Партнер рубрики Події

Аж очі виїдає: ми перевірили стан громадських туалетів Тернополя

Аж очі виїдає: ми перевірили стан громадських туалетів Тернополя

У місті є не так багато громадських вбиралень. Ми перевірили, у якому вони стані. Чи чисто там та чи комфортно ними користуватися? Дивіться у матеріалі!

Ми перевірили безкоштовні та платні громадські вбиральні у парках, центрі міста та на вокзалах. Чи прибирають у них? Чи є туалетний папір, мило та вода?

Ми також звернулися за коментарями до міської ради з проханням прокоментувати, хто і коли тут має прибирати або ж ремонтувати приміщення. 

Туалет біля «Кульбабки»

Громадську вбиральню облаштували у сквері Чорновола біля фонтану «Кульбабка» ще 2019 року. Тоді вона обійшлась місту у 1 117 323 гривні. Туалет став найсучаснішим у місті. Він має дві кабінки, одна з яких розрахована на маломобільні групи населення. Там є пеленальний столик, рукомийник та все необхідне. Ця вбиральня платна. Щоб увійти – потрібно внести 5 гривень у купюро приймач. Здачу він не видає.

Відео дня

Що ж сталося з сучасною вбиральнею за 4 роки? Перше, що ми побачили – графіті та розбиті екрани біля купюро приймача. Що на них написано – роздивитися не можна. Одна кабінка не працювала.

Всередині всі стіни розмальовані. Пеленальний столик зламаний. Пісуар не працює. Над туалетом наклеїли оголошення «Шановні відвідувачі! Свої потреби прохання справляти в унітаз, а не попри нього!».

Паперових накладок на унітаз не було, як і паперових рушників. Однак був туалетний папір та мило. А от рукомийник потрібно вмикати обережно. Напір води настільки великий, що вона лиється в усі сторони та на підлогу.

Неприємного запаху тут не було. Хоча вбиральня понищена – тут було чисто.

Парк здоров’я

Туалет тут облаштували наприкінці 2021 року. Це також платна вбиральня, як і біля фонтану «Кульбабка». Щоб скористатися нею – потрібно внести 5 гривень Тут можна це зробити як купюрами, так і банкнотами. Якщо ви внесли більше коштів, ніж потрібно – решту не отримаєте, але ви побачите на екрані код решти, який варто записати. Його можна ввести наступного разу, коли вам потрібно буде скористатися вбиральнею.

Всередині було чисто. Тут прибирають та працює витяжка, тож всередині комфортно. Є пеленальний столик. Працювала сушарка для рук, були паперові рушники, мило, туалетний папір. А от одноразових накладок на сидіння унітазу не було. Вода в рукомийнику була. Вона не розливається в усі сторони, як у попередній вбиральні.

Парк ім. Тараса Шевченка

Це безкоштовна вбиральня, яка знаходиться неподалік податкової. Є окреме приміщення з чоловічим та жіночим туалетом. Всередині була чиста підлога, у сміттєвих відрах був папір. Є вода, щоб помити рука. На рукомийнику лежало кілька обмилків.

Кабінки зачиняються. Всередині було чисто. Але неприємний запах все ж відчутно. Туалетний папір потрібно просити у прибиральниці.

Парк «Топільче»

Громадська вбиральня безкоштовна. Вона розташована неподалік клубу моржів «Нептун». Тут також є окреме приміщення для жінок та чоловіків. Кабінки закриваються, всередині було чисто, підлогу нещодавно мили, хоча неприємний запах все ж є. Туалетного паперу немає – його потрібно просити у прибиральника.

Є вода, щоб помити руки, але ані мила, ані паперових рушників немає.

Парк Національного відродження

Туалети розташовані біля атракціонів. Їх особливість у тому, що вони розташовані під землею. Є окремо чоловічий та жіночий. Як тільки ми почали спускатися – у ніс «вдарив» їдкий неприємний запах туалету. Серед усіх вбиралень – тут був найнеприємніший запах. Всередині сиро, на стінах був конденсат. Горіла лише одна з лампочок. Працював один рукомийник. Мила не було, але лежала стара губка.

Туалетного паперу та рушників не було. Кабінки – без дверей, як у чоловічому, так і в жіночому туалеті. Між ними є лише перегородки. Туалети були брудні – на них фекалії.

Залізничний вокзал

Туалеті на залізничному вокзалі платний. Коштує вхід 8 гривень. Туалетний папір можна відмотати у касирки на вході, у кабінках його немає.

Всередині відчутно неприємний запах. Помита підлога та чисті кабінки.

Рукомийники є біля виходу. Є мило та працює сушка для рук.

Автовокзал

Вбиральня на автовокзалі безкоштовна для пасажирів, які пред’явили квиток. Для інших – вхід 3 грн.  Підлога була брудна. Кабінки зачиняються. Туалетний папір можна відірвати на вході. Є рукомийники та мило. Там різкий та їдкий запах.

Ми порівняли стан вбиралень Тернополя. Дивіться на інфографіці:

 

Ми звернулися за коментарем до міської ради та запитали, чи планують відремонтувати вбиральню біля "Кульбабки" та чи ремонтуватимуть туалети у парках. Наразі ми очікуємо на відповідь. 

А вам доводиться користуватися громадськими вбиральнями? Чи задоволені їх станом? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Читач70

    Ви великі молодці! Глибокий АНАЛіз провели. Тепер, коли припре, - то буду лише користуватись вашим рейтингом. Наприклад, припре на східному масиві,  проте терпітиму аж до парку ЗДОРОВ'Я, бо там чистіше.
  • Читач29

    Жах. Жахливі парки, жахливі туалети. Їх край не вистачає. Вони брудні, не працюють в ранкові та вечерні часи. простіше сходити у кафе взявши каву, ніж йти до ттаких туалетів. Дитину (дівчинку) взагалі нема куда сводити.

    Ви забули показати дерев'яний туалет з парку Топільче. А що щодо туалетів на пляжах? На циганці частіше закрит, ніж відкрит. На дальному пляжу взагалі небезпечно заходдити.

    Один туалет на пів міста. Шансів добігти не багато.

    І ше, мало туалет зробити, його треба підтримувати в належному стані весь час (як і все в місті). А виявляється, що все в місті робится один раз, а що з ним далі - всім байдуже. Дуже сумно, дуже соромно, шкода.

    Teren Teren reply Читач29

    https://politerno.com.ua/2023/04/13/donka-sergiya-nadala-prydbala-u-mayami-apartamenty-za-380-000/#

    Донька міського голови Тернополя Сергія Надала придбала чергову коштовну нерухомість у Маямі.

    У журналістському розслідуванні «Особняк за $2 млн напередодні війни. Звідки у доньки Сергія Надала кошти на шикарне життя в Маямі» ми розповіли про те, що Анастасія Надал,  після закінчення навчання у Швейцарії в престижному університет Glion Institute of Higher Education, переїхала до США. На узбережжі Атлантики у Маямі дівчина вийшла заміж за Рубена Родрігеса, кубинця за національністю.

    А ви запитуєте про громадські туалети в Тернополі. На Маямі знаєте, яке ж то все дороге...

keyboard_arrow_up