Партнер рубрики Події

Борщівська трагедія: рік потому

Борщівська трагедія: рік потому

У Сашка Рудика в січні народилась донечка Анна, а 8-річний син Андрія Чернятинського закінчив перший клас.

Неповнолітня донька загиблих Оксани і Олекси Надія – під опікою старшої сестри.

Родинам загиблих купили квартири, а самим правоохоронцям встановлять меморіальну дошку

- Андрійку, вставай! - просили колеги, застібаючи сорочку під розірваною на шмаття тканиною бронежилета та одягаючи взуття колезі Андрієві Чернятинському.

Поліцейські, які перебували в епіцентрі подій на Борщівщині, тоді не могли повірити, що товариша вже немає серед живих…

«Наш Сашка – справжня гроза бандитів і злодюг, Професіонал, Офіцер і Людина з великої букви», - так колеги досі відгукуються про Сашка Рудика, який першим серед правоохоронців загинув від рук убивці у Бабинцях. І жоден досі не може говорити про колег в минулому часі…

Відео дня

23 серпня минає рік з дня трагедії, коли від рук «борщівського стрільця» загинули двоє правоохоронців Сашко Рудик та Андрій Чернятинський і дружина Олекси.

 

 

Нагадаємо, мешканець с. Бабинці Борщівського району, 46-річний Олекса Василюк, ввечері 22 серпня з мисливської рушниці убив свою дружину Оксану. Згодом, вночі і зранку 23 серпня застрелив ще двох поліцейських, після чого загинув сам в результаті операції спецпідрозділу поліції. З тих пір тернополяни нарекли Олексу «борщівським стрільцем».

  • Бог таки забирає найкращих, - такої думки всі, хто добре знав хлопців і разом з ними працював. Всі ті, хто був поруч під час спецоперації. Колеги досі стверджують: їхній колектив осиротів.

На похоронах обох загиблих по кілька кілометрів несли на руках. Попрощатись з убитими хлопцями прийшли тисячі людей. Гірко плакали навіть кремезні чоловіки, яким через службу довелось побачити чимало.

Провести в останню путь загиблого чоловіка тоді не змогла дружина Сашка – вона саме носила під серцем його дитину. У січні 2017 року – через п’ять місяців після загибелі Сашка, у нього народилась донечка, яку назвали Анною.

8-річний Максимко, син Андрія Чернятинського, через тиждень після трагедії пішов до першого класу.

Родини отримали квартири

  • Минув рік з дня трагедії, яка всіх нас дуже сильно зачепила, - каже начальник головного управління нацполіції в області Олександр Богомол. – Цей час ми опікувались вдовами і дітьми загиблих колег. Я надіюсь, нам вдалось підтримати сім’ї морально і матеріально, наскільки ми змогли.

У перший же день після трагедії колеги зібрали одноденний заробіток, який поділили між родинами загиблих поліцейських. Міністром внутрішніх справ ініційовано виділення квартир родинам загиблих. Частину коштів дало міністерство, частину – тернопільські правоохоронці, які одразу ж проплатили інвестиційні договори з тернопільською будівельною компанією. Максимум за тиждень часу родини вже матимуть документи на право власності на житло. Йдеться про однокімнатні квартири на вул. Микулинецькій у Тернополі.

  • Знаю, що родини в цих квартирах вже роблять ремонти, - каже Олександр Богомол. – Надіюсь, що це житло стане допомогою для дружин і дітей, що підростають.

Кілька поліцейських постійно підтримують зв’язок  родинами загиблих колег. Навіть якщо виникають побутові проблеми – допомагають.

Криміналу у діях поліцейських немає

Після борщівської трагедії головним апаратом нацполіції було призначено службове розслідування. У висновках описані незначні порушення, які були допущені працівниками поліції під час проведення тактичних дій.

  • За висновками не було призначено покарань будь-кому з працівників поліції, - каже Олександр Богомол. – Результати були направлені до прокуратури, а за фактом смерті порушене кримінальне провадження. Воно ще не закрите, бо проводяться якісь експертизи, вивчаються документи. Але, за моєю інформацією, жодним працівником поліції, який брав участь в спецоперації, не було допущено порушень, які потягнули б за собою кримінальну відповідальність.

Кадрові зміни у райвідділі поліції теж були. Але вони не були пов’язані з борщівською трагедією, каже Олександр Богомол.

  • Тодішній заступник начальника райвідділу, який безпосередньо з групою виїжджав на місце події, переведений на службу до Чорткова, де проживає, - каже Олександр Богомол. – Дисциплінарних стягнень після подій у Борщеві він не поніс. Змінено було й начальника райвідділу. Але, наголошую, це не пов’язано з трагедією.

