Партнер рубрики Події

Бережанських дітлахів вчитимуть, як поводитись з чужими. Бо мало не вкрали чотирьох

Бережанських дітлахів вчитимуть, як поводитись з чужими. Бо мало не вкрали чотирьох
  • Поліція перевіряє інформацію та шукає чоловіків, котрі нібито кликали школярів сісти у бус. Маму і дітей опитали. Наразі малі плутаються у свідченнях.
  • Психологи радять дорослим (!) вивчити напам’ять правила і дітей навчити, як поводитись з незнайомцями.
  • Освітяни звертатимуться до міськради, аби терміново встановити камери.

Перевірку за повідомленням, що у Бережанах хотіли викрасти чотирьох дітей, проводить поліція.

Нагадаємо, днями у Бережанах невідомі хотіли викрасти чотирьох дітей. Двоє невідомих чоловіків намагалися заманити дітей у машину біля Бережанської школи №1. 
- До Бережанського відділу поліції звернулась мама однієї з дівчаток, яку разом з іншими дітьми нібито незнайомий чоловік покликав до буса, - каже начальник відділу ювенальної превенції головного управління нацполіції в області Петро Тихович. - Маму і дітей вже опитали. Інформацію, яку вони повідомили, внесли до єдиного журналу обліку скоєних злочинів і правопорушень.

За цим фактом поліція наразі проводить перевірку. Діти, кажуть поліцейські, плутаються у свідченнях. Проте правоохоронці вивчають вилучене відео з камер відеоспостереження, розташованих неподалік місця, де трапився інцидент.

Відео дня

З’ясовують також, кому належить мікроавтобус і хто в той день був за кермом.

  • Сьогодні, 20 листопада, працівники поліції побувають у всіх школах Бережан та вкотре нагадають школярам, як поводитись із незнайомцями та у всіх випадках, коли неповнолітнім може загрожувати небезпека, - запевнили у поліції.

Діти в нормі. Перехвилювались більше батьки

У Бережанському відділі освіти вже зустрілись з колективами шкіл і дали вказівку директорам залучити психологів та провести бесіди з дітьми. А класні керівники вже запланували батьківські збори. Про це повідомила Галина Михальчук, начальник відділу освіти, молоді і спорту бережанської міської ради.

  • Діти, з якими трапився інцидент, зараз в школі, їхній стан в нормі, можна сказати, що більше перехвилювались їхні батьки, - каже Галина Михальчук. - Інцидент дуже неприємний. І безпека дітей – на першому місці. Тому ми вже скликаємо освітянську комісію та звертатимемось до міськради щодо закупівлі і встановлення камер відеоспостереження на всіх освітніх закладах.

У Бережанах таких є чотири. І якщо в деяких школах буде достатньо бодай однієї камери, на Першій, де трапився інцидент, потрібні мінімум дві. Адже школа розташована «на куті».

У 99,9% випадків дитина добровільно йде за педофілом

Психологи радять дорослим (!) вивчити напам’ять правила і дітей навчити, як поводитись з незнайомцями.

У більшості випадків шахрайство, пограбування, викрадення, зґвалтування, вбивство починаються із розмови дитини із незнайомими людьми, каже кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології ТНПУ ім. В.Гнатюка Ірина Чорна.

За статистикою, у 99,9% випадків дитина добровільно йде за педофілом, захоплена якою-небудь привабливою пропозицією - подивитися на тваринку, отримати подарунок, погратися в коп’ютерну гру тощо.  - Якщо підліток не задовольняє свою потребу у спілкуванні із ровесниками, немає контакту з батьками, то шукає його у інших людей і поза домом, - каже Ірина Чорна. - Цим часто користуються злочинці. Розпізнати таких дітей дуже просто. Зазвичай у час навчання вони прогулюють уроки, вештаючись містом; понуро сидять у глухих закутках дворів.

Добре слово дорослого, пропозиція купити смачненького, чи сигарети, алкоголь, дати грошей, автоматично викликає довіру в підлітка. З малюками все ще простіше, достатньо цукерки, або ж простої обіцянки її дати, і дитина, давши ручку,  піде із зловмисником, каже психолог.

  • Діти молодшого шкільного віку емоційно чутливі, довірливі та наївні, а тому особливо привабливі для злочинців, - пояснила пані Ірина. - Школярикам батьки уже довіряють ключі від дому, якими легко можуть заволодіти кишенькові злодії.

Стресовий стан – і прощавай логіка

Зазвичай, безпрограшно спрацьовують шахрайські сценарії, побудовані на легенді про хворобу, загрозу смерті рідних, якій «можна запобігти», віддавши цінні речі, гроші. В стресовому стані людина неадекватно оцінює ситуацію і не схильна до логічних міркувань.

Змоделювавши стресову ситуацію, злочинець легко маніпулює свідомістю та діями дитини, - каже Ірина Чорна. – Наприклад, «батьки потрапили в аварію, їдьмо  до них», «маму забрали в лікарню – потрібні гроші».

Щоб запобігти таким ситуаціям, потрібно з малечку вчити дітей правил поведінки у дома, на вулиці, в громадських місцях, навчальних та позашкільних установах. Для малюків ці правила мають бути чіткими і локанічними. Та найефективнішим буде правило для батьків: «не залишати дітей без нагляду ні на хвилину». Для школярів можна уже моделювати відповідні ситуації та пояснювати як діяти у кожному випадку. Батькам постійно тримати на контролі, де і з ким знаходиться дитина, скільки часу там перебуватиме, домовитися про телефонні дзвінки у визначений час.

