Партнер рубрики Події

Бронежилети, якими торгували «волонтери», вже носять воїни ЗСУ. А що з фігурантами кримінальних справ?

Бронежилети, якими торгували «волонтери», вже носять воїни ЗСУ. А що з фігурантами кримінальних справ?
  • Братів Козаків затримали у травні. Андрій, за попередньою домовленістю з братом Іваном, міг використати 2 млн. 45 тис.680 грн благодійних пожертв, призначених для потреб Збройних Сил України. Такою є версія слідства, яка лягла в основу обвинувачення братів. У справі з’явився новий поворот: перед судом постане ще одна людина.
  • У серпні у Тернополі затримали Ігоря Г, який торгував бронежилетами, отриманими як гуманітарна допомога. Чоловіка викрили, коли продавав 49 «броників» за 620 тис грн.

Дві найгучніші «волонтерські» справи, коли ділки торгували військовою амуніцією, уже в судах.  

Брати Козаки на двох внесли 545 тис. 820 грн застави і принаймні до вироку суду перебуватимуть на волі. Або поки не порушать умов, за яких їх відпустили. Але у справі з’явився новий поворот: перед судом постане ще й жінка організатора.

Справа Ігоря Г. теж в суді. «Броніки», у торгівлі якими чоловіка звинуватило слідство, вже захищають воїнів ЗСУ на передовій.  

Відео дня

Нагадаємо, восени Андрій та Іван Козаки, які від травня перебували під вартою, внесли заставу і вийшли із СІЗО.

Ще у травні суд, обираючи міру запобіжного заходу обом, визначив альтернативу – заставу понад 1 млн грн. з кожного. Проте тоді гроші в держказну брати Козаки не внесли. В останній день літа суд в 3-4 рази зменшив суму застави.

Було понад два мільйона на двох

— Козаку Андрію Васильовичу визначити заставу в розмірі 100 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 248 100 гривень, повідомили у пресслужбі Тернопільського міськрайсуду. — Козаку Івану Васильовичу визначити заставу в розмірі 120 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 297 720 гривень.

Брати внесли заставу та вийшли із СІЗО, повідомила речниця Тернопільської обласної прокуратури Леся Долішна.

Андрій, за попередньою домовленістю з братом Іваном, міг використати 2 млн. 45 тис.680 грн благодійних пожертв, призначених для потреб Збройних Сил України. Такою є версія слідства, яка лягла в основу обвинувачення двох братів-волонтерів.

10 травня 2022 року в порядку ст. 208 КПК України братів затримали, а наступного дня їм повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України. Йдеться про незаконне використання з метою отримання прибутку благодійних пожертв у складі організованої групи, в особливо великому розмірі під час воєнного стану. Санкція інкримінованої статті передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 7 років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком до 3-ох років, із конфіскацією майна. Згідно зі ст. 12 КК України, це є тяжкий злочин.

У міськрайсуді після затримання обрали міру запобіжного заходу: Андрія Козака поміщено під варту строком на 60 днів і призначено 1 млн. 116 тис. 450 грн застави. Івана – на 58 днів із правом внести 1 млн. 17 тис. 210 грн застави. Адвокати намагались оскаржити ці ухвали в апеляційному суді. І просили домашнього арешту для своїх підзахисних. В апеляції залишили в силі ухвалу суду першої інстанції.

— Досудове розслідування справи про братів-шахраїв завершилося, — повідомили у Тернопільській обласній прокуратурі. — В процесі слідства виявилось, що вони діяли не самі — перед судом постане ще й жінка організатора.  Матеріали справи слідчі передали до суду.

Брати та дружина одного із них постануть перед судом, згідно із ч. 3 ст. 201-2 ККУ (Використання благодійних пожертв з метою отримання прибутку, вчинене у великому розмірі, за попередньою змовою групою осіб, під час воєнного стану).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Продавав 49 «броників» за 620 тис грн

У серпні 2022 р. міру запобіжного заходу обрали ще одному тернополянину – Ігорю Г. Випустити його під заставу 781 тис 515 грн просив прокурор. Адвокати наполягали на особистому зобов’язані.

Чоловіка, якого звинуватили у продажі бронежилетів, не затримували. Він вільно, без охорони і конвоїв, прийшов в суд, і так само вільно вийшов із зали судового засідання, коли суд обрав для нього міру запобіжного заходу. То хто ж цей чоловік?

Нагадаємо, у Тернополі затримали псевдоволонтера, який торгував бронежилетами, отриманими як гуманітарна допомога. Чоловіка викрили, коли продавав 49 «броників» за 620 тис грн.

— За процесуального керівництва Тернопільської обласної прокуратури викрили тернополянина, який продавав військову амуніцію, ввезену в Україну як гуманітарну допомогу (ч. 3 ст. 201- 2 КК України), — повідомила речниця Тернопільської обласної прокуратури Леся Гурецька. — За версією слідства, тернополянин спільно з іншими особами  ввозив в Україну бронежилети, кошти на які збирали у США.

