поставити помітку лише навпроти назви партії – тоді вважатиметься, що виборець проголосував за весь її список.

Можна змінити виборчу адресу – як це зробити онлайн

23 дні залишилось, аби змінити виборчу адресу.

1 січня 2020 року набув чинності Виборчий кодекс, в якому було закладено норми законопроєкту №6240, що передбачав можливість для всіх виборців голосувати за місцем фактичного проживання, в тому числі й на місцевих виборах.

  • Тепер зможуть голосувати не лише зареєстровані у Тернополі виборці, а й внутрішньо переміщені особи, трудові мігранти і навіть ті, хто взагалі не має місця реєстрації, - повідомила Ольга Мазаєва. - Для того, щоб проголосувати,до 9 вересня включно потрібно звернутись у відділ ведення державного реєстру виборців  із заявою про  зміну виборчої адреси.

Таку адресу можна змінити раз на рік. Її можна змінити не лише звернувшись до відділу ведення реєстру, але в електронній формі. Для цього потрібно мати електронний цифровий підпис.

  • Його можна отримати в податковій, в установах юстиції, а можна згенерувати в Приват24, якщо виборець має будь-яку картку цього банку і зареєстрований у додатку Приват24, - пояснила Ольга Мазаєва. - Таким чином можна змінити виборчу адресу за кілька хвилин, не виходячи з дому.

5 простих кроків, аби внести зміни

Хочете особисто прийти до відділу ведення Державного реєстру виборців та подати паперову заяву про зміну виборчої адреси?

Читайте також Яким має бути алгоритм дій, якщо я хочу подати заяву про зміну виборчої адреси онлайн?

Довідка

Виникли питання щодо виборів – звертайтесь до Ольги Мазаєвої на електронну пошту

[email protected], тел.: 097-562-17-81.

Відділ ведення ДВР виконкому міськради: м. Тернопіль, вул.. Листопадова, 5 (пн-чт 8:00-17:15, перерва 13:00-14:00. Пт – скорочений робочий день.

В електронній формі можна змінити виборчу адресу на сайті https://www.drv.gov.ua/, подавши заяву через «Кабінет виборця»

Цифра

178 тис. 872 виборців зареєстровані наразі у Тернополі.

802 тис. 146 виборців є в Тернопільській області.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Вікуся

    Не забутьте знову вибрати Надала, який уже 10-ть років стелить бруківку із "свого заводу" по усьому Тернополі  !!!!

    Ростислав Гарасимчук reply Вікуся

    А є якісь докази?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку Від читача 21:33 Сольний концерт YAGODY 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 16:01 У Тернополі загорівся будинок: подробиці пожежі 15:35 Волейбольний майданчик на Циганці планують ремонтувати: у якому він стані та що мають робити play_circle_filled photo_camera 15:15 Актуальні вакансії роботи у Тернополі станом на 27 березня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up