Партнер рубрики Події

Академіку Студинському відновили монумент на Тернопіллі

Відновили пам'ятник уродженцю села Кип'ячка, академіку Кирилу Студинському напередодні 70-річного ювілею від його дня смерті.

Це зробили жителі Великої Березовиці, що біля Тернополя.
Занедбаний монумент видатному вихідцю із Тернопілля активісти громадської організації “Рідна Березовиця” побачили майже випадково під час святкування Дня матері. Людей вразило, що пам'ятник депутату першого скликання Верховної Ради Радянського Союзу, відомому мово- та літературознавцю, академіку Академії Наук СРСР із 1929 р. Кирилові Студинському - у занедбаному стані. Тож вони силами організації і за власні кошти відновили монумент й облаштували територію біля нього.

- Пам'ятник стояв на тріснутому постаменті, з боків його затінювало гілля дерев і кущів. Споруду майже не було видно, - говорить член правління громадської організації Віталій Крутиголова. - Ми встановили там бордюр, підмурували постамент, обрізали гілля. Таке може зробити кожен, головне - бажання.
Після відновлення пам'ятника у селі Кип'ячка провели мітинг-реквієм на пошанування талановитого земляка. На захід, присвячений 70-літтю від дня смерті академіка, зібралися митці і науковці, зокрема академік Академії медичних наук України Михайло Андрейчин, голова обласного осередку Національної Спілки письменників Євген Безкоровайний. На святі був внучатий племінник Кирила Студинського - Володимир Слюзар.

- Уродженець села Кип'ячка був видатною і дуже впливовою людиною у свій час, - продовжує пан Крутиголова. - Він був депутатом першого скликання Верховної Ради СРСР. Відомо, що завдяки своїй посаді він допоміг уникнути покарань або ж добився їх пом'якшення для багатьох українців. Після початку ж Другої світової війни він загинув разом із сином Івана Франка Петром та іншими представниками української інтелектуальної еліти від рук енкаведистів.

Відео дня
bject height="349" width="560">

 

Ірина НОЖЕНКО, [email protected]

Відео надав Віталій Крутиголова

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Дякую але я член правління ГО "Рідна Березовиця".....Голова Лісовий Сергій Євгенович.....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Тернополянка замовила собаку потягом, а коли прийшла зустрічати — його там не було 19:01 З 1 травня в Україні на водіїв чекають зміни 18:01 Кошики, великодні свічки та вербу купували тернополяни на ярмарку, щоб допомогти ЗСУ photo_camera 17:03 «Дрони треба вже»: у Тернополі відбувся благодійний концерт на підтримку ЗСУ Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 16:01 «За тиждень — Великдень!»: тернополяни освятили вербу та діляться фото в соцмережах photo_camera 15:05 «Моє серце два роки в полоні»: матері та дружини благають звільнити військових 14:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі 13:02 Прочісують поля та ліси: розшук чоловіка з Кременеччини 12:01 Що можна і не можна обговорювати з сімейним лікарем. Пояснює НСЗУ 11:00 Тернополяни освячують вербу: репортаж з храмів 10:02 У Почаєві прощатимуться з захисником Русланом Петриком 09:02 До Великоднього столу: рецепт соковитого курячого філе по-індійськи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up