Партнер рубрики Події

Що сталося із моряками, які перейшли на бік окупантів? Капітан з Тернополя - про зйомки фільму "Черкаси" і не тільки

Що сталося із моряками, які перейшли на бік окупантів? Капітан з Тернополя - про зйомки фільму "Черкаси" і не тільки
  • Під час показу режисерської версії фільму «Черкаси» в кінотеатрі «Злата» 10 липня, у залі був присутній і прототип головного героя, уродженець Тернопільщини, капітан ІІ рангу Юрій Федаш, а також продюсери кінострічки.
  • Після показу фільму вони охоче поспілкувалися з глядачами та відповіли на всі запитання. Як все відбувалося, як реагували на стрічку тернополяни, читайте в матеріалі.

Показ фільму відбувся о 19 годині, і зал був заповнений, але відповідно до карантинних вимог. Глядачі впродовж всього фільму уважно дивилися та старалися вловити кожне слово героїв.

Коли фільм закінчився, усі присутні оплесками подякували режисерам та капітану «Черкас». Вони не вщухали впродовж всього часу, поки йшли титри.

Відео дня

По завершенню стрічки на сцену вийшли капітан і продюсери та розповіли про всі нюанси фільму та труднощі, з якими вони стикнулися під час зйомок.

«У фільмі є вигадані моменти»

Капітан Юрій Федаш розповів, що в фільмі було декілька моментів, яких насправді не було в реальному житті, але їх додали до фільму задля підсилення ефекту.

– Це правдивий фільм. Хоч там і є додані сцени, яких насправді не було, – каже капітан. – Наприклад, наприкінці одного з героїв вбив російський військовий. Насправді цього не було, але режисер хотів підкреслити те, що під час анексії Криму у Сімферополі загинув український військовий.

Моменту зі співами пісні «Воїни світла» також не було. Юрій Федаш пояснив, що ця пісня стала поштовхом для зйомок фільму, тому її додали.

– Відверта сцена у стрип-барі вигадана. Насправді такого не було. Можливо, хтось з моїх бійців туди і ходив, але я цього не бачив. Тим паче вони не заходили туди у формі, – додає він.

Яка доля тих, хто перейшов на сторону окупантів?

Зауважимо, що на сеансі були присутні військовослужбовці, що проходять строкову службу у лавах ЗСУ в Тернополі. Представники місцевої військової частини подякували Юрію Федашу та попросили розповісти про долю тих людей з екіпажу «Черкас», які перейшли на бік окупантів та залишилися в Криму.

– Не хотілося б засмутити наших військовослужбовців, – каже пан Юрій. – Але багато обіцянок від Російської Федерації справдилися, і майже весь офіцерський склад, який залишився в Севастополі, отримав квартири. Щодо зарплат, не знаю, адже не спілкуюся з ними. Політика агресора налаштована так, щоб військові були на першому місці та виконували вказівки вищого керівництва, тому забезпечують їх максимально.

Багато з тих, які перейшли на бік окупанта, є вихідцями з України, зокрема і з Західної. Про їхню подальшу долю капітан не знає, адже не спілкується з ними.

Юрій Федаш розповів, що багато моряків, які залишилися на кораблі «Черкаси», уже є цивільними. У 2015 році вони масово звільнялися в пошуках кращого життя, але військові офіцери продовжують службу.

«Зняли фільм за 40 днів»

Продюсери розповіли, що фільм був у виробництві досить довгий час, незважаючи на те, що зйомки відбувалися протягом 40 днів. Але, окрім цього, ще дуже багато часу пішло на те, аби його змонтувати та зробити таким, яким побачили глядачі.

– Окрім коштів нашої компанії, фільм профінансували держава та підприємці, – каже одна з продюсерів фільму Ірина Клименко. – Юрій Федаш нам дуже допомогав та координував нас щодо моментів, які могли чи не могли бути на кораблі.

Також одним з ключових партнерів продюсери назвали ВМС України.

 «Є багато сцен, яких я бачити в фільмі не хотів»

Капітан «Черкас» розповів, що моряки у фільмі були. Більше того, двоє з них - члени екіпажу корабля «Черкаси».

– Один з моряків фактично зіграв сам себе, – розповідає пан Юрій. – В основному, усі були акторами. Лише в сценах із шикуванням були присутні декілька моряків.

Юрій Федаш пояснив, що зйомки поділили на дві частини, які тривали 20-30 днів. На першому блоці його не було, тому вплинути на сценарій і його відтворення він не міг.

– Я був на другому блоці зйомок. У фільмі є багато сцен, яких я бачити не хотів, але вони в стрічці потрібні. Відповідно, режисер їх вже не перезняв, адже для цього потрібні додаткові кошти.

«Хотіли показати не хронологію, а атмосферу»

Ірина Клименко розповіла, що фільм «Черкаси» більше дає змогу побачити не самі події, а те, що відчували люди, які брали в них участь.

