Партнер рубрики Події

61-річний будинок у "Центрі" тріщить по швах та руйнується. Сиплеться і мур поруч

61-річний будинок у "Центрі" тріщить по швах та руйнується. Сиплеться і мур поруч

Мешканці будинку на Руській,16 закидають листами різні інстанції, а толку, кажуть, нуль. Готові за власний рахунок навіть привести до ладу фасад будинку у самісінькому центрі міста. Журналісти дізнались, що про це думають в ЖЕКу та управлінні ЖКГ.

Стіни у тріщинах, штукатурка відвалюється так, що видно добрі ділянки цегли. Двір у ямах, літні люди падають і сильно забиваються. Труби, по яким стікає дощова вода, вже давно поіржавіли, а балкони буквально розсипаються на очах. Люди з острахом чекають на зиму, бо знищені від віку дашки зараз знову встеляться метровими бурульками. А полагодити їх нікому.

Після подій у Дрогобичі заробили одну щілину

Люди вже написали не одну заяву у всі можливі інстанції. Носили їх в ЖЕК, управління ЖКГ і депутату. Кажуть, за фасад і ринви ЖЕК відповів, що то не їхнє, бо це роботи капітального характеру. Управління ЖКГ і депутат, кажуть, навіть не відповіли.

Відео дня

- Наш будинок – з 1958 року і вже давно потребує капітального ремонту, - розповіла мешканка Руської, 16 Надія Вовк. – За моєї пам’яті, а я тут живу довгенько, фасад ніколи не ремонтували. Штукатурка повідвалювалась і видно цеглу. І це будинок у самісінькому центрі міста!

Після трагічних подій у Дрогобичі, де завалився старий будинок і загинули люди, майстри прийшли і заробили одну тріщину – найбільшу. Люди ще на початку вересня написали у всі можливі інстанції. Ситуація не зрушилась з мертвої точки.

- Мур між нашим будинком і банком весь обвалюється, відлітають цілі брили – хто і коли це все відремонтує, чи чекають біди? – нарікає жінка. – Тротуар весь у ямах. Калюжі такі, що навіть в спеку не пересихає. Нещодавно старша жінка там впала, бо обійти її було неможливо, добре, що не вбилась. Лице було чорним.

Ринви стічні поржавіли і з них тече цівками. Від цього намокають стіни – в хатах «росте» грибок.

–  За квартири платимо в районі 200 гривень, принаймні за трикімнатну, а що маємо? – наголошує пані Надія. – Були збори мешканців – нам пообіцяли дати риштування і майстрів. А ми готові були долучитись власними коштами на матеріали. І що – рівно три роки обіцянки. А ситуація не змінилась ні на крок.

Тільки заміна ринв обійдеться майже у 50 тис. грн

Будинок дійсно потребує капітального ремонту, - погоджується директор Г ТОВ"Мрія" Олександр Котик. Такі роботи, як заміна ринв навколо будинку, ремонт фасаду, ремонт балконів, ремонт двору, - носять капітальний характер і потребують допомоги від міського бюджету.

- Тільки заміна ринв по будинку обійдеться орієнтовно в 40-50 тис. грн., - каже Олександр Котик. – Станом на 1 жовтня 2019 року борг будинку по квартирній платі складає 22 751 грн., загально ще не доотримано коштів біля 50% річного надходження.

Г ТОВ «Мрія» повторно буде звертатись в міську раду з проханням виділити кошти на проведення вказаних ремонтів на 2020 рік, запевнив директор.

- Підпірна стінка не відноситься до прилеглої території будинку і повністю має ремонтуватись за рахунок бюджетних коштів, - пояснив Олександр Котик. - Підприємство здійснює поточні ремонти площ загального користування в межах поступлених коштів.

Відповідно до п. 7 Положення про порядок передачі квартир (будинків) у власність громадян, затвердженого Наказом Державного комітету України  по житлово - комунальному господарству від 15 вересня 1999 року № 56, загальна площа квартири (будинку) визначається, як сума площ житлових  і підсобних приміщень квартири, веранд, вбудованих шаф, а також площ лоджій балконів і терас!

Балкон має ремонтувати власник житла

- Таким чином, балкон є невід’ємною частиною квартир і є приватною власністю мешканця, який приватизував житло, - пояснив Олександр Котик. - Згідно зі статтею 322 Цивільного Кодексу України, власник зобов’язаний утримувати майно, що йому належить. Ремонт балконів не входить в квартирну плату власника квартири.

Щодо фасаду будинку, у ЖЕКу пропонують мешканцям брати участь в програмі утеплення фасадів, з умовами 70% на 30%. 70% виділяється за рахунок міського бюджету, і 30%  - за рахунок мешканців.

Коментар

В’ячеслав Мокляк,  начальник відділу з експлуатації та ремонту житлового фонду управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР:

- Щодо ремонту асфальтобетонного покриття на прибудинковій території та підпірної стінки жителям будинку варто написати відповідні звернення на ім’я міського голови та  начальника управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР. Тоді ці пропозиції будуть розглянуті при формуванні титульних списків на найближчі роки. Щодо ремонту балконів – то це безпосередній обов’язок власників квартир. У зв’язку з обмеженими можливостями міського бюджету, на жаль, практично не проводиться ремонт фасадів. Відтак  мешканці можуть скористатися Програмою енергоефективності, енергозбереження та термомодернізації будівель житлового фонду м. Тернополя на 2015-2020 роки.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • тарас

    що то за імпотенти з міськради на чолі з мудригелем лисоголовим в них грошей як завжди ні на що не має, навіть на невеликий шматок стіни, є тільки собі на величезні зарплати і премії
  • тарас

    нема грошей сказав чортило у вишиванці - не маленькі і х. посмокчете - фасади і балкони за свої гроші
  • Гаврило

    Нічого собі коштують ринви 40-50 тисяч, а хай куплять у виробника оцинковану бляху і самі нароблять тих ринв, дешевше обійдеться, потім на таких ринвах ще й самі грошей зароблять.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up