Партнер рубрики Події

Газ подорожчав в 5 разів, а світло — вдвічі! Підприємці змушені підняти ціну на всі товари і послуги

Газ подорожчав в 5 разів, а світло —  вдвічі! Підприємці змушені підняти ціну на всі товари і послуги
  • Майже 37 гривень за куб газу. Таку ціну встановили для  бізнесу.
  • Місцеві підприємці кажуть, ціна зросла майже у 5 (!) разів, порівняно з минулим роком.
  • Як збираються виживати і на кому насправді відіб'ються шалені тарифи? Розповідаємо.

 

Ціна на газ на європейських біржах продовжує зростати і бити все нові рекорди. У Європі на відкритті торгів 20 грудня ціна на газ знову зросла. За тисячу кубів просять понад 1700 доларів! Основна причина такого зростання — відмова російського Газпрому бронювати потужності польської ділянки магістрального газопроводу Ямал-Європа.

Звідси «ростуть ноги» шалених тарифів на газ і для українців. Поруч з газом дорожчає електрика. 

За словами місцевих підприємців, ще рік тому вони за куб газу платили по 8 гривень з копійками, зараз —  понад 36 гривень… Це ж підтверджує архів тарифів ДП «Газпостач» ТОВ «Тернопільміськгаз». А це у 4,5 рази більше!

Відео дня

У грудні минулого року малий бізнес, в залежності від класу, платив за електрику від 194 до 284 коп/кВт.г., а в грудні цього року — від 365 до 504 коп/кВт.г., що майже вдвічі дорожче. 

У жовтні через підвищення цін на газ прогнозували збитковість 91% компаній, що працюють у сфері промисловості. У листопаді прогнозували крах чи не всім промисловим підприємствам! Про це йшлося у результатах дослідження Федерації роботодавців України щодо впливу ціни на газ на життєздатність промислових підприємств.

А як у зимовий період виживати тим, хто має не такі й вже великі підприємства, і зовсім не промислові, але сплачує на рівні з ними? Про це журналісти «20 хвилин» дізнавались у місцевих підприємців. 

Захмарні тарифи — у ціні товарів

З цим зараз дуже складно, каже голова громадської спілки «Рада бізнесу Тернопілля» Руслан Савчишин.

— Кожен підприємець вирішує проблему, як може. Найгірше, що ситуація з газом — дуже непередбачувана. Бізнеси різні, багато хто шукає, як оптимізувати роботу різними способами, — каже пан Савчишин.

Ціна на газ насправді торкнулася всіх, у тому числі і населення. Тому що захмарні тарифи на газ закладуть у ціну всіх або ж багатьох товарів і послуг. Тут єдине сподівання на теплу зиму, наголошує голова громадської спілки бізнесменів Тернопілля. 

— Цементні заводи, виробники добрив, власники великих приміщень, ймовірно, найбільше відчують ці тарифи на собі, — продовжує Руслан Савчишин. — Якщо на світовому ринку середньозважена ціна газу вища, то розуміємо, так працює ринок. Збільшення цін для кінцевого споживача — єдиний найпростіший варіант для бізнесу, щоб вижити. Крайній можливий варіант економії газу — нижча температура в цехах, приміщеннях.

Власник кав'ярень «Скаварідка» Назар Андрушко теж акцентує увагу на важких умовах, у яких зараз опинився український бізнес. І не тільки через космічні тарифи на комуналку. 

— Ситуація дуже важка. Ми газом не користуємось, слава Богу. Тим не менше, відчуваю, що газ піднявся в ціні, так само піднялася і вартість електроенергії, — каже бізнесмен.

Собівартості зростають на очах, продовжує пан Андрушко. 

— Ми займаємося реалізацією кави, кожна нова поставка кавових зерен приходить до нас з вищою собівартістю. Перспективи для бізнесу у найближчому майбутньому дуже невтішні, — констатує чоловік.

Газ, електроенергія, мінімалка, податкове навантаження — все лише зростає в ціні для підприємців, а кінцеві споживачі не в змозі купувати товари і послуги за такими цінами.

