Бізнес по-тернопільськи: 25 грн – і посвідчення УБД в тебе в кишені

Бізнес по-тернопільськи: 25 грн – і посвідчення УБД в тебе в кишені
  • Бланки посвідчень учасників бойових дій не повинні бути у вільному продажу
  • Йде п’ятий рік війни. Чимало добровольців, які навіть мають поранення, не можуть довести свою участь у бойових діях і досі без посвідчень.

АТОвці виявили на тернопільському ринку точку продажу бланків посвідчень учасників бойових дій. В поліції їм пояснили – складу злочину немає. З морального боку продавати і купувати такі речі не можна. Проте, аби дати юридичну оцінку – треба проводити експертизу. Тернопільські військові та ветерани обурені продажем бланків. Обіцяють не полишати цей факт та вивести ділків на чисту воду. А також з’ясувати, де пачками і в яких кількостях «клепають» бланки посвідчень, яких досі не мають багато військових, що проливали власну кров на сході.     

  • По чому нині людська гідність? На центральному автовокзалі м.Тернополя бійцем-добровольцем випадково виявлено точку продажу посвідчень учасників бойових дій, - пише у Фейсбук заступник голови обласної Спілки учасників АТО Катерина Бойко. - Все б нічого, але є одне велике АЛЕ…

Добра частина має УБД за 1-7 днів на передовій

«Мало хто з пересічних тернополян, а тим більше продавців цього товару знають, якою ціною бойові хлопці й дівчата отримують цей статус, - переконана пані Катерина. - Не кажучи про добровольців, робота з надання статусу учасника АТО для яких ведеться останні два роки».
- Не буду сперечатися, добра половина власників посвідчень УБД отримали їх, перебуваючи 1-2-7 днів на передовій, але ж не всі такі! – обурюється Катерина Бойко. - Тим більше, не купили їх в метро чи на ринку. Бланки посвідчень учасників бойових дій не повинні бути у вільному продажу! Крапка!!!

Відео дня

Воїни, члени Спілки учасників АТО, обурені та пропонують свідомим тернополянам в разі виявлення подібних випадків як в Тернополі, так і в інших містах України, самостійно вилучати подібні товари у продавців. А також звертатися до компетентних структур для порушення кримінальних проваджень за шахрайство. Або… чинити самосуд.
- В даному випадку бійцем проведена роз'яснювальна робота, зараз повідомлені особливо навчені люди, чекаємо результату, - підсумувала пані Катерина. - За собою залишаємо право періодично проводити рейди з виявлення подібних "товарів" у вільному продажу.

Повідомили поліцію та СБУ.
А самі – на «контрольну закупку»

Того ж дня пані Катерина повідомила про випадок Службу безпеки України, поліцію та військкомат. А також, каже, заручилась підтримкою вояків місцевої бригади.

  • Поліція не бачить складу злочину взагалі, бо бланки пусті, у Службі безпеки проведуть перевірку, - розповіла Катерина Бойко. - Ми теж вирішили не сидіти на місці. Вже наступного після інциденту дня п’ятеро людей вирушило на Центральний ринок, де намагались зробити «контрольну закупку».

Вояки підійшли до жінки, яка напередодні продавала бланки. Запитали, чи ще є. Та категорично відмовила. Але її сусідка видала, мовляв, та продай їм – бачиш, хлопцям треба. Врешті бланків вояки не отримали, проте роздобули телефон виробника, пригадує пані Катерина.

  • І цю інформацію ми повідомили компетентним органам, - каже заступник голови обласної Спілки учасників АТО. – Ми ж не маємо ніяких повноважень. Можемо, хіба, конфіскувати продукцію, якщо виявимо. З одного боку – ці бланки пусті. Але в наш час зробити печатку на принтері – 10 хв. От і виходить такий собі бізнес по-тернопільськи: 25 грн – і посвідчення УБД в тебе в кишені. І контролер в транспорті, скажімо, не буде вивчати достовірність цієї печатки.

