Бетонні укриття на зупинках почали встановлювати. Як всередині: ми перевірили

Бетонні укриття на зупинках почали встановлювати. Як всередині: ми перевірили
  • Вже встановили укриття біля Кооперативного коледжу і на вул. Бродівській, поблизу 6 магазину. Буде ще вісім. Ми дізнались, де їх розмістять. І перевірили, який мають вигляд встановлені і що є всередині. 
  • Тернополяни побоюються, що ці конструкції не витримають ані найменшого обстрілу, і замість захистити можуть перетворитись на бетонну братську могилу. Окрім того, нарікають люди, це місце можуть скоро перетворити на громадський туалет чи на місце проживання безхатьків.

Два спеціалізованих укриття вже встановили у Тернополі поблизу зупинок громадського транспорту – на вул. Руській, біля Тернопільського кооперативного торговельно-економічного коледжу, і на вул. Бродівській, неподалік 6 магазину. Невдовзі у місті планують встановити ще вісім, і «20 хвилин» дізналась, де саме їх розмістять.

Після встановлення двох з десяти укриттів у соцмережах з’явилось чимало коментарів тернополян. І мало серед них подячних. Люди нарікають, що в разі обстрілу ці будівлі не захистять, натомість можуть перетворитись на братські могили під грудою бетону. Окрім того, городяни переживають, що ці місця вже невдовзі можуть перетворитись на громадські туалети або їх облюбують безхатьки. Крім того, нарікають, що немає жодної інформації про бетон, з якого виготовили конструкції, ані про фірму, яка цим займалась. Тому і довіри до таких укриттів мало.

Скільки обійдуться місту ці укриття і хто їх виготовляє – таємниця за сімома замками. Принаймні, надсилаючи запит про цю інформацію 10 днів тому і отримавши через 5 днів відповідь, по це не було ні чіткої відповіді, ані чіткої цифри.

Відео дня

"20 хвилин" вже побували на місці, де встановили нові укриття. Який вигляд мають і що всередині  — дивіться на фото. 

Натомість міський голова Тернополя Сергій Надал днями в ефірі одного з місцевих телеканалів розповів про бетонні конструкції детальніше.  

Що Сергій Надал розповів про укриття

—   Вже багато міст України почали цю роботу робити раніше, особливо ті, які ближче  до зони бойових дій, — розповів Сергій Надал. — І ми бачимо, що йдуть атаки і обстріли по звичайних мирних об’єктах, часто страждають люди, які перебувають на вулиці, — можливо, хтось не знає, де укриття чи не встиг сховатись. Тому встановлені бетонні укриття мають убезпечити тернополян. Поки встановлюємо 10, далі, за потреби, кількість можна збільшити.

Це спеціалізовані укриття, які виготовлені з бетону і мають відповідну сертифікацію та зможуть захистити від уламків ракет від того, що може вибухнути поруч.

—   Виробник наш, місцевий, — повідомив Сергій Надал. — Ми проаналізували пропозиції, які нам надходили з інших населених пунктів, але нам вдалось знайти виробника в себе, в Тернополі. Який робить це значно дешевше, аніж пропонували, скажімо, в Києві чи в Харкові. Це наш виробник, люди мають роботу, а виробник сплачує податки. Попередньо нами укладено угоду на 10 таких укриттів. Вони розміщені поруч із зупинками громадського транспорту — в тих місцях, де є найбільша кількість людей і немає близько укриття.

Укриття рівномірно розподілять всіма мікрорайонами міста та установлять у місцях, де вони не шкодитимуть людям і мережам, що під землею. Після завершення військових дій ці укриття можуть бути використані для військових чи інших потреб, зазначив Сергій Надал.  

—   Цієї ночі у Тернополі встановили перше бетонне укриття поблизу зупинки громадського транспорту «Кооперативний коледж», — тернополянин Олег Синовець на власній сторінці у Фейсбук опублікував фото і допис щодо укриттів. — Якби це зробили в перші місяці війни, коли ще було певне нерозуміння розвитку подій, то я б з розумінням до цього поставився. Але зараз я не зовсім розумію доцільності даної конструкції.

Чому тернополяни проти

Під дописом – чимало коментарів. Зокрема, люди припускають, що, встановлюючи подібні конструкції, міськрада просто «відмиє» гроші. Щодо таємничого виробника — припускають версії, що йдеться саме про підприємство, чию бруківку встеляли у Тернополі і яку роками пов’язували з керівництвом мерії. Ми намагались у суботу, 26 листопада, додзвонитись до цієї фірми. Однак жоден з телефонів, зазначених у довідках, не відповідав. Ймовірно, через вихідний. 

Хвилюються тернополяни і для чого ці «коробочки». Мовляв, від вибуху — не врятує, від фосфорних атак, швидше за все, — теж. Осколки, мабуть… Хоча, від ударної хвилі може й покалічити. І взагалі, якщо то з бетонних блоків, то треба дізнатися з яких. Чи придатні для виготовлення саме таких конструкцій.

Непокоїть городян, що ці місця вже невдовзі можуть перетворитись на притулки для безхатьків чи громадські туалети. Не виключають, що на цих місцях після війни з’явиться чергова настройка.

—   Я зараз не про відмивання. Мені от дійсно цікаво, — пише Зенон Косідовський. —  Цю будку десь випробовували? Яку силу вибуху витримує? Будинки, ми бачили, складаються. Чи то розраховано, що в Тернопіль не прилетить, а як прилетить, то в будку не попаде. А як попаде — тоді і побачимо…

«Бачила відео, де тестували такі конструкції, — відповіла Людмила Лукіян. — Від прямого прильоту ракети не вбереже, але від дрібних навіть добре захищає. Питання: чи за тією технологією зроблена ця конструкція? Чи у нас є потреба захисту від такого? Поруч вже поставили будку, тепер в оренду здають те одоробло».

—   Потреба у укриттях все ж залишається. Тут більш питання до того, що варто обладнювати/покращувати інші укриття, — написав Святослав Абрам'юк. —  Зокрема, укриття у школах, садочках.

Люди шкодують, що не опитували мешканці Тернополя про доцільність, бо, на думку деяких городян, це непотрібна річ у нашому місті.

Чому міськрада мовчить про кошти і виробника

Журналісти «20 хвилин» надіслали 15 листопада запит до міськради щодо бетонних укриттів. Зокрема ми цікавились, де розмістять конструкції, хто їх виготовлятиме, скільки коштуватимуть і хто оплатить – чи з міського бюджету. 5 днів тому ми отримали відповідь на запит, у міськраді повідомляли адреси, де розмістять, і що договір на постачання ще не уклали. Про кошти – ані слова. Мовляв, ще невідомо, хто їх встановлюватиме і ще не було розроблено проектно-кошторисної документації.

Що ми запитали у міськради?

1.     За якими адресами буде облаштовано 10 укриттів біля зупинок громадського транспорту?

2. Скільки коштів буде витрачено на облаштування кожної зупинки?

3. Яка загальна вартість облаштувань даних укриттів, створення проєктно–кошторисної документації та інших витрат, пов’язаних з їх облаштуванням?

4. Кошти якого бюджету буде витрачено на облаштування: міського/обласного/ державного/співфінансування?

5. Яка компанія займатиметься облаштуванням укриттів? Чи буде проведено тендер на визначення виконавця робіт? Якщо ні – чому?

6. Хто дбатиме про дотримання чистоти та порядку всередині укриттів?

7. Чи планується облаштування таких укриттів протягом наступного року? Скільки загалом укриттів планується облаштувати на території громади?

8. Для яких цілей можуть бути використані укриття після закінчення війни, чи вони будуть демонтовані?

Що нам відповіли?

«Заходи спрямовані на підтримку цивільного населення в умовах воєнного стану, а саме облаштування споруд цивільного захисту, передбачено в Програмі захисту населення і території Тернопільської міської територіальної громади від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2019-2022 роки. Встановлення десяти тимчасових споруд укриттів від частинок снарядів, уламків ракет та стрілецької зброї заплановано біля зупинок громадського транспорту в місті Тернополі.

Станом на даний час договір щодо закупівлі залізобетонних конструкцій — тимчасових споруд укриттів на зупинках громадського транспорту від частинок снарядів, уламків ракет та стрілецької зброї не укладено. Після придбання балансоутримувачем даних споруд буде відділ технічного нагляду Тернопільської міської ради», — повідомили у міськраді у відповідь на запит «20 хвилин».

Де розмістять укриття в Тернополі

1.     Магазин"Універсам" (від центру),просп. Злуки

2.     Просп. Стапана Бандери (від центру)

3.    Міськлікарня №2 (від центру), вул. Купчинського

4.     Вул. Київська (від центру)

5.     Церква святого Іллі, вул. Бродівська

6.     Вул. Бродівська (від центру)

7.     Вул. Мазепи (до центру)

8.     Кооперативний коледж, вул. Руська

9.     Автовокзал, вул. Торговиця

10.  Залізничний вокзал, вул. Б. Хмельницького

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • 5555

    Пане мер,але ці зупинки у Нас були.

    Навіщо було руйнувати ....
  • Бодя Олегович

    Місце зверху в оренду під чебуречну вже здається , чи ще ні?

keyboard_arrow_up