Безпритульні пси знову атакують. Є щонайменше двоє потерпілих

Безпритульні пси знову атакують. Є щонайменше двоє потерпілих
  • Відчула різкий біль позаду коліна, за тим порвані штани, кров і стан шоку.
  • Вкусив собака? Впіймайте його або хоча б гляньте на кліпсу. Інакше вас колотимуть від сказу.

Про два випадки, коли безпритульні пси нападали на людей останнім часом, повідомили редакцію читачі. Пані Марія цікавиться, куди скаржитись і в кого вимагати компенсацію. Історія Анни Пономаренко взагалі скоріше нагадує якийсь трейлер чи бойовик з елементами ужастика…

  • Декілька днів тому нашого співробітника вкусив бездомний пес, - так починався лист до журналістки нашої постійної читачки пані Марії. - Цей собака неодноразово кусав людей, поводився агресивно.  Хотіли б знати, хто в Тернополі займається відловом агресивних собак - куди звертатись? І яку відповідальність несуть наші міські чиновники за те, що людину покусав собака? З кого вимагати компенсацію?

Історія Анни Пономаренко взагалі вражає і шокує. Покусана псом тернополянка описала все жахіття на власній сторінці у Фейсбук. У коментарях читачі мало стримували емоції.

Відео дня
  • Вчора (29 січня – прим. авт.) близько 13.15 на вул. Текстильна 6, мене вкусив безпритульний собака, - розповіла Анна Пономаренко. - Як це сталось - я навіть не зрозуміла, а встигла зловити лише його погляд, коли відчула різкий біль позаду коліна, за тим порвані штани, кров і - стан шоку.

Що робити з псом? Нічого не робити, нехай собі бігає

Перехожі одразу кинулись на допомогу та набрали номер швидкої, пригадує жінка. Питали поради в диспетчера, як надати травмованій допомогу і що робити з псом. На тому кінці дроту порадили жінку відвезти в травмпункт. Що робити з собакою? Та нічого не робити, відповіли людям.

  • Після отриманої відповіді, розуміючи, що диспетчер, м'яко кажучи, не компетентна, люди побігли за твариною, оскільки втрачали вже її з полю зору, - пригадує пані Анна. - Викликали собі на допомогу поліцію. Я тим часом в сльозах поїхала в травмпункт.

В стані шоку та жаху жінка зайшла до травмопункту. Перше, чим поцікавилась – це що робити з псом. У відповідь почула: "Та нічого не робити, нехай собі бігає". Жінка залишилась у черзі, а її чоловік поїхав на місце події шукати собаку. Доки шукав, питав в людей, чи, бува, не бачили такого пса. Люди охоче розповідали свої історії покусів. Виявилось, від агресивного пса постраждала вже не одна людина.

Коли лікар оглядав рану Анни, та знову цікавилась, що робити з псом. Медик порадив поглянути на номер на кліпсі. Якщо він є – можна перевірити, коли востаннє псові робили щеплення. І чи робили його взагалі. Бо якщо пес не має щеплення від сказу – доведеться колоти пацієнтку.

  • З’ясувалось, що собаці щеплення могли не робити, але записати, що робили, -  просто тому, що воно дорого обходиться, - розповіла Анна. - Тому ще краще відловити тварину та спостерігати за нею 10-15 днів, чи вона лишиться живою, чи помре. Якщо пес хворий – має померти.

5 годин бігали у пошуках пса

Після травмопункту і всіх процедур Анна поїхала на місце, де її вкусив пес. Аби опізнати собаку і допомогти цим собі.

  • Ми втрьох – я, чоловік і його мама ганяємо близько 5 годин за собакою, ну щоб хоч як мінімум якось глянути її номер, про максимум, щоб виловити її, я тоді навіть не думала, - прозповіла Анна Пономаренко. – Звичайно, це все безрезультатно. Я дзвоню в поліцію і благаю хоч про якусь допомогу. Вони присилають мені патруль. Для чого він приїхав - залишилось загадкою. Мало того, що вони їхали півгодини, то ще й просто поржали і сказали, що нічим допомогти не можуть, і взагалі вони не мають ніякого до того відношення. Ну а хто ж тоді має?

Длі жінка подзвонила до міськради. Там кажуть видали, що нічого не знають, нічого не чують і взагалі ці питання не до них. 
30 січня зранку Анна знову зателефонувала до міськради. ЇЇ скеровували з одного номера на інший, з однієї служби – до іншої. Врешті жінці зателефонували: "Вибачте, в Тернополі немає жодної служби, яка займається виловом тварин. Така служба була, але зараз вона реорганізовується, а іншої немає. От і все, нічим допомогти, на жаль, ми вам не можемо".  - Що це? Як таке взагалі може бути? – обурюється покусана псом серед білого дня жінка. - Чому потерпіла особа, чому я маю бігати цілий день за собакою, а міська рада, поліція, чиновники, нічого не роблять!

При цьому чоловік 10 розповідали родичам потерпілої, що це вже не перший випадок, що саме цей собака кусає людей! І він собі спокійно бігає далі і продовжує нести загрозу для життя та здоров'я людей!

Міськрада: скажених псів у нас немає

  • Більше того, коли я кажу в міській раді, що собака може бути скаженим, вони відповідають: "Та нє, у нас в Тернополі немає скажених собак", - обурюється жінка. - Люди, ви взагалі при своєму розумі? Якщо цей собака помре через 6 днів на вулиці, то цього ніхто ніколи не дізнається - скажений ввін був чи ні. І нехай ці "захисники тварин" напишуть, що вони про це думають, і що вони пропонують робити з такими улюбленцями!

