Партнер рубрики Події

92% жінок, які народжували в перинатальному Центрі, годують немовлят грудним молоком

92% жінок, які народжували в перинатальному Центрі, годують немовлят грудним молоком

Про це повідомили під час прес-конференції, приуроченої Всеукраїнському тижню підтримки грудного вигодовування.

Головні експерти обласного управління охорони здоров’я розповіли найважливіше, що потрібно знати про здоров’я мами і дитини, яку годують грудним молоком.

Фахівці вкотре наголошують, що грудне молоко матері неможливо нічим замінити, якими не були б сучасні технології.

- Наскільки мама зрозуміє необхідність і важливість цього процесу, настільки її дії в цьому питанні будуть правильними, настільки успішним буде грудне годування, - наголосила головний експерт з грудного вигодовування УОЗ ТОДА Зоряна Король.  

Відео дня

95% відсотків жінок можуть годувати своїм грудним молоком, зазначила експерт. І тому мама має виробити домінанту, що вона може і буде вигодовувати своє маля. Це той скарб, який стане запорукою формування її майбутнього здоров'я .

Медична спільнота області проводить багато заходів, щоб спонукати матерів годувати дитину від самого народження. У кожному медичному закладі, який надає допомогу вагітним жінкам, матерям в пологах, а також в дитячих консультаціях є підготовані спеціалісти, які надають інформацію, як правильно налагодити грудне вигодовування.

- В області 17 медичних закладів підтвердили сертифікацію на звання «Лікарня, доброзичлива до дитини», - зазначає Зоряна Король. - Це ті заклади, які ведуть правильну політику підтримки грудного вигодовування. Вони вчать жінок як підготуватися до пологів, сімейні пологи теж є запорукою налагодження правильного грудного годування. В перші хвилини після пологів дитина повинна отримати перші крапельки молозива, які мають налагоджувати годування в майбутньому. В перші години і дні після народження дитина повинна бути з мамою і її треба часто прикладати до грудей, щоб стимулювати лактацію. Виписавшись додому, можливо, мама може мати труднощі, тому закликаю звертатися до медичних працівників, до групи підтримки матерів, які працюють у кожному медичному закладі, також запрошую відвідати Центр підтримки грудного вигодовування, який функціонує на базі відділення патології новонароджених обласної дитячої лікарні, аби налагодити грудне годування.

Обласний перинатальний центр «Мати і дитина» став першим закладом в області, який отримав звання «Лікарні, доброзичливої до дитини».

- Із кожним роком кількість матерів, які хочуть годувати грудьми, збільшується, - розповідає заступник головного лікаря обласного перинаталного центру "Мати і дитина" Валентина Якимчук. – Тепер 92% жінок, які виписуються з перинатального центру, годують немовлят грудним молоком.

Цьому сприяє зокрема і те, що після реконструкції заклад має комфортабельні палати для сумісного перебування матері і дитини.

- В процесі підтримки грудного вигодовування активно задіяні і батьки, - продовжує лікар. -  В нас проводяться заняття батьківства і материнства, де вчать правильно прикладати немовля до грудей. Створена група підтримки грудного вигодовування. У нас роздають пам"ятки про те, як правильно годувати грудним молоком, яка користь для немовляти і матері, даємо телефони підтримки, щоб в будь-який час мама мала інформаційну допомогу.

Про важливість раннього прикладання до грудей для успішного налагодження грудного вигодовування наголосила завідуюча відділенням новонароджених, які перебувають спільно з матерями перинатального центру "Мати і дитина" Світлана Васьковець.

- Перші крапельки молозива надзвичайно важливі, – зазначила лікар. - Хоча їх небагато, але вони найцінніші, бо з ними передаються антитіла до хвороб, якими хворіла мама. Молоко мами індивідуальне, у ньому збалансовані білки, жири і вуглеводи, малюку передаються фактори росту, також важливо, що шлунок і кишечник дитини заселяється материнською флорою. Це сприяє тому, що дитина краще буде засвовати материнстке молоко.

Як тільки в дитини є прояви того, що вона хоче смоктати, дитину прикладають до грудей. І важливо правильно прикласти.

Тиждень підтримки грудного вигодовування перекликається з цілями тисячоліття – в боротьбі з голодом і бідгністю, тому заохочувати і підтримувати грудне вигодовування - це обов'язок усієї медицини, також потрібна і підтримка сім"ї.

Лікар зазначила, що є дуже небагато протипоказів до грудного вигодовування.

- З боку дитини - якщо дитина народжується у важкому стані, потребує інтенсивної терапії, а з боку жінки – коли жінка ВІЛ-інфікована, категорично заборонено годувати грудьми, і коли жінка має відкриту форму туберкульозу, - зазначила Світлана Васьковець. – При інших формах екстрагенітальної патології при консультації спеціаліста жінки можуть годувати.

 

Про грудне вигодовування як метод післяпологової контрацепції розповів завідуючий консультативною жіночою консультацією з центром планування сім'ї Павло Кашуба.

- Питання про післяродову контрацепцію піднімається як в консультативній жіночій консультації перинатального центру, так і в усіх жіночих консультаціях у районах, у школах відповідального батьківствва та безпечного материнства з підготовки і навчання жінок до грудного вигодовування, - зазначив лікар. - Тому що користь для дитини - це одне, але життя продовжується і не можна відкидати сексуальну складову життя сім'ї. Якщо жінка годує на вимогу і якщо нічні перерви не перевищують 6 годин, то до півроку у неї спрацьовує післяродова контрацепція, в цей час жінка не може завагітніти. Сім’ї можуть економити кошти як на сумішах, так і на контрацептивах.  

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up