Бої середньовічних лицарів, вишита 3-метрова карта та частування борщем - таким було свято Замку в Теребовлі

Бої середньовічних  лицарів, вишита 3-метрова карта та частування борщем  - таким було  свято Замку в Теребовлі
  • 17 червня в Княжому місті відбулось Свято Замку. Серед розваг: 4-годинний концерт, майстер-класи від майстрів із всієї області, гості зі Львова  та польова кухня, де гостей безкоштовно пригощали  борщем.
  • Під час святкування теребовлянці долучились до вишивання 3-метрової карти, що буде номінуватись на рекорд Книги рекордів України.

Свято планували провести на Замковій горі, але через дощ, що випав зранку – воно відбулось і Молодіжному парку. Дощ теребовлянців не злякав - приходили цілими сім’ями маленькими компаніями та прогулятись поодинці.

Картоплю з борщем їли, солодку вату купили, трошки концерту послухали, але головне відпочили всією сім’єю, - каже Ігор Околович, який із дружиною, трьома дітьми та другом сім'ї приїхав на свято із с. Ладичин.

Відео дня

У містечку майстрів для гостей проводили майстер класи. Тут знайомимося із 6-річною Наталею, яка з бабусею та братиком прийшла на концерт. Вона саме виготовляє свою першу в житті глиняну тарілку на гончарному станку. – Я дуже люблю ліпити з пластиліну, тому мені цікаво як це - робити посуд, - розповідає дівчинка.

Христина Чорномидз прийшла на свято із 2-річним сином Устимчиком. – Я сама здивована тим як уважно син слухав народні пісні. Нас з сином прохолодна погода не злякала. Завжди добре відпочити десь поза межами дому. Особливо цікаво Устимчику було спостерігати за боями лицарів, - розповідає Христина.

Лицарі у Теребовлю приїхали Зі Львова. Львівський колектив «Княжа забава» відкрив теребовлянцям середньовічні часи. 4 воїнів в обладунках XII до XV століття продемонстрували справжній лицарський бій з елементами танцю. Завершився виступ вогняним шоу.

Керівник колективу Артем Боднар розповів, що у Теребовлю на фестиваль артисти приїхали вже вдруге.  – Львів’яни люблять Теребовлю, ми співпрацюємо з туристично-інформаційним центром, проводимо разом екскурсії, запрошуємо теребовлянців до себе, - каже пан Боднар.

Гостей свята на Княжій землі привітав голова райдержадміністрації, яка організовувала захід, Юрій Ништа. - Сьогодні ми всі долучилися до древньої спадщини Князя Василька, українських народних та військових традицій, стати поборниками національно-культурного духу, збереження, розвитку і популяризації наших звичаїв та традицій, - зазначив у вітальному слові Юрій Ништа.

Чимало гостей свята взяло участь у вишиванні карти, яку привезли у Теребовлю майстри із Карту вишивають на священному полотні, - каже одна з організаторів проекту Тетяна Дяківнич, – Ми віримо, що вона зможе вберегти нашу землю від біди та об’єднає усіх українців.

Розмір вишивки три на півтора метри. Ймовірно, Теребовля стане останнім містом, де вишивають карту. Як розповіли організатори, серед вишивальників були вихованці дитячих садочків віком від 5 років, 92-річна українка, пацієнти військового госпіталю, емігранти із Польщі, Латвії, Чехії, Естонії. Вишивали карту і на Сході країни, де зараз ідуть бойові дії. Журналістка газети Ріа+ стала 7001-ою вишивальницею. Після свята карту оздоблюватимуть борщівською вишивкою у Теребовлянському вищому училищі культури.

На святі теребовлянців запрошували на День міста, що відбудеться 7-8 липня. Родзинкою свята має стати концерт Тараса Чубая.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up