За версією слідства, амуніцію на пожертви з-за кордону купував брат організатора схеми. Її доправляли зі США до Польщі літаком, а далі переправляли в Україну як гуманітарну допомогу місцевому благодійному фонду. Проте потрапляла вона на склади організатора схеми. А той її вже продавав. Вилучену військову амуніцію передали на потреби  ЗСУ, повідомили у прокуратурі.

12 серпня у міськрайсуді підозрюваному обрали міру запобіжного заходу. 

Захисники під час засідання називали ситуацію з продажем бронежилетів для військових нічим іншим, аніж «це якась помилка, або прикре непорозуміння». Такої ж позиції дотримувався і підозрюваний у продажі військової амуніції.

Нам стали відомі всі персональні дані чоловіка, однак в матеріалі ми називатимемо лише ім’я. Принаймні поки що – до вироку, яким би він не був. Чи то виправдальним, а на це сподіваються адвокати та їхній клієнт. Чи то обвинувальним, на чому наполягають слідчі та прокурор у справі.  

«Це якась помилка, або прикре непорозуміння»

Чоловіка звуть Ігорем Г., він уродженець одного з сіл колишнього Теребовлянського району. Йому 35 років, він одружений і має на утриманні чотирьох неповнолітніх дітей, молодший з яких народився у травні цього року. Чоловік очолює ТОВ, фактичною адресою якого, за даними «Юконтрол», є м. Зборів, вул. Хмельницького. Проте зборівські волонтери такого чоловіка ніколи, кажуть, й не бачили.

Адвокати стверджували у суді, що родина є не надто заможною, прибуток фірми за останні півроку склав всього 50 тис грн., а ще потрібно платити зарплату 6 працівникам. І що проживає багатодітна родина в двокімнатній квартирі у Тернополі, тому сума застави, яку просили призначити прокурор і слідчий, є не підйомною для підозрюваного. Натомість останні стверджували, що у Ігоря значно більше майна, серед яких будинок, квартира, щонайменше два авто та чимало іншого. Адвокат наголошував, що надприбутків немає, а все вище перелічене – подарунок батьків.

Окрім того, адвокати наполягали, що визначення застави передбачає завдання збитків. Але кому Ігор їх завдав? Мовляв, збитків немає. А всі бронежилети придбав брат чоловіка. Ігор їх тільки привіз на Україну. Нам відома й назва благодійного фонду, до якого «не доїхали» вищезазначені бронежилети. Поки що, в інтересах слідства, ми її також не називаємо, скоротивши до однієї букви назви — «Ф». Фонд також зареєстрований в одному із сіл колишнього Теребовлянського району.

— Це помилка і прикре непорозуміння, — в унісон своїм захисникам говорив Ігор Г. на суді.

Журналістка пробувала поговорити із чоловіком під час перерви в судовому засіданні. Пропонувала сказати будь-що на свій захист чи пояснити, в чому саме помилка. Бронежилетів не продавав? Вони не мали потрапити до благодійного фонду? Це все підстава? Чоловік лишень знітився. І, послухавши своїх адвокатів, відмовився будь-що коментувати у цій справі. Принаймні поки що...

Прокурори Тернопільської обласної прокуратури вже скерували до суду обвинувальний акт щодо Ігоря. Розслідування завершили. Чоловіка судитимуть за ч. 3 ст. 201- 2 КК України (Незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги).

«Волонтерові» загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 201-2. Незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги

Ч. 3 Продаж товарів (предметів) гуманітарної допомоги або використання благодійних пожертв, безоплатної допомоги або укладання інших правочинів щодо розпорядження таким майном, з метою отримання прибутку, вчинені організованою групою або в особливо великому розмірі, або під час надзвичайного або воєнного стану, —  караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Читайте також:

Елітні авто, IPhone та сотні тисяч готівки: викрили двох братів-"волонтерів" з Тернопільщини

Бронежилети, які вилучили у тернопільського «бізнесмена», уже носять ЗСУ

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Оксана Вітик

    Далеко ходити не потрібно, Юлик Богдан Іванович - тернопільський Остап Бендер, створив благодійний фонд, записав на дружину, і робить що хоче, прийшла поліція з обшуком, жодного документа не було нормального на товар, проте якось то йому все минулось, відмазався. Більше того створив організацію, яку назвав Тернопільський добровольчий батальйон “Тайфун”, якщо не хочеш до ЗСУ ідеш до Юлика, платиш гроші, той тобі видає посвічення батальйону “Тайфун” і усе, патрулі, які виписують повістки тебе не чіпають, такий бізнес
  • Ольга Иванова

    Кому війна , а кому мати рідна 🤬
  • Оксана Фармега

    То правда за туси жінці 5 р.а їм від 5 до 7 де правда та щей щоби і Свинарчуків притягнули
  • Ірина Швак

    То жінці за труси дали 5років,а ці хай ходять!весело!!!👍

keyboard_arrow_up