Партнер рубрики Події

44–та артилерійська бригада святкує день народження. Дивіться, як все відбувалося! (ФОТО)

44–та артилерійська бригада святкує день народження. Дивіться, як все відбувалося! (ФОТО)

Сім років тому командир 44–ї окремої артилерійської бригади віддав перший наказ. 9 вересня – офіційний день народження бригади. До цього свята нагородили кращих бійців та вшанували тих, хто загинув за нашу свободу…

Урочисті заходи на території військової частини відбулися зранку, 9 вересня. Це день створення бригади, яка бере участь в бойових діях на території АТО/ООС та захищає нашу державу від агресора.

– Відзначаємо день народження нашої бригади. Нам сім років! – каже командир 44–ї окремої артилерійської бригади ім. Данила Апостола Роман Дудченко. – За ці сім років маємо свої здобутки. Сотні виконаних вогневих завдань, сотні знищених одиниць ворожої техніки та живої сили. Але не забуваємо, що війна триває. Бригада готова до виконання бойових завдань. До цього свята наші військові отримали нагороди від місцевої влади, командувача війська оперативного командування, командування бригади та церковні нагороди. Скільки відзнак отримали бійці – не рахував, але приблизно 50 осіб нагородили.

Беруть участь у бойових діях

Найкращих бійців нагородили грамотами, відзнаками, преміями та цінними подарунками.

Відео дня

– 9 вересня 2014–гро року виданий перший наказ командира бригади, – каже начальник штабу військової частини, перший заступник командира військової частини підполковник Андрій Грисько.  – Саме ця дата стала офіційним днем частини. З кінця січня 2015–го року  місцем постійної дислокації бригади визнано місто Тернопіль. З жовтня 2017–го року підрозділи бригади дислокуються в Теребовлі та Чорткові. За недовгий час свого існування бригада брал участь в бойових діях на території Донецької та Луганської областей. Надавали вогневу підтримку захисникам Донецького аеропорту, виконували бойові завдання в напрямку міста Горлівка, брали участь в бойових діях, під час Дебальцівської операції. Здійснювали прикриття механізованих підрозділів на Світлодарській дузі, виконували бойові завдання. За проявлений героїзм 149 бійців бригади отримали державні нагороди. 15 з них, на жаль, посмертно…

За сім років існування бригади полягло 15 бійців, які захищали Україну від ворога. Щоб вшанувати їх пам’ять, на території військової частини встановили монумент на пам’ять полеглим. Працював над ним художник та скульптор Микола Шевчук. Він каже – командування бригади підтримали цю ініціативу. Завдяки співпраці та допомозі меценатів, монумент урочисто відкрили та освятили на день народження артилерійської бригади.

Монумент для загиблих

– Ідея створення монумента загиблим воїнам 44–ї артилерійської бригади виникла ще два роки тому, але пандемія нам зламала ці плани, – розповідає скульптор Микола Шевчук. –  Лише цього року це вдалося. Ідея зображення на монументі узгодили з командуванням та мецентами, завдяки яким це вдалося зробити. На пам’ятнику зображено ангел–охоронець, на щиті якого шиврон 44–ї бригади, а в руці замість меча – снаряд. Нехай душі тих 15 солдат, які загинули, боронять нас з Небес.

На зворотній стороні монумента зображена мати з дитиною. Є і символічні колоски, які нагадують про важку долю українського народу та голодомор.

Камінь – пісковик, який привезли з Теребовлі. На його пошук витратили місяць, щоб знайти суцільну плиту, а не складати його з кількох частин. Необроблений камінь мав вагу 11 тон, готовий монумент – близько 5. Висота його майже 4 метри.

Біля монументу є таблички з іменами загиблих воїнів.

Збоку викарбувано ім’я митця та рік створення роботи. Скільки коштів витратили на його зведення – не називають. Всі витрати лягли на плечі меценатів.

Полеглих бійців вшанували хвилиною мовчання та поклали квіти до пам’ятника.

Редакція «20 хвилин» вітає наших захисників! Дякуємо за мирне небо!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Скот Псячий

    Попередня ваша стаття закрита для коментування, пахне маніпуляцією, так як по факту газ закуповується по 25 грн/куб. Риторика схожа на риторику бабці Юлі. Упередженість, заангажованість. По друге, щоби прочитати якесь типу "розслідування" яке по факту базується на баталіях коментаторів фейсбуку, потрібно ще й підписку проплатити. Вибачте, але дно пробито, 20хвилин 5 років тому і сьогодні, це різні речі, і нажаль зміни не в кращу сторону.

keyboard_arrow_up