Йде п’ятий рік війни…

Допис пані Катерини у Фейсбук мав понад 3 тисячі перепостів. Ситуація обурила як діючих вояків, так і ветеранів. І сидіти, склавши руки, вони, запевняють, не збираються. Вже виявили, що ці бланки «штампують» на одному з друкарських підприємств сусідньої області. Зараз спробують вийти на головних фігурантів.

  • Чому вони мають бути у вільному продажі? Це не медична книжка! Це, якби  дозволи на зброю були б у вільному продажу,  - підсумовує пані Катерина. - Дивує, що правоохоронці не реагують. Про моральний та етичний бік я взагалі мовчу. Йде п’ятий рік війни. Чимало добровольців, які навіть мають поранення, не можуть довести свою участь у бойових діях і досі без посвідчень. А тут… Ми будемо перевіряти і попереджувати. Більше не маємо повноважень. А ті, хто мають, -  фактично умили руки.

Що думають експерти, діючі військові, воєнком, поліцейський - читайте 

Продаж бланків УБД діючий військовий вважає ганьбою. Думки експертів розділились
 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Юрій Марцінкевич

    Зараз реально можна отримати учасника убд за 15 днів. Знаю таких випадків багато. Але тут не обходиться без корупційної складової серед командирів. Ціна від 500$ . Це є точно
  • Андрій Федорович

    Добра половина 1-7 днів ??? і користується ??? А ти йди журналюга і отримай за 1-7 днів !!! ті хто так і отримав це відсотків 5 і вони напевне навіть незнають для чого автобуси придумали та як з якого боку заходити і тролейбус. А про пільги так це не тільки сам бланк посвідчення потрібен!!!

    Ірина Белякова reply Андрій Федорович

    Передусім, змініть тон у спілкуванні зі мною. Наскільки я зрозуміла, звертання "журналюга" було адресовано саме мені.

    По-2, ця цитата - саме пряма цитата людини, яка про це говорила, а не авторський висновок. Це те, що говорила героїня публікації, передане дослівно з посиланням на конкретну розмову.

    По-3 - так, я не УБД. УБД мій чоловік, який на сході провів понад рік. І я знаю, якою ціною всій нашій сім"ї дісталось в т.ч. і його посвідчення.

    По-4: щодо пільг тощо - про це читайте в коментарях експертів - в цій же статті є активний лінк.
  • Діонісій

    що ви розвели безлад, продають і продають, вони з печатками і затверджені ? бланки є бланками, то папір туалетний. обкладинки продають і що тепер кіпіш робити ? а от тих підорасів, хто користується таким і там не був, чи був тиждень і тепер кричить, я був в АТО, треба махати. люди були рік, як обіцяли, а вийшло і більше, вони не кричать, вони добровільно і примусово, захищали Вас.
  • Viktor Volianyk

    Але сам бланк відрізняється від оригіналу. Навіть розміщення написів в різних місцях. І номер посвідчення вручну не вписується а має бути надруковане вже.

    Ірина Белякова reply Viktor Volianyk

    Як відрізнити оригінал від підробки, читайте о 13.00

    Svitlana Matviiek reply Viktor Volianyk

    Viktor Volianyk і щоб відразу на "нульову")))

    Viktor Volianyk reply Viktor Volianyk

    Svitlana Matviiek згоден на всі 100%. Але треба щоб громадскість знала які справжні а які липові. Наприклад це стосується перевізників, і тоді ловити тих псевдо АТОвців. І відправляти у військомат, хочеш мати УБД - будеш :)

    Svitlana Matviiek reply Viktor Volianyk

    Так, відрізняється. Але навіть, як "сувенір", "липа" не може бути у вільному продажу. Це цинізм і хамство.

    Ірина Белякова reply Svitlana Matviiek

    повністю з вами погоджуюсь. такої ж думки 85% експертів, яких ми опитали. Теж буде в матеріалі на сайті о 13.00

keyboard_arrow_up