— Купівельна спроможність громадян настільки різко починає падати, що бізнесмени не знають, що ж буде далі, — каже Назар Андрушко.  — Впевнений, що невдовзі почнуть закриватися бізнеси, тому що роботодавці у таких умовах не зможуть утримати своїх працівників, сплатити комунальні платежі, оренди тощо. 

Бізнесмен наголошує — зима найважчий період для підприємств.

— Зимовий період — і так найважчий для будь-якого бізнесу. Обороти катастрофічно зменшуються, а видатки — катастрофічно збільшуються. Зараз надзвичайно важка ситуація. У будь-яких видах бізнесу, з ким би я не стикався, всі одноголосно шоковані новими тарифами і тим, у які умови  «загнали» бізнес, — зітхає підприємець.

Назар Андрушко впевнений, якщо так буде і далі, бізнесмени будуть кидати все і виїжджати за кордон не лише автобусами, а й цілими ешелонами. Принаймні, так метафорично він описує ситуацію. 

За все будуть платити люди

Натомість тернопільський підприємець Юрій Олійник каже, що має комерційне підприємство і використовує багато газу. Опалює ним офісні приміщення. І вже відчув на собі стрімке зростання тарифів.

46 195, 68 грн — стільки заплатить підприємець за газ, який використали у листопаді.

— У минулому році я платив за цей же місяць і об'єм 8 400 грн. Це в чотири з половиною рази (!) менше, ніж цього року, — каже бізнесмен.

Пан Олійник упевнений, в кінцевому результаті за все оплачуватиме споживач: за хліб, за міндобрива, за послуги стоматолога та всюди.

— У нас чомусь розділяють споживача і бізнес. Але все це насправді лягає на простих людей, на кожного із нас. Це настільки обурює, що далі нікуди. У всі товари чи послуги буде закладена вартість того ж газу чи електроенергії, — пояснює чоловік.

Юрій Олійник оптимізував свій бізнес, подумав про це наперед, але ціна за газ все одно космічна.

— Я утеплив приміщення, поміняв вікна, я до того підготувався завчасно. Вірю, що переживу це. Мене загалом турбує інше: як вижити людям у таких умовах? Чому така безгосподарність. Ми маємо 38 мільярдів власних сховищ газу,  з яких — 18 мільярдів власного видобутку, — каже пан Олійник. — Як можна так вчиняти зі своїми людьми, з бізнесменами, які ледве кінці з кінцями стягують, не витримуючи світової і європейської конкуренцій?

Юрій Олійник схвильований, адже тарифи на газ — не єдине, з чим ледве справляється бізнес.

— Додавляють податками, цінами на енергоносії. За світло платимо по 5,40, а з січня — 5,80 за кіловат. Це катастрофа. Як конкурувати, як виживати економіці? Таке враження, що повністю хоронять державу. Мудрі люди думають наперед, як вони будуть зиму зимувати, а тут… просто безгосподарність, — констатує бізнесмен.

Тим часом, під дописом пана Олійника у Фейсбуці місцеві бізнесмени і не тільки активно обурюються. Нагадаємо, що високі такі тарифи встановили не тільки для бізнесу, а й для бюджетних установ. 

Все зароблене піде на комуналку

Ігор Сачко написав: «Ми ще не знаємо, які нам платіжки в Театрі дадуть... але директору, явно не солодко. Все зароблене колективом від продажу вистав піде за оплату тепла і води. А мало би йти на постановку нових прем'єр, обслуговування приміщень споруди драмтеатру...»

Енергетик однієї із місцевих пекарень пан Олександр каже, космічні тарифи на газ для підприємств негативно вплинуть, перш за все, на споживачів — нас з вами. Тому хліб, як стратегічний продукт для населення, неодмінно зросте в ціні, якщо печуть його на газі, а не на дровах...

— Є так звані постачальники останньої надії — це постачальники, з якими підприємства уклали договори. За такою схемою ціни на газ мали би бути значно меншими для бізнесу. Навіть у півтора рази. Незважаючи на це, літні ціни і теперішні — небо і земля, — порівнює чоловік. 

