Багатоповерхівкам міста призначать управителів

Багатоповерхівкам міста призначать управителів
  • У міській раді уже створили спеціальну комісію, яка визначить, за яким будинком буде закріплений той чи інший управитель.
  • В Тернополі таких обиратимуть для кожної багатоповерхівки вже влітку.
  • Думку жителів врахують, якщо люди самі її донесуть. Інша альтернатива — створити ОСББ. Часу ще вистачає....

Більше року вже говорять про те, що обслуговуючих підприємств (наступників ЖЕКів — авт.) не буде. Натомість буде дві форми управління: об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ — авт.) та призначені управителі. В Тернополі таких обиратимуть для кожної багатоповерхівки вже влітку. Управителям віддадуть в «адміністрування» всі будинки, де немає ОСББ.

- Аби окремі тернополяни не здійняли гвалт «як ми проживемо без ЖЕКів», перш за все поясню — у нас вже давно немає ЖЕКів, - каже депутат міськради від фракції «Об’єднання «Самопоміч», секретар комісії з питань житлово-комунального господарства та член комісії з відбору управителів Сергій Лупак. - Обслуговування роками здійснюють приватні фірми, які на даний момент використовують приміщеня колишніх ЖЕКів та отримали їх техніку. Частина з них працює нормально, частина — самі знаєте як... Тому зміни, вважаю, на краще. Людям дали тривалий період часу аби створили ОСББ або ж підготувались до призначення управителів.

Управителем, згідно з законом, може бути як юридична так і фізична особа-підприємець. Претендувати на статус управителя будуть і ті обслуговуючі підприємства, що є. То ж для деяких будинків основною зміною буде те, що їх обслуговує не «Обслуговуюче підприємство роги і копита», а «Управительська організація копита й роги». Проте навіть якщо таке й трапиться, то відмінність буде в прозорості витрати грошей. Якщо зараз сотня будинків платить на загальну купку, з якої гроші розходяться так, як хоче адміністрація, а частину просто проїдає структура, то з часом гроші з будинку йтимуть на будинок.

Відео дня

- Багато людей незадоволені певними обслуговуючими організаціями і навряд чи захочуть аби її ж призначили управителем, - каже Сергій Лупак. - Процедура не передбачає опитування людей з того чи іншого будинку. Але я вважаю, що думка людей має бути визначальною. Тому пропоную тим будинкам, які категорично проти сьогоднішніх обслуговувачів, збирати підписи проти призначення тих же виконавців управителями. Підписи можна принести на офіс «Самопомочі», що на бульварі Шевченка, 16. Я доноситиму ці думки на комсії з призначення управителів і наполягатиму, аби громаду почули! І треба пам’ятатати, що є альтернатива — створити в будинку ОСББ. Тоді можна самостійно утримувати будинок або ж укласти угоду з тим же управителем. Але останнього вже самостійно обирають жителі.

Перше засідання комісії відбудеться у середині травня. Воно буде швидше організаційним і координаційним. Лише влітку почнеться процес призначення управителів. До того, наголошує депутат, ще багато роботи.

- Я ініціював процес інвентаризації усіх багатоквартирних будинків у місті, - каже Сергій Лупак. - Сподіваюсь, ближчим часом з’явиться чимало підприємців і організацій, які готові займатися управительством. Це перспективний напрям, а конкуренція, як відомо — підвищує якість.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Огірок Андрій

    як нема ж?а бабки кому ми платимо?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up