Всі, хто були на місці події, перебували на першій лінії вогню. І ніхто не ховався за спинами товаришів, каже Олександр Богомол. Там не було жодного місця, де стовідсотково можна було б укритись від кулі Олекси.

Діти загиблих Олекси та Оксани – під опікою місцевого священика

У день, коли ховали поліцейських, в останню путь провели і Олексу з Оксаною. У подружжя сиротами залишились двоє доньок і син. Найстаршій зараз 22. Молодшій – 15.

Сиротою залишився син Іван, на очах якого розгортались події ,та 81-річна мати убитої Оксани.

Нагадаємо, ховали подружжя разом, а от на цвинтарі поклали в різних кінцях ряду. Оксану – поруч з убитими раніше братами і батьком. Олексу – з протилежного боку.

Оксану поховали за всіма християнськими традиціями, а от Олексу навіть в церкву не заносили. Це тоді найбільше обурило дітей.

  • Опікунство над Надійкою оформила старша сестра, всі разом живуть у Бабинцях (в домі, де сталась трагедія – прим. авт.), - розповів сільський голова Бабинецької сільради Віталій Солтицький. – З ними разом проживає Іванко та бабуся, матір загиблої Оксани.   

Наймолодша Надійка цього року закінчила 9 клас. Дівчинка вибирала вуз, до якого вступити. Вагалась між готельним бізнесом і медичним закладом.

  • Їхньою сім’єю опікується місцевий священик греко-католицької церкви о. Василь Щур, - каже сільський голова. – Саме він допомагав, коли Надійка вступала до вузу. Дівчинку із сестрою возив на прощу до Зарваниці, а Іванка – в паломницький тур Європою. І все – за власний кошт. Він постійно тримає з родиною зв’язок і завжди допомагає, коли є потреба.

Ще минулого року, одразу після поховання батьків, діти говорили про проблеми з водою. Їх вирішили – поруч із будинком почистили криницю. Допомагали і односельці, і сільрада – коли і чим може.

  • Іван займається сільським господарством, родина тримає корову, - каже пан Віталій. – Ходить на підробітки до односельчан. Отримують допомогу з втрати годувальників. З цього і живуть.

Життя у селі потихеньку увійшло в звичайне русло. Про трагедію воліють не згадувати і велику роль у цьому відіграв місцевий священик, каже сільський голова. Хто ходить на могили до Оксани, а особливо до Олекси – очільник села не знає. Проте, каже, обидві доглянуті.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Короленко Петя

    Усе начебто правда тільки брехня в тому що ніхто не допомагав проводити воду!!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:02 Легко, а кольори неймовірні: 7 натуральних барвників, якими можна розфарбувати яйця 09:02 Соковитий лаваш з червоною рибою: корисний варіант шаурми за 10 хвилин 22:00 На Великдень в Тернопільській області порядок охоронятимуть понад 600 правоохоронців play_circle_filled 21:00 6 травня у парку Сопільче проведуть гаївки Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 20:05 Що класти у кошик і що робити з пасками, які не з'їли: о. Олексій Філюк відповідає на ваші запитання 19:00 Тернопільщина втратила захисників Володимира Солтана, Володимира Попеля і Богдана Добрянського 18:08 На Тернопільщині відкрили оновлений ізолятор тимчасового тримання 17:23 Допомога ЗСУ на Великдень: мер Тернополя Надал вчергове повіз захисникам на передову дрони, Великодні паски та військове спорядження (пресслужба Тернопільської міської ради) 17:03 Дезертира засудили до року дисциплінарного батальйону. Одразу — на передову? 16:00 Передчасно пішла у вічність медсестра-анестезист з 2-ї лікарні 15:03 На Театральному майдані збирають кошти на евакуаційний автомобіль для захисників photo_camera 14:15 Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок 13:30 До смерті побив знайомого: підозрюють 36-річного тернополянина 13:03 На Страсну П'ятницю у храмах Тернополя провели обряди винесення Плащаниці: як усе відбувалося photo_camera 12:27 На Тернопільщині до 10 років ув’язнення засуджено батька, який зґвалтував неповнолітню дочку 12:03 Чи є черги у Тернополі до ТЦК та до коли чоловіки мають оновити дані 11:00 Дружина священника із Чорткова потребує допомоги на лікування 10:30 Понад тисячу дітей писанкували в рамках «Великодньої веселки» від «Контінентал» (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up