Партнер рубрики Події

Як райони готуються до третьої хвилі пандемії. Чи достатньо ліжок і кисню для хворих?

Як райони готуються до третьої хвилі пандемії. Чи достатньо ліжок і кисню для хворих?
  • У Кременецькому районі 80 нових випадків інфікування за два дні, у Чортківському – 290.
  • Кисень, ШВЛ, концентратори і місця в лікарнях поки є, кажуть в обох районах. Якщо третя хвиля буде як дві попередні, можуть впоратись власними силами. Якщо хворих буде більше, проситимуть допомоги та розгортатимуть намети.

У двох районах Тернопільщини, Кременецькому і Чортківському, за два дні додалось 370 підтверджених випадків інфікування коронавірусом.

Якщо на початку пандемії, у березні минулого року, ситуація була майже критичною, бракувало апаратів ШВЛ, кисню і навіть елементарних засобів захисту для медиків, зараз, стверджують як очільники районів, так і в центральних лікарнях, поки всього достатньо.

У Кременецькому районі 4 березня було 47 інфікованих, 5 додалось ще 33. Однак, ситуація під контролем, запевнив голова Кременецької РДА Віталій Кудлак.

Відео дня

Чим зараз забезпечені?

Ми поцікавились, які міста є найбільш проблемними, наскільки заповнені лікарні, що приймають хворих на COVID  і чи достатньо кисню та ШВЛ, аби допомогти коронавірусним хворим.

— Коронавірус є, але медзаклади не переповнені, — каже Віталій Кудлак. — У нашому районі є чотири лікарні, які лікують хворих на COVID: це Кременецька, вона опорна, ще є мед заклади у Шумську, Ланівці та Почаєві. Всі працюють в штатному режимі, надмірного напливу «ковідних» пацієнтів немає.

Ситуація динамічна і може мінятись навіть щогодини, припускає Віталій Кудлак. Однак запевняє: щодня особисто спілкується з головними лікарями. Ті запевняють, готові до напливу пацієнтів.

— У даний момент все добре, далі залежатиме від об’ємів проблеми, — каже Віталій Кудлак. — Якщо кількість пацієнтів буде, як під час 1 і 2 хвилі, ми впораємось. Буде щось серйозніше – тоді й прийматимемо рішення та виходитимемо, залежно від ситуації. Поки що все під контролем.

Майже 300 за два дні: чи впорається Чортківщина

В об’єднаному реформою Чортківському районі, який є другим за величиною на Тернопільщині, хворих на коронавірус набагато більше. 4 березня було 149 нових випадків, 5 березня додалось ще 141.

За даними Лабораторного центру, 5 березня у Чорткові підтвердили коронавірус у 20 мешканців, у смт Заводське 16, а в с. Великі Чорнокінці – ще 12. У Заліщиках захворіли 10 осіб, у Бучачі 7. У Гусятині та Копичинцях – по 4, в Борщеві 3, а в Монастириськах, де ще донедавна кількість хворих на ковід стрімко росла, зафіксували лише два нових випадки. У решті населених пунктів, а їх у списку є чимало, захворіли по одному-двоє людей.  

Протягом двох днів журналісти намагались додзвонитись до голови РДА Володимира Шипітка. Однак посадовець слухавку жодного разу не взяв. Писали ми у вайбер та інші додатки – реакції не було. Тоді ми спробували про ситуації в лікарнях району дізнатись в медиків.

Чортківська центральна лікарня зараз є опорною для всього району. Там, кажуть медики, серйозних проблем немає. А за кількістю ШВЛ, концентраторів та кисню – ситуація не в порівнянні з тим, яка була під час 1 та 2 хвиль коронавірусу.    

— У нас зараз є 47 концентраторів та в цей момент — 71 балон кисню, — повідомила Світлана Шага, заступник головного лікаря з медобслуговування  населення КНП «Чортківська центральна міська лікарня» Чортківської міськради. — Задіяні наразі 5 ШВЛ в інфекційному відділенні, а всього їх є 13.

Із запланованих 124 вже розгорнутих ліжко-місць для коронавірусних хворих зайняті 63 – це майже половина. У всіх пацієнтів, які перебувають на стаціонарі Чортківської лікарні, — низька сатурація, висока температура тіла. До стаціонару кладуть і тих, хто довго хворіє.

— Зараз стаціонар завантажений приблизно на 50%, а якщо порівняти з періодом грудень-січень — тоді було на половину менше хворих, - каже Світлана Шага. — Натомість у жовтні-листопаді було по 115. Зараз для нас головне, що немає проблем з киснем. Тоді ж, у період становлення, були складнощі.

Поки що на Чортківщині з напливом пацієнтів справляються. Ще восени біля інфекційного відділення розгорнули намет – тоді він виконував функцію так званого «сортувального пункту» і пацієнти там не лежали. Загалом, коли потреба у ньому зникла, намет розібрали. У разі погіршення ситуації готові розгорнути знову, проте медики сподіваються, що цього робити таки не доведеться.

 

Довідка

96 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19 зафіксовано в Тернопільській області станом на 5 березня 2021 року, повідомляє Лабораторний центр.

Також за останню добу:

- летальних випадків – 3 (чоловік 75 р. м. Тернопіль, жінка 91 р. Тернопільський район с. Раковець, чоловік 74 р. Кременецький район м. Почаїв

- одужало – 136 осіб

- проведено досліджень методом ПЛР – 1090

За весь час пандемії в Тернопільській області

- захворіло – 43617 осіб;

- одужало – 39229 осіб;

- летальних випадків – 615 (3 випадки жителі інших областей).

Загалом випадки підтверджено:

- Кременецький район – 4888 (4514 одужало, 70 летальних): в т.ч. м. Кременець - 1040 (937 одужало, 15 летальних)

- Тернопільський район – 26259 (23814 одужало, 330 летальних): в т.ч. м. Тернопіль – 12230 (10815 одужало, 147 летальних)

- Чортківський район – 12470 (10901 одужало, 212 летальних): в т.ч. м. Чортків - 1774 (1509 одужало, 19 летальних)

 

Читайте також:

Новий штам коронавірусу вже в Тернополі? Що кажуть медики та чим небезпечний мутований COVID

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up