Партнер рубрики Події

Чи залишились у Тернополі російські банки і як працюють? Ми перевірили

Чи залишились у Тернополі російські банки і як працюють? Ми перевірили
  • В Україні працюють міжнародні банки, які не покинули росію та продовжують там надавати свої послуги. Деякі з них пов’язані з російськими олігархами.
  • Ми зібрали актуальну інформацію про роботу цих фінустанов у Тернополі. Чи надають вони свої послуги – про це у матеріалі.

У місті є кілька міжнародних банків, які працюють на території країни агресора. Ми зібрали важливу та актуальну інформацію про роботу цих банків. Чи загрожують санкції клієнтам цих банків? Чи дійсно фінустанови підпорядковані чи співпраюють з країною агресором? Тож пояснюємо.

Альфа–банк

«Альфа–Банк» є одним з найбільших банків, які діють на території України і не тільки. Материнська компанія, до якої належить АТ «Альфа–Банк» – ABH Holdings S.A., Люксембург.

Співвласники Альфа-Банку – російсько-ізраїльський бізнесмен, співтворець, співвласник та голова наглядової ради директорів консорціуму «Альфа-груп» Михайло Фрідман та російський економіст, політик та підприємець, президент ВАТ «Акціонерний комерційний банк «Альфа-Банк» (росія), голова ради директорів ABH Holdings, голова наглядової ради Альфа-Банку (Україна) Петро Авен.

Відео дня

Після повномасштабного наступу росії проти цих осіб ЄС ввели персональні санкції. 6 квітня Міністерство фінансів США оголосило новий пакет санкцій проти Росії, у тому числі російського «Альфа-Банку». У пресрелізі міністерства підкреслюється, що Альфа-Банк Україна є окремою юридичною особою, на яку не поширюються ці санкції. Тобто ці санкції жодним чином не стосуються українського «Альфа–Банку».

Голова НБУ Кирило Шевченко у своєму інтерв’ю «Економічній правді» надав роз’яснення щодо українського «Альфа–Банку», адже це один з найбільших банків, які є в Україні.

– «Альфа банк» є значущим для банківської системи. «Альфа банк» (Україна) є відмінною від Альфа-банку (Росія) юридичною особою і не підпадає під міжнародні санкції, оголошені недавно Мінфіном США.  1 квітня в ньому було зосереджено близько 48 мільярдів гривень вкладів українців, це десь 6% загалом по системі, а також близько 24 мільярди гривень українських підприємств. Відповідно до санкцій, накладених на власників "Альфа банку", НБУ визнав їхню ділову репутацію небездоганною, і ми застосували заходи впливу до власників істотної участі щодо заборони використання ними права голосу.

Як розповів голова НБУ, «Альфа банк» – системно важливий для української економіки. У НБУ діятимуть так, щоб не постраждали мільйони українських вкладників. Акціонери банку повинні шукати вихід з цієї ситуації. Також не виключають продаж акцій іншому власнику. Але це має бути продаж, який не буде розглядатися як намагання обійти санкції.

Ми побували у двох відділеннях банку, які функціонують у Тернополі. Як нам розповіли – наразі банк працює у звичному режимі, щоправда з певними обмеженнями, як і інші банки під час війни. Про закриття відділень чи припинення роботи мова також не йде – запевнили у банку.

Зокрема, у зв’язку з війною, змінився графік роботи деяких відділень. Відділення «Альфа Банку» за адресою вул. Медова, 18 під час війни працює з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 16:30, у суботу з 10:00 до 16:30, неділя – вихідний.

Відділення на вулиці Йосипа Сліпого працює з 9:00 до 18:00 з понеділка по п’ятницю. Субота та неділя – вихідні.

Під час воєнного стану банкомати та термінали продовжують стандартне обслуговування, відділення працюють. Доступне оновлення нових дебетових карток.

Також у банку скасували комісію на певні види послуг. Увесь перелік змін дивіться за посиланням.

Як і в інших банках, не можна купити валюту. Її продають лише у визначених населених пунктах, де ведуть бойові дії. Можна лише обміняти євро та долари на гривні.

Райффайзен Банк

Ще один з найбільших банків відділення якого є у Тернополі. Цей банк належить до групи Raiffeisen International (Австрія). Банк працює в різних країнах, зокрема в росії. Однак навіть після військової агресії припинити свою діяльність у росії відмовились.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що попри війну Росії проти України низка компаній все ще продовжують працювати на російському ринку. Він закликав світ бойкотувати їх. Про це він повідомив під час одного з брифінгів. Серед переліку компаній, які назвав міністр, є і «Райффайзен Банк». Однак наразі, окрім заклику бойкотувати ці компанії, ніяких санкцій чи дій не застосовували.

В НБУ також лише закликали міжнародні банки піти з російського ринку. Про це повідомив голова НБУ Кирило Тимошенко. Про санкції щодо цих банків з боку україни мова не йде, однак глава НБу наголошує, що робота міжнародних банків в росії може нанести удар по їх репутації.

– Продовження роботи на території росії може нести додаткові репутаційні ризики для ваших організацій не лише в нашій країні, а у Європі загалом. Адже у своїй боротьбі проти окупанта Україна отримала підтримку не тільки більшості європейських урядів та представників міжнародної бізнес-спільноти, але й громадськості цих країн, – наголосив Кирило Шевченко.

Відділення «Райффайзен Банк» у місті працюють. Графік роботи відділення на вулиці Йосипа Сліпого під час воєнного стану – з 9:00 до 16:00 з понеділка по п’ятницю.

  • Ваші гроші на платіжних картках Райфу доступні для розрахунків.
  • Купівля іноземної валюти недоступна згідно з Постановою НБУ.
  • Видача готівки тимчасово обмежена до 100 000 грн.
  • Отримати готівку ви можете в мережі банкоматів, а також на касах магазинів АТБ та Епіцентр, АЗК ОККО і низки інших.
  • Усі системи працюють стабільно, гроші та ваші дані в безпеці.

Чи будуть санкції щодо міжнародних банків

Хоча наразі в НБУ лише закликають міжнародні банки піти з російського ринку та не вводять жодних санкцій щодо українських клієнтів чи цих банків, все ж багато тернополян, які є клієнтами банків, не впевнені, що робити зі своїми рахунками та вкладами.

Журналісти «20 хвилин» звернулися до НБУ з інформаційним запитом.

Діяльність яких банків було заборонено на території України після початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації на території України?

Національний банк 25 лютого ухвалив рішення відкликати банківську ліцензію та ліквідувати банки, що перебувають під контролем рф: АТ "МІЖНАРОДНИЙ РЕЗЕРВНИЙ БАНК, який на 100% належить ПАТ "Сбєрбанк Росії", та Публічне акціонерне товариство "Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк" (далі – ПАТ "Промінвестбанк"), який на 99,77% належить Державній корпорації розвитку "ВЕБ.РФ". 

11 березня НБУ звернувся до Кабінету міністрів з ініціативою про примусове вилучення в дохід держави фінансових активів цих банків. 9 квітня Кабінет міністрів ухвалив проєкт рішення РНБО про вилучення фінансових активів банків, що належать державі-агресору.

Які міжнародні банки продовжили працювати на території Росії та України під час війни? Чи застосовано до них міжнародні або українські санкції?

22 березня Голова НБУ звернувся з листом до керівників міжнародних банківських груп, в якому закликав припинити будь-яку діяльність дочірніх установ та філій міжнародних банківських груп на території росії, зазначивши, що припинення лідерами світового ринку фінансових послуг діяльності на російському ринку посилить вплив вже застосованих світовою спільнотою економічних санкцій до країни-агресора.

У відповідь на звернення Національного банку французькі банківські групи BNP Paribas та Crédit Agricole заявили, що призупиняють роботу у росії. Найбільша банківська група Нідерландів ING Bank ухвалила рішення відмовитися від будь-яких нових бізнес-контактів з будь-якими російськими чи білоруськими компаніями по всьому світу. Австрійський Raiffeisenbank International та угорський OTP Bank повідомили про розгляд питання можливого виходу з російського ринку.

Рішення щодо припинення роботи з державою-агресором є репутаційним питанням міжнародних банківських груп. Жодних міжнародних санкцій до них не застосовано.

Чи є ризики для українських клієнтів або вкладників, які користуються послугами міжнародних банків, що не припинили свою діяльність на території РФ?  

Жодних ризиків немає. Всі банки іноземних банківських груп працюють на території України виключно за українськими законами,  обслуговують  нашу економіку, виконують зобов’язання перед клієнтами. Стабільна робота банківської системи, захищеність вкладників та своєчасний доступ громадян до власних коштів  у нинішніх надскладних умовах воєнного стану є одним із головних пріоритетів діяльності Національного банку.

Міжнародні банки йдуть з росії

Деякі міжнародні банки, які працювали в росії, призупинили там свою діяльність через військову агресію. Зокрема, група «Креді Агріколь». Відділення банку є і в Тернополі на вулиці Руській. Під час війни касові обслуговування працюють з 9:00 до 16:30. Клієнтські обслуговування – з 9:00 до 17:00.

Як повідомляють на офіційному сайті, з початку війни пріоритетом Групи було забезпечення і надання обладнання та фінансової підтримки 2 400 співробітникам Креді Агріколь Банку в Україні: вони досі перебувають на території країни і забезпечують безперервне надання основних банківських послуг. Було засновано фонд солідарності, щоб підтримати співробітників банку, які потерпають від повномасштабної війни.

Штат дочірньої компанії Креді Агріколь КІБ у Росії налічував 170 співробітників-росіян, компанія не надає послуги роздрібного банкінгу, а її чистий прибуток у минулому році склав 3,7 млн євро.

Російські банки в Україні ліквідували?

Після початку нападу росії у НБУ повідомили, що банки держави–агресора більше не працюватимуть в Україні.

Національний банк ухвалив рішення відкликати банківську ліцензію та ліквідувати банки, що перебувають під контролем Російської Федерації: АТ «Міжнародний резервний банк», який на 100% належить ПАТ «Сбєрбанк Росії», та Публічне акціонерне товариство «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк», який на 99,77% належить Державній корпорації розвитку «ВЕБ.РФ».

Право приймати такі рішення Правлінню Національного банку надає постанова від 24 лютого 2022 року № 19 «Про особливості припинення діяльності банків в умовах воєнного стану». Цей крок ухвалено Правлінням Національного банку одностайно і затверджено рішеннями від 25 лютого 2022 року № 90-рш/БТ «Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію Публічного акціонерного товариства «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк» та № 91-рш/БТ «Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА "МІЖНАРОДНИЙ РЕЗЕРВНИЙ БАНК».

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Konstantin Savchuk

    Альфа банк так само не має відношення до росії як УПЦ до московського патріархату
  • Ніна Швед

    Гарно завуальовано- банк і власники російські- хоч замалюй в горошок....

keyboard_arrow_up