Ця проблема, на думку потерпілої жінки, є дійсно серйозною. Кожен, з ким Анна спілкувалась останні дні, розповідав у відповідь подібні історії з вдасного життя, або з життя своїх знайомих. А скільки тих, хто нікуди не повідомляють, бо знають, що допомоги чекати нічого?

  • Але найбільше мене злить той факт, що куди я не зверталась би, міська рада це, поліція чи лікарня, всюди мені говорять одне: "А ми що, та ми нічого, ми нічого не вирішуємо, ми просто робимо те, що нам сказали", - емоції Анни просто зашкалюють. 30 січня Анна Пономаренко розпочала курс лікування. Але обіцяє не опускати рук і далі писати до всіх дотичних інстанцій, хоча б заради того, щоб не постраждали інші.
  • Можливо, я не одна така, що прагну змін, і я вірю, що може щось змінитись, і що кожна людина, незалежно від того наскільки вона "маленька", може змінити систему, яка так давно складалась, - запевняє Анна Пономаренко.

За коментарями ми звернулись до поліцейських і міськради.

Речник управління патрульної поліції в області Катерина Басалига повідомила: «Наші повноваження визначені КУпАП в статті 154. Ми не займаємося відловом безпритульних собак».

Коментар

Мар’яна ЗВАРИЧ, речник міськради:

- Кожного року міська рада виділяє кошти на регулювання чисельності безпритульних тварин, іншим словами на їх стерилізацію та вакцинацію від сказу. Таким тваринам після стерилізації та вакцинації зачіпають на вуха розпізнавальні позначки – жовті кліпси. Минулого року роботи з регулювання чисельності безпритульних тварин у Тернополі, за результатами відкритих торгів, виконував ТзОВ «Зооцентр». Загалом за цей час вони стерилізували понад 300 безпритульних тварин. Вже у січні 2019 року управління ЖКГ оголосило відкриті торги на закупівлю послуг з регулювання чисельності, утримання центру стерилізації та притулку для тимчасового утримання безпритульних тварин у м. Тернополі. Оскільки перший раз торги не відбулися, у зв'язку з поданням лише однієї пропозиції, торги оголошено вдруге. Наразі триває процес прийому документації бажаючими організаціями надавати ці послуги. Після визначення переможця роботи з відлову та стерилізації безпритульних тварин у Тернополі продовжаться. Зазначимо, що за останні роки випадки сказу серед вуличних тварин у Тернополі не виявлено, а випадки укусу собаками чи їх агресивність у більшості випадків спровоковані людьми. У випадку, якщо був укус собаки, необхідно негайно промити рану струменем води з милом, після чого звернутися у травмпункт для отримання медичної допомоги та проходження курсу антирабічного лікування.

Хто нестиме відповідальність і з кого вимагати компенсацію? Читайте коментар юриста Відповідальність за напад собак має нести міськрада
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • David Starr

    Та що робити? Собак шкода, але не так, як людей. Тому як не знаєте рецепту - то почитайте в інтернеті :) А як не хочете травити - носіть електрошокер або перцевий балончик і завжди будьте уважні на вулиці - пес не може непомітно підбігти та вкусити.
  • Хорхе Грайкобиляцький

    Так, всі розслабились (це установка)! Бо зараз набіжать собаколюби і пояснять: хороших людей собаки не кусають- це раз, хто за  ліквідацію диких тварин на вулицях міста, той сволота - це два, у всьму винні ви самі - це три. І я їх підтримую! По-перше, нєфіг заходити на територію, яку собачка вважає своєю по-друге, кожній собачці - карту тернополянина, і по-третє - а чи не надати нашим чотирилапим братам (і сестрам!!!) право голосу, ну хоч би на рівні місцевого самоврядування!
  • Anonymous

    Мар’яна ЗВАРИЧ, речник міськради: - Кожного року міська рада виділяє кошти на регулювання чисельності безпритульних тварин, іншим словами на їх стерилізацію та вакцинацію від сказу.... Але ці кошти кожного року чиновниками просто розкрадаються.
    От питання, а нахрена нам така влада. яка за ніщо не відповідає? Ні за бродячих псів на вулицях, ні за прибирання тротуарів від снігу чи ожеледицю, ні за ремонт вулиць, ні за якість комунальних послуг.. і взагалі, за безпеку життя в цьому місті? Влада абсолютно за то відповідати не хоче. Її цікавить лише одне - якби побільше загребти і вкрасти. Вся її робота, всі її зусилля направлені лише на це. І доки ми маємо то терпіти? Того лисого мудака з його бандюками?

    Olia Demchak reply Anonymous

    Повністю підтримую Ваші слова про бездіядьність нашої влади!!! Стосовно бездомних собак-вони гуляють всюди: в районі базару, 24-ї школи, в парку Топільче і ще багато де. Але ж це місця. де найбільш людно, де ходять наші діти в школу!!! Знаю теж кілька випадків укусів собаками людей. Та ніхто не добився того, щоби собак кудись ізолювали

    Iryna Vakhriv reply Olia Demchak

    влада одне-а от тварини на вулиці-це справа рук нас з вами, наших сусідів. живу в багатоповерхівці в часному секторі Березовиці, мені з останнього поверху відкривається  огляд на всі приватні обійстя. На одному собака-сучка.Минулого року народжувала тричі.В перервах між щенятами в них на подвір"ї постійно по 6-7  псів бігають за тою сучкою. Питання - куди можна подіти десяток щенят за рік (  вони їх не нищать зразу при народженні) і для чого  ці проблеми, якщо можна стерилізувати тварину зразу
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up