Юрій Федаш жартома розповідає, що вирішив стати моряком через те, що з дитинства любить Тернопільський став

– Ми бачимо ці події очима простого моряка, який часто не має змогу подивитис,  що відбувається навколо, – каже вона. – Він чує уривки, те що говорять по телевізору, зі слів колег. Це зараз ми знаємо, хто є ворог, а тоді це розуміли не всі.

Продюсери називають «Черкаси» більше авторським фільмом, аніж документальним. А первинний сценарій і взагалі критично відрізняється від остаточного. Причиною цього стало знайомство з Юрієм Федашем, який багато в чому допоміг при зйомках.

Довідка

Будучи заблоковаваним у Донузлаві російськими військами, що затопили кілька старих кораблів на виході з бухти, тральщик «Черкаси» 21 березня 2014 р. зробив спробу відтягнути затоплений корабель, щоб вийти у відкрите море. За словами командира корабля «Черкаси» Юрія Федаша, після закінчення часу ультиматуму його корабель під слова пісні «Ворогу не здається наш гордий Варяг» пішов на вихід з озера Донузлав.

– Оскільки не вистачило потужності, почали рватися кінці, але десь протягом години ми відтягували корабель, – каже Юрій Федаш. –  Ми попросили допомоги в морського тральщика «Чернігів», щоб можна було відтягнути вдвох, на що ми одержали відмову… За цей час вертольоти підлітали, снайпери були навколо. Обстановка нарощувалася щохвилини, ми не звертали на це увагу, нас це не лякало.

На 21 березня тральщик «Черкаси» з екіпажем, хоч не в повному складі, але продовжував тримати оборону.

23 березня морський тральщик «Черкаси» знову зробив спробу прорвати блокаду на озері Донузлав. Корабель спробував пройти поміж двох затоплених російських кораблів, і йому це майже вдалося. Однак до них підійшов російський буксир, вдарив у бік і посадив носову частину тральщика «Черкаси» на мілину. 25 березня після тривалого штурму корабель було захоплено спецназом РФ, а його капітан з екіпажем зійшли на берег.

А ви бачили фільм «Черкаси»? Чи сподобався він вам? Діліться своїми думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Светлана Медведева

    Зняли фiльм за 40 днiv,а Крим за менше    часу  здали, вояки  Свiту(за тиждень)!
  • Маховик правди

    Ну правильно тут кажуть ,що Росія виконала свої обіцянки перед тими моряками ,які зрадили Україну ,але чомусь тут не згадують , що цих моряків відправили служити десь за Урал ,або ще у якусь глубинку де повна срака . Щось тут не говорять ,що в особисту справу цих моряків поставили штам "Склонен к измене" ,а це фактично клеймо і хрест на карєрі цих моряків і максимум ,що і доручать це драїти палубу.
  • Иван Колознюк

    Тепер точно заступником Кличко буде ні хто інший, як Олександр Харченко - посіпака того самого екс-глави "Укрбуду" Максима Микитася, який залишив тисячі киян з голими стінами в кращому випадку і з носом в гіршому. Що це означає? Це означає, що мер вирішив відкрито плювати в обличчя місту і в душу киянам і наостанок вичистити весь бюджет в свою користь.
    https://kiev.politeka.net/274785-klichko-reshil-vzyat-sebe-v-zamestiteli-harchenko-yavlyayushchegosya-chelovekom-mikitasya-dokument

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:45 Зеленський вніс до Ради законопроєкти про продовження мобілізації і воєнного стану 15:01 Спортсмени з Тернополя здобули перемогу на Кубку світу у Туреччині 14:10 На Великдень син поранив ножем свою маму — поліція 13:10 Рух транспорту відновили в районі вулиць Купчинського—Сахарова Від читача 08:39 У 2024 році загальний дохід «Укртелеком» зменшився на 10% 12:35 На Тернопільщині водій тікав від поліції і скоїв ДТП 12:10 У Тернополі з багатоповерхівки випав чоловік 11:20 Загинув військовослужбовець з Козови Василь Височан 10:40 Скільки транспорту курсуватиме до кладовищ на Великодні свята і Провідну неділю 10:00 6 травня у парку Сопільче проведуть гаївки 09:01 Сьогодні Світлий або Обливаний Понеділок: звичаї та традиції свята 08:01 Війна забрала життя Героя Олега Курися, який народився в Чортківській громаді 21:01 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 20:01 Борсук «життєрадісний»: у лісі на Тернопільщині фотопастка зафіксувала рідкісну тварину photo_camera 19:03 Відео у TikTok від тернополян та про Тернопіль: дивіться підбірку! play_circle_filled 18:01 Благодатний вогонь вже привезли у тернопільські церкви photo_camera 17:02 Великдень на передовій: українські воїни розповіли як не забувають про традиції 16:01 Очікуємо грози: на Тернопільщині — штормове попередження photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up