  • Дорогі батьки, пам’ятайте, саме ви несете відповідальність за безпеку своїх дітей, - каже Ірина Чорна. - Помітивши бездоглядну дитину, підозрілу поведінку дорослого по відношенню до  дитини, не залишайтеся байдужими, втручайтеся у ситуацію, телефонуйте 102. Від злагодженості Ваших дій може залежати доля та життя дитини.

Основні правила безпечної поведінки

1.Ніколи не розмовляти із незнайомими людьми. На всі запитання особистого характеру: «Як тебе звати?», «А батьки вдома?» не відповідати і швидко відійти.

2.На запитання загального характеру: «Це вулиця так-то?», «А зараз така-то година?», які передбачають стверджувальну відповідь: «Так»,- відповідати: «не знаю, запитайте у дорослих». Маніпулятивні шахрайські техніки починають діяти із моменту  стверджувальної відповіді жертви, а тому невинне «Так» є особливо небезпечним.

3.Коли невідомі наполегливо вступають в розмову, голосно привернути увагу оточуючих фразами типу: «Не чіпайте мене!», «Люди, допоможіть!», кричати.

4.Нікуди не йти із незнайомими і навіть знайомими людьми без дозволу батьків.

5.Ходити лише за попередньо обговореним із батьками маршрутом. У разі зміни маршруту, часу перебування у певному місці – попередити батьків.

6.Звітувати батькам телефоном  про прибуття до місця призначення. Якщо впродовж дня кілька місць відвідування, тоді треба звітувати з кожного останнього місця знаходження перед виїздом і звітувати після прибуття.

7.Не ходити малоосвіченими, «глухими» вулицями.

8.Уникати прогулянок у темну пору доби.

9.Не сідати і не наближатися до авто із відкритими дверцятами.

10.Не розмовляти з людьми із авто (справжній водій не стане питати у дитини).

11.Не повідомляти нікому код замка вхідних дверей та не впускати нікого у під’їзд. 12.Нікому не відкривати дверей квартири і не впускати в квартиру без дозволу батьків. Якщо дзвонять у двері, спитати: «Хто там?» і телефонувати батькам.

13.Домовтесь із дітьми про слова паролі (попередження про небезпеку, місце знаходження, присутність підозрілих людей і тд.)

14.Номера телефонів батьків записати в телефоні в контактах з літери «А» (А мама, А тато). Це дасть змогу швидко знайти та набрати потрібний номер. А також номери: 101,102, 103. (Як свідчить статистика не всі діти в екстремальній ситуації їх пам’ятають.) 15.Не виходити із транспорту за вимогою, чи проханням незнайомців. Привернути увагу оточуючих, водія. Не соромитись закричати при потребі.

16. Не беріть подарунки від незнайомих людей.

17.Не куштуйте їжу (цукерки, їжу, напитки), не вживайте таблетки, ліки, запропоновані незнайомцями.

18.Нікому не повідомляти жодної інформації про свою сім’ю, родичів, сусідів. Відповідь: «Не знаю, спитайте у них самі».
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Петро Білецький

    Оце все починається зі слів - "Треба слухати старших", "Я старша і старший я більше знаю", "Не хами старшому", "Будь слухняний", "Заткай собі писок" і т. д. Мамаші самі формують і своїх дітях комплекси, а воно потім росте німе.   Я сумніваюсь шо хамовита дитина піде за педофілом.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:45 Понад 9 тисяч випускників зареєструвалося на Тернопільщині для участі в основній сесії мультитесту 21:00 Сходи зробили нові, а тротуар в суцільних вибоїнах: хто і за скільки проводить ремонт на Дружбі 20:00 Майстриня зі Збаража створює обереги для військових за традиціями січового стрілецтва та вояків УПА 19:20 9 травня в мікрорайоні «Березовиця» не буде води Від читача 14:48 «Клітини мозку» - дебютна персональна виставка Марії Панасюк 19:03 За майже місяць так і не знайшли чоловіків у формі, які побили тернополянина в супермаркеті 18:45 На Тернопільщині прогнозують заморозки 18:02 Унікальні ікони середини ХІХ століття отримав в подарунок музей на Тернопільщині photo_camera 17:00 Керівника однієї з амбулаторій сімейної медицини підозрюють у підробці документів 16:00 До Дня міста «Алея зірок» у Тернополі поповниться новою зіркою 15:31 Є дефіцит потужності — на Тернопільщині 8 травня обмежать споживання електрики для підприємств 15:00 У Тернополі зміниться тариф на паркування 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 8 травня 14:10 Тернопіль прощається з батьком трьох дітей Петром Воробцем, який загинув на фронті 4 травня 13:55 Рада проголосувала за продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні 13:30 Помер потерпілий у ДТП з молоковозом у Почаєві 13:02 Міську дитячу лікарню «розполовинили». Хто керуватиме і що буде з персоналом і малими пацієнтами? 12:25 8 травня можливі відключення електроенергії по всій Україні — Укренерго 11:40 На бульварі Шевченка матері загиблих воїнів висадять квіти у пам’ять про полеглих синів photo_camera 11:10 У Тернополі встановлять стелу пам’яті та меморіальну таблицю захиснику Андрію Теребію
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up