Ми запитали у всіх інших дотичних структур: у скільки разів зросли платіжки на комуналку для підприємців, чи збільшилася кількість боржників серед них і чи «підйомна» ціна в таких умовах? Чекаємо на відповідь. 

Коментарі експертів

Як  допоможуть енергоефективні технології

Любов Фурман, директор ТОВ «Теплопартнер»:

— Бізнесмени помітно почали задумуватися про енергоефективні технології. Точно помітили таку тенденцію серед підприємців і самі тим же скористалися. Найдешевший енергоефективний варіант — інвенторні кондиціонери, дорожчий у плані вкладення в обладнання, але й ефективніший, — теплові насоси.

Підприємство працює з різними виробниками, тому можна вибрати дешевші і дорожчі варіанти. Є перевірені бренди. Не лише комерція, а й побутові споживачі почали більше цікавитися такими товарами.

Ми реально відчули цей бум, коли прийшли перші платіжки за газ. Ось тоді і побільшало замовлень, це орієнтовно відбулося місяць тому.

Завдяки кондиціонерам в офісах наша фірма відчула економію майже у два рази. Хоча, через похолодання, змушені ввімкнути газ. 

Незважаючи на подорожчання електрики, користуватися кондиціонерами вигідніше в рази. За листопад, обігріваючи 90 квадратів кондиціонерами, ми заплатили 1500 грн за електроенергію. Тоді як в іншому офісі, 45-50 квадратів, вийшло 4000-5000 грн за газ. 

Як тарифи вплинуть на економіку

Олег  Луцишин, кандидат економічних наук, доцент Західноукраїнського національного університету: 

— Сьогодні усі коливання цін, в тому числі і ті, які відбуваються через підвищення тарифів, підприємства та підприємці, як правило переносять на споживача. Однак такий перерозподіл можливий за незначних коливань. Наразі, всі стараються збалансувати/згладити амплітудні коливання цін. Відтак значну частину навантаження на себе беруть суб’єкти господарювання, які зменшують рівень прибутковості, що в кінцевому результаті може призвести до зниження рівня зарплат, темпів модернізації, негативно вплине на темпи розвитку економіки загалом.

Як на мене, для того щоб наші підприємці «навчились жити» за нижчого рівня рентабельності та довших термінів окупності повинен пройти час. У короткій перспективі ніхто з них не матиме бажання поступатись «своїм» – тому максимально спробує вектор навантаження, все ж таки, перекласти на нас з вами. 

За тої ситуації, яка спостерігається на ринку, прогнозую, що 20-25% перейдуть в режим жорсткої економії, а 10-15% — мають усі шанси не впоратись з ситуацією і вимушені будуть «вийти» з ринку.

Звичайно, першими кроками є «режим жорсткої економії» та «оптимізації» через скорочення персоналу, перерозподіл обов’язків, перехід на менш якісну сировину тощо. Але це короткострокові заходи, які допомагають в умовах «шокових» впливів. У довгостроковій перспективі потрібно шукати шляхи оптимізації, які базуються на підвищенні рівня ефективності: збільшення якості роботи, перехід на енергоефективні технології, модернізація виробництва та інше.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (23)
  • Евгений Гончаренко

    Ну не було на початку року  підвищена цін на газ і електрику, і що,ціни були стабільні?А тепер хтось взнає з бариг,що газ подорожчав,золоті часи настануть для них.
  • Роман Якимчук

    ...не все так буде...
  • Ігор Любчик

    Знову зєля вляпався? ?

    Алексей Матевощук reply Ігор Любчик

    Ігор Любчик Пастернака не читав, але осуджую.
    Мля амеба

    Ігор Любчик reply Ігор Любчик

    Petro SkarzhynskyiPetro Skarzhynskyi при тому що він в нас всьо 😀

    Petro Skarzhynskyi reply Ігор Любчик

    Ігор Любчик причому тут Зеля? Ви хоть статтю прочитайте
  • Саша Малишевський

    Які 37???
    60 грн за куб не хочете для бізнесу

    Саша Малишевський reply Саша Малишевський

    Михайло Шидлівський  вже так

    Михайло Шидлівський reply Саша Малишевський

    Саша Малишевський 65 ((((

keyboard_arrow_up