Партнер рубрики Події

Безкоштовно, анонімно та швидко: тернополяни можуть пройти тест на ВІЛ просто на Театральному майдані

Безкоштовно, анонімно та швидко: тернополяни можуть пройти тест на ВІЛ просто на Театральному майдані

Акція, присвячена Всесвітньому дню боротьби зі СНІдом,  проходить у Тернополі 1 грудня. На Театральному майдані усі охочі можуть анонімно та безкоштовно пройти швидкий тест на наявність ВІЛ-інфекції. І вже за 10-15 хвилин буде готовий результат.

Організаторами акції є Громадська організація "Джерела громадського здоров'я" , КУТОР Тернопільський обласний наркологічний диспансер за підтримки Фундації АнтиСНІД США в Україні, МБФ "Альянс громадського здоров'я". 

- Таке тестування проводимо вже десять років поспіль. Робимо це для того, щоби покращити рівень обізнаності щодо ВІЛ-інфекції, - коментує керівник громадської організації Тетяна Козарецька. - До тестування є вільний доступ. Хочемо розповісти перехожим про те, як можна захиститися від ВІЛ-інфекції. Мета акції спрямована на забезпечення кращого доступу до тестування на ВІЛ.

Відео дня

Просто на Театральному майдані тернополян консультують, роздають інформаційні буклети та презервативи.  Також є пересувна амбулаторія, де за кілька хвилин можна зробити тест.

- Я чекав на друга, у мене вільні 15 хвилин, - каже тернополянин Владислав. - Тому я вирішив пройти обстеження. Це неважко. Тестуватися потрібно, щоб знати про ризики захворювання. Щоб не запізно дізнатися в разі хвороби. Зараз вже чекаю на свій результат. 

Волонтерять на акції представники Червоного хреста, лікарі та студенти медичного університету. 

- Я долучаюся до акцій уже більше двох років, - розповідає інструктор із  "Чевоного хреста" Микола. - Такі заходи варто проводити, бо люди часто бояться про таке говорити. Навіть сьогодні люди по-різному реагують, коли підходжу. Дехто зацікавлений, дехто не має часу, дехто встидається.

Довідка

Всього на обліку перебуває 1027 ВІЛ-інфікованих осіб. В області функціонує 3 сайти АРТ, де пацієнти можуть отримати лікування за місцем проживання: Центр СНІДу, медичні заклади у Кременці і Теребовлі. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Бульба

    Якщо це стається при переливанні крові чи у зубного лікаря то кондом тут не допоможе!!

    Петро Білецький reply Бульба

    Ти багато людей знаєш які хворі снідом ??  І я ні. І ніхто незнає. Тут в першу чергу потрібно дивитись на тих хто це все фінансує, і для чого.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up