Партнер рубрики Події

"Беркутівці просто сміються рідним загиблих у вічі", - батьки Героїв Небесної Сотні

"Беркутівці просто сміються рідним загиблих у вічі", - батьки Героїв Небесної Сотні
Розслідування справ щодо розстрілів на Майдані за два роки не дало результатів. Гублять доказові бази, чи не щомісяця змінюють слідчих, годують обіцянками, затягують час...

 А затримані беркутівці, впевнені у своїй безкарності, просто сміються рідним загиблих у вічі. Про це розповіли батьки Героїв Небесної Сотні з Тернопільщини Ігоря Костенка та Назара Войтовича під час засідання тернопільського прес-клубу 20 листопада, присвяченого другій річниці Майдану та вшануванню пам’яті загиблих Героїв. 

- За два роки результат розслідування справ щодо Майдану - нульовий. Годують обіцянками, затягують час, - каже батько Героя Небесної Сотні Ігоря Костенка Ігор Костенко. - Створюється враження, що на позитивний результат по розслідуванню майданівських справ немає політичної волі нашого вищого керівництва. Нема команди «фас», як то кажуть. Мабуть, влада чекає, що нам – батькам, активістам, громадськості - набридне, будуть інші резонансні справи, відволічеться увага від справ Майдану, може, хтось помре, і так вони тягнуть час, мотають нерви нам усім. 
Ігор Костенко разом з батьком героя Небесної Сотні Назара Войтовича Юрієм Войтовичем відвідують всі суди, які відбуваються в Києві.
- Ми проходимо по справі 39 потерпілих, вбитих на Інститутській групою беркутівців, так званих автоматників, які стріляли з Калашникова, - каже пан Костенко. - Наші діти були вбиті кулями калібру 7.62 з автомату Калашникова. Ці справи об’єднали в одну.

Суди проходять важко. Беркутівці, які сидять, Амвроськін і Зінченко, поводять себе цинічно та зухвало, їхні рідні насміхаються, кидають репліки, ніхто не кається. Я вже казав їхнім батькам: «Кого ви породили? Хоч би покаялися». Сидять, сміються, почувають себе безкарно. Напевне, їм хтось пообіцяв, що суд буде завершений на їхню користь. І на їхніх обличчях - ні краплі каяття. Це перше, що кидається в очі, коли відвідую суди. Щодо суддів – вони поводяться, на мій погляд більш-менш об’єктивно. Не знаю, що в них в голові, але принаймні видно, що вони стараються цю справу розплутати. 

Після такого тривалого часу, а це вже вже майже два роки, слідство не зрушило з місця з мертвої точки ні на міліметр, продовжує Ігор Костенко. 
- Нічого нового практично нема, - каже він. - Хоч зараз виплило відео, де видно, як працівники «Беркуту», так званої «чорної роти», стріляють по мітингувальниках біля Жовтневого палацу, переміщуються і ведуть прицільні постріли з автомата Калашникова. І серед цих, що стріляють, є якраз особа без маски, яку ідентифікували, як Амвроськін. Я думаю, що це відео вагоме, яке буде центральним у звинуваченнях. Проте адвокати цих беркутівців кажуть, що це все знятий художній фільм і ми нічого не докажемо, що там зняті актори, сміються… Отак минає наше слідство вже майже два роки. 

Ігор Костенко додає, що за цей час вже змінилося вже три генпрокурори. І від них не було сприяння у розслідуванні. 
- Шокін на контакт із батьками не йде, ховається, тікає, - каже чоловік. – Його попередник Ярема зустрічався з нами, поводив себе як ягня, казав: «Добре, добре, ми все робимо для того, щоб розслідувати справу», начебто йшов на контакт, але цинік циніком. Ми проводимо мітинги, пікети. Були під адміністрацією Президента, а він не вийшов до нас. Сказав, що нас не побачив. Хіба йому не доповідають, що зібралося стільки людей? Напевно, просто не хоче з нами спілкуватися, не хоче розслідувати, затягує час. Не бачу я, що наша влада хоче розслідувати цю справу. Але ми не зупинимось, нехай не думають, що підкуплять нас тими 120-ма тисячами, які дають раз в рік, мабуть, щоб ми закрили рота. А цих грошей навіть на пам’ятник недостатньо.  
Юрій Войтович також додає, що пропала доказова база у справі розстрілів майданівців. 
- Коли Наливайченко зібрав всі документи по «Беркуту», -  всі вони були. Але коли передавав Авакову, той сказав - документи пропали, - каже він. - Як можуть пропасти документи з прокуратури? Коли там є охорона, спеціальні сейфи? І ніхто ні за що не відповідає. Просто доказову базу знищують, і все… Слідчі також не зацікавлені в розслідуванні справи. Рідні і небайдужі люди самі шукають докази. Слідчі міняються чи не щомісяця, потім кажуть: «А я не встиг, а я не мав часу». Потім настає річниця, знов всі кажуть: «Ми шукаємо» і далі нічого не роблять. 

Юрій Войтович також зауважив, що за весь цей час ні обласна, ні місцева влади не поцікавились, чи ставлять батьки пам’ятник Назару Войтовичу, чи мають вони на це гроші. 
-  Тільки коли поставили пам’ятник, приїхали перед виборами, пофотографувалися і поїхали, - каже чоловік. 

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Эдуард Дубоделов

    А  вальцман,бокай-кріль,пастор-нечистота-комсомолець-турчинов льють слезу,та тіпа щось роблять!Вас нае......ли,та як завжди.Мои щирі співчутя,за загиблих дітей,братів,батьків.Біда в